Dödsfall Elisabeth Ulrika Ahlberg

Att Gud efter sitt allvisa råd den 21 Augusti behagat hädankalla min ömt älskada maka oo oc Skolmästarehustrun Elisabeth Ulrika Ahlberg å Fröjels klockarebostad efter en tärande sjukdom i en ålder af 69 år, 5 månader; djupt sörjd af mig och 3:ne barn, varder på detta sätt slägtingar och vänner tillkännagifvet.
Lars Ahlberg, klockare i Fröjel.
Ps. 452.

Gotlands Allehanda.
Fredagen 26 Augusti 1887.
N:r 68.

Dödsfall Hulda Anna Johanna Kallmén

Att vår ömt älskade dotter Hulda Anna Johanna Kallmén hastigt afled i Stockholm den 23 dennes på morgonen efter en längre tids sjuklighet i en ålder af 17 år och 10 månader; djupt och innerligt sörjd och saknad at oss, farföräldrar, syskon, slägt och vänner, hafva vi den sorgliga pligten härmed slägtingar och bekanta tullkännagitva.
Kanungs i Dalhem den 25 Aug. 1887.
J. Stengård. Lina Stengård.

Gotlands Allehanda.
Fredagen 26 Augusti 1887.
N:r 68.

Handel och Sjöfart.

Inkomna fartyg: Till Visby: 19 Aug., jakt Karolina, Österberg, Lutterhorn, ved; 21 Ang., skonert Fritiof, Jansson, Stockholm, fotogén; jakt Teodor, Tofftén, Vestervik, tegel; 22 Aug., galeas Apollo, Karlström, Stockholm, barlast; skonert Konfidentia, Schultz, Liibeck, tomt fartyg; jakt Aktiv, Olsen, Stavanger, sill,

Utgångna: Från Klinte: 13 Aug., jakt Doris, Nyman, Wismar, kalk och trävaror; 18 Aug., skonert Lovisa, Ahlström, Rostock, kalk och trävaror; skonert Augusta, Levander, Kiel, trävaror; 19 Aug. skonert Fritiof, Afvelin, Neustadt, trävaror; skonert Karl Johan, Fisch, Holtenau, trävaror; skonert Fru Lona, Landström, Neustadt, trävaror.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 22 Augusti 1887.
N:r 67.

Passagerarelista.

Från Stockholm : Med Gotland 20 Aug., hofintendent Kumlin, apotekare Harlingson, trakschef Cederström, ingeniör Sjöström, Mr Tonge, hrr Sjöström, Mothander, Hallberg; fru Wijk; frök:na Stenberg, Lindgren Johansson, — Med Tjelvar 22 Aug., rektor Jacobson, hrr Häggström, Fahlström, Albinius, Hageltorn, Odén, fröknarna Albinins, Söderström. — På genomresa till Stettin doktor König, hrr Sturm, Knubbe, Kubneman, Deyden; fru Stella Morris.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 22 Augusti 1887.
N:r 67.

Från Sjön.

Från Oskarshamn skrifves i förgår: Skonerten Föreningen, kapten A. P. Johansson, hemma i Vätö i Roslagen och kommande från Örnsköldsvik med last af bräder, sprang läck sistl, måndag i närheten af Ölands södra udde, Fartyget, som läcker 20 tum i minuten, hitkom sistl. torsdags middag för att lossa lasten, hvarefter besigtning skall företagas för bestämmande af dess reparering eller kondemnering.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 22 Augusti 1887.
N:r 67.

Badgäster som mullvadar i Ljugarnss(tr)anden.

\"\"

Förre resemontören, numera vaktmästaren vid Ljugarnsstranden, John Berg, har mycket att bestyra, Här är det golfbanan som får sig en översyn.

Lamm som husdjur ”Varning för bin”.
Som mullvadar gräver badgästerna ner sig i sanden på den avlånga ljugarnsstranden. Vi rev upp halva stranden i fjol och harvade igen alla groparna men nu finns de där igen, säger badplatsens allt i allo John Berg, som förresten är en av ägarna till stranden.
Och visst får de gräva ner sig om de tycker det är roligt, säger Berg. Så länge inte strandägarna har någonting emot det så, och det har de ju inte. Men de får hålla sig inom 30 meter från själva strandkanten. Gräver de längre upp kan det bli surt efter.
Men de håller sig inom de upp: dragna gränserna för ordning och reda. Vaktmästare Berg har bara gott att säga om sina badgäster och tältgäster. – Särskilt lägger han ett gott örd för ungdomen:
— Di skäller och skäller på ungdomen. Men det kan jag inte förstå. För så ordentlig som den ungdomen som varit här den får man leta efter. Unga pojkar går och plockar upp efter sig mer än vad de egentligen behöver ta upp.

FÖR ETT PAR ÅR SEDAN
började Ljugarn på allvar få en ordentlig strand och ordnade förhållanden, Det var då som kommunen lade sig i saken och anslog medel till uppsnyggande. För 2.500 kr har man gjort iordning vägar och parkeringsplats för ett 80-tal bilar.
— När man får mer anslag skall man visst göra mer åt både vägarna och bilparkeringen, kommeénterår herr Berg. Framför allt vägen måste ju bli litet jämnare.

GOLF OCH TÄLT GAV 17.000
Nu har badplatsen också en miniaty golfbana.
— Det är andra året som den är igång nu, säger Berg. Egentligen byggdes den 1953 men den blev ärdig först i augusti så det året kan man inte räkna med precis.
Och det vill synas som om den är en liten gruva för kommunen.
— Ifjol vill jag minnas att man tog in 17.000 kr på både golfbanan och tältavgifterna, säger Berg. Tältningen kostar 50 öre per dygn. Vill man ta med sig bilen fram till tältet kostar det 50 öre men ställer man bilen på parkeringsplatsen kostar det ingenting.

PLUS 24 I VATTNET
Nu har badgästerna det skönt på Ljugarn. Badvattnet har varit upända i 24 plusgrader, enligt vad Berg berättar.
— Ifjol. hade vi aldrig över 20 grader, i år har vi varit över några gånger redan. Men mest håller det sig vid tjugo.
Och vad är det då för folk som ligger på Ljugarn.
— Mest stockholmare, kommer det säkert från den 62-årige vakimästaren, Men i år har det varit ovanligt många göteborgare och även: småltnningar Gotlänningarna badar mest över lördagar och söndagar.
Och så berättar gamle Berg om känt fölk som besökt baden. Drottning Ingrid av Danmark har varit där — inte i år förstås — och Sigge Först var häromdagen och spelade golf med sin vän Torsten Timander, den kände ljugarnstandläkaren som har praktik i mörkaste Afrika.
Ljugarn är familjelivets sommaridyll, Familjerna kommer i bil, med och utan husvagn, på motorcykel, på vespa, på cykel Apropå husvagn ja. John Berg har en liten historia om en semestrande familj i husvagn, Historien är väl rätt unik för en svensk badstrand. Det är historien om familjen som hade lamm som husdjur.
— En dåg gick. ett par lamm och betade i gräset på stranden. Jag tyckte det var konstigt för jag visste inte att någon häromkring hade lamm. Nåja, jag ringde veterinären, och han i sin tur kontaktade några lantbrukare men ingen ville vidkännas \’ammen. Vi ordnade emellertid in lammen hos en bonde här. Efter en tid kom en semesterfamilj och frågade efter om jag hade sett några lamm här i närheten. Jag berättade då om vad vi gjort och då kom det fram att lammena var deras.
Vem kunde väl tänka sig Janine som husdjur i en husvagn!

BIVARNING
Helt djurlöst är det inte nu heller. Framför ett stort träd sitter en nog så respektabel skylt med Varning för svärmande bin.
— Jag tyckte det skulle vara synd om någon blev stucken, säger den omtänksamme Berg. Man vet ju hur ilskna bin kan vara.
Och det är de badande tacksamma för. De går respektfullt runt skylten. Det har redan bildats en liten stig där…
KLING.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 18 Juli 1955

Ny skolbuss i Gothem.

\"\"

En ny snygg buss har Ossian Nilsson i Gothem skaffat sig. Till glädje för 125 skolungdomar från Gothem och Vallstena, som varje dag åker med den duktige f. d. fiskaren Ossian.

I början på 50-talet övergav Ossian Nilsson i Gothem fiskarens yrke, som han då utövat i åtskilliga år, och blev bussägare. Jag har aldrig just haft anledning att ångra yrkesbytet, sade han häromdagen, när han var i Visby och bytte ut sin gamla buss mot en splitter ny. (Bilden ovan togs då.)
Det är den tredje bussen Ossian Nilsson skaffat sig men den första som han köpt absolut fabriksny.
— Jag började känna mig för lite försiktigt i trafikföraryrket till en början, säger Ossian Nilsson. Men det har gått bättre och bättre efter hand. Ossian Nilsson har också kunnat utöka sin rörelse med grävmaskiner. 125-talet skolbarn vid Vallstena och Gothems skolor skjutsas varje dag av Ossian Nilsson i hans buss och dessutom gör han bl. a. ett par dagar i veckan vissa distributionskörningar för traktens Konsum.

Fiskar på fritid.
Ossian Nilsson övergav fisket eftersom det var en downperiod i yrket i hans trakter just då. Det var innan trålningen slog igenom ordentligt. Helt överge fisket har han dock inte kunnat. Ännu fiskar han på fritiden till husbehov och sätter ut sina nät vid Gothems-ån.
Första fisket för våren skedde nu i den här veckan.
Iden står just nu utanför den gamla åmynningen och väntar på att gå upp i ån, berättar Ossian Nilsson. Ån har varit avstängd för fisk nu den senaste tiden medan arbetena pågått att ändra åns lopp så att den inte längre skall suga bort all sand från badstranden.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 23 Februari 1959

Den här bilden togs för hundra år sedan.

Den här bilden omkring 100 år gammal. Riktigt när den togs vet inte inlämnaren äv bilden, men den lille pojken på bilden föddes 1871 och kan väl inte vara mer än 6-7 år när bilden togs och det skulle betyda omkring 1877-78.
Det år Yngve Ringbom, Bogegatan 77, Visby som har lämnat in bilden.
Den lille pojken på bilden är hans far Hugo och flickan är hans moster Lina.

Gotlands Tidningar
Onsdagen den 25 Juli 1979

Veskindehundarne

ha i natt åter varit framme och bitit ihjäl ett får, som i morgse hittades dödt vid gården Gällnugs. Ägaren af samma gård har förut fått tre får dödade på samma sätt. Man undrar huru länge detta skall få fortgå och man litar med hopp om bistånd till både jägaregillet, enär vildbanan genom de lösa kring: strykande hundarne betänkligt skadas, och djurskyddsföreningen, enär- ett gräsligt djurplågeri öfvas mot dearma offren, som, såsom deras sargade kroppar nogsamt vittna, icke utan kraftigt motstånd släppa till sina lif… Man är också betänkt på att genom en betydligt höjd hundskatt söka sätta en gräns för ett ofog, som nu alltför länge utan nväpst fått fortgå.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 22 Augusti 1887.
N:r 67.