Rättegångs- och Polissaker.

För stöld i S:t Klemens ruin af tågvirke m. m. häktades i förgår ynglingen Johan Emil Pettersson, flere gånger förut åtalad för stölder.
Flere mindre inbrottsstölder hafva under den senaste tiden föröfvats här i staden af, som man tror kunna antagas, ett helt tjufband af ynglingar. Ett par ynglingar komma att undergå förhör såsom misstänkta för delaktighet i den af Pettersson begångna stölden.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Landsbygden.

Sundre, 17 Aug.
Fyra qvinliga turister
från Amerika hafva i dagarne hedrat Sundre med sin närvaro. Enligt egen utsago trifdes de rätt godt här bland bergen. Bondgummorna gjorde sitt bästa för att på allt sätt vara dem till tjenst, och de hafva också uttryckt sin beundran öfver den gästfrihet de rönt på södra Gotland. Jag sade, att de voro qvinliga, ja — de voro t. o. m. unga sådana och förundrens ej öfver, att ortens unga maskulina blefvo betagne i de främmande feminina, som hade ett rätt tilldragande utseende.

Ångaren Frej,
som för en tid sedan lade till i Refviken, hade denna gången i ärende att utse plats till uppförandet af en ny fyrbåk, hvilken kommer att uppsättas hel af jern, Den gamla fästningslika hoburgsfyren, som äger en lysvidd af 6—7 mil åt sjösidorna, skall då få stå obrukbar och till ingen nytta och likväl är det en den mest storartade fyr Gotland förmår upp; visa. Han är bygd år 1852 hel af sten. Det nya fyrbyggandet kommer att ta sin början nästa sommar.

En eld i jorden
har brunnit ända sen i våras, oaktadt häftiga regnskurar nu på senare tider esomoftast sköljt marken. Stället der det brann var en med rötter, mossa och andra brännbara ämnen genomväxt backe, Då backen var uppbränd, slocknade elden. \’Det märkvärdiga häruti är, att man sysselsatt sig en hel dag med att gräfva rundt kring elden för att på detta sätt hindra dess framfart, men förgäfves.

Bördigt.
Under pågående rågskörd i den stora s. k. »refåkaren» i Sundre, påträffades en rågvippa med 32 ax och på hvardera af axen omkring 40 korn, hvilket tillsammans utgör 1,280 korn. Allt detta vet man bestämdt hafva tillkommit af ett enda frö.
Här torde för mig gifvas ett tillfälle till sjelfförsvar mot en meddelare, som i ett af de föregående numren af Gotl. Allehanda yttrade sålunda: »Då den ärade brefskrifvaren meddelar att råg är skördad så billigt här, måste han hafva \”sett i syne\” och således uppgifvit oriktigt. Jag kan deremot säga, att, då jag såg råd skördas vid Lingsarfve i Vamlingbo den 23 Juli, jag var hvarken sömnig eller galen och har jag, Gud vare lof, ännu hitintills icke behöft misstro mina egna ögon.

En stor sten
har pvyligen nedvältrat från Hoburgens högsta punkt. Den är regelbundet pyramidformad och af en väldig storlek. Det ser ut, som skulle snart flere klippblock nedrasa. Hoburgsgubbens naturdanade byst har förlorat hufvudet men den öfriga bålen är oskadad.
Det är tidens vandalism.

Under en tillsnöad bro
i Sundre lågo i vintras 4 får i 29 dygn. De hade ätit djupa hålor i jorden. Då man sedermera kom att kasta snön å sido — ty ägaren till fåren anade oråd — sågos de ännu lifslefvande framgå ur sitt mörka fängelse. De förmådde dock icke gå vidare, utan måste bäras hem, der de strax kryade upp sig.

Väl skjutet.
En 17 års yngling från Skogs i Sundre vid namn Johan Frödahl har flere gånger visat nämnvärda prof på träffsäkerhet i skjutkonst.
I många personers närvaro afsköt F. flere gånger efter hvarandra en smal käpp på omkring 600 fots afstånd. En annan gång sköt han bort en mindre potatis lagd på en sten, afståndet var då 250 fot. Han skjuter alltid med en mynningsladdnings studsare.

Råg och hveteskördarna
äro nu öfverallt här på söder inbergade och till största delen uttröskade; Ofta hör man klagan öfver det man fått så litet säd. Det finnes bönder, som varit vana att få 60 till 70 lass råg, men som i år fått 8 till 9 lass, oaktadt utsädet i år varit lika med föregående årens. Men så är det ock en och annan, som t. o. m. fått mera än de varit vana att få och genom att broderligt hjelpa hvarandra i dessa dyra tider, kunna bristerna afhjelpas.
& Kornet, ja det är nästan ännu mera på kneken än allt öfrigt. Man skär nu också korn öfverallt, Vid den stora Vännes gård i Sundre socken är allt korn afskuret och de öfriga skördgöromålen undanstökade.

Höstsådden
är på flere ställen i Sundre begynt, En liten regnskur hafva vi nästan dagligen och vi äro glade i hoppet att i nästa år fåröna bättre fruktsamhet än hvad vid fått i år.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Från sjön.

»Karl Edvard», kapten Berg, afgick 15 dennes från Traveminde till Ronehamn.
— Engelska ångaren Yesso, kapten Smith, som i måndags flottogs af Neptunbolagets bergningsångare från grundet vid Faludden, afgick i förgår qväll åtföljd af »Belos» till Stockholm, der efter lossning af lasten ångaren kommer att undergå reparation. Fartyget, som vid afgången till Stockholm innehade största delen af den af jernvägsskenor bestående lasten, hade ej erhållit någon betydliga skador och var endast obetydligt läck.
Ombudsmannen för engelska försäkrings bolaget L\’loyd mr Gideon afreste i söndagsqväll från Oskarshamn med för ända-målet förhyrda ångaren Borghelm till strandningsstället, emedan försäkringsbolaget är intresseradt i »Yessos» last. Yesso lär vara den största haverist, som hittills förekommit i Östersjön och låg 20 fot djupt, sedan tvänne bergningsångare och en skonert intagit full last af en del af laddningen.
— Norska skeppet Rosenius, hemma i Arendal och fördt af kapten Mörland, och lastadt med trävaror, som 18 dennes strandade & Storgrund utanför Fjäderägg &å Holmön i Bottenviken, har af bergnings- och dykeribolaget Neptuns ångfartyg tagits flott och inbogserats till Holmsund.
— I måndags landsattes i Helsingör af förbiseglande ångaren »Nicosia» kapten Kristiansen och besättningen från norska briggen »Washington», hvilken efter att ha förlorat masterna 13 d:s sjönk i Nordsjön. Om vraket af »Washington» har till dervarande konsulat afgifvits följande rapport:
»Jag såg briggen vara utan master och full af vatten samt pejlade dess position 56—55?
N, B. 8—22 Ö. L. Vraket ligger midt i farvattnet från Firth of Forth till Östersjön och jag anser dess ställning vara mycket farlig för seglatsen.»
— Briggen »Julia» från Greifswald, på resa från Hamburg till Gefle med styckegods, har i lördags grundstött på sandrefvet i Drogden.
Lasten är skadad af vatten.
— Jakten »Haabet» från Rönne, liggande till aukars vid Kronborg, blef i lördags påseglad af en tysk bark och sjönk strax. Skepparen och en ombordvarande matros bergades af barken och landsattes i Dragör. Lasten, som utgjordes af ved och lerkärl, var icke försäkrad.
— Från Halmstad skrifves: Under den häftiga stormen i fredags eftermiddag syntes en skonert med lotsflagg uppe och synbarligen i behof af hjelp styra in i Halmstadsbugten.
Lotsarne gingo genast ut, men skonerten hade en sådan fart, att de ej kunde hinna upp den, Emellertid fortsatte den färden i sydlig riktning, tills den på qvällen törnade på vid Mellby strand något söder om Laholm. Fartyget, som befans vara skonorten Felix, kapten Andersson, på resa med barlast från Odense till Bergqvara oeh på det sistnämda stället hemmahörande, blef vrak, men besättning och inventarier räddades. Strandningen skedde med sådan fart och skonerten sköt så långt upp på land, att denna till större delen står på det torra. Auktion å vraket kommer att äga rum.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Förord

till erhållande af direktörstjensten vid Gotlands länsfängelse har länsstyrelsen gifvit åt t. f. direktören vid fängelset J. A. Jansson.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Till konsistorieombud

vid laga skiftesförrättning 24 dennes i Alfva har kontraktsprosten doktor A. J. Lyth förordnats.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Visby domkapitel

har förordat förslaget om södra sockens förening med Vesterhejde socken men förklarat sig icke kunna tillstyrka Visby norra sockens förening med Veskinde socken. Vi vilja hoppas, att k. m:t icke fäster för mycket afseende vid domkapitlets förslag i dess senare del. Och detta derför, att den föreningen är Visby stad alldeles för dyrbar.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Tullstaten.

Afsked ur tullverkets tjenst från utgången af innevarande månäd har beviljats inspektoren i Fårösund B. J. Lagerheim.
— Till kontrollör i Helsingborg har tullförvaltare N. R. Lidman i Karlskrona utnämts.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

I slöjdläraremötet,

öfver hvilket referat lemnades i föregående nummer, deltogo folkskollärarne Dalström i Hejde, Stengård i Klinte, Bolin i Källunge, Ljungberg i Fole, Hartman i Hamra, Laurin i Öja, Enström i Stånga och Nordström i Näs, slöjdlärarne Sjögren i Mästerby, Vallin i Lummelunda och Bolin i Martebo samt föreståndaren för Visby slöjdskola H. P. Pettersson och andre läraren vid skolan Åke Pettersson, hvarjämte oågra andra för slöjdsaken intresserade personer voro närvarande.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.

Gotlands jernvägs

inkomster för sistl. Juli månad, jämförda med intägterna för samma månad under de sex näst föregående åren, visa:

Inkomsterna från detta års början ut göra 42,829 kronor 19 öre mot 39,105 kronor 40 öre under 1884 års sju första månader.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.