den inom staden belägna kronotomten, har i dagutbyrdts på auktion dels inför magistraten, dels å landskontoret, men intet anbud afgafs å någondera stället.
Gotlands Allehanda
Måndagen 20 Februari 1888
N:r 15
den inom staden belägna kronotomten, har i dagutbyrdts på auktion dels inför magistraten, dels å landskontoret, men intet anbud afgafs å någondera stället.
Gotlands Allehanda
Måndagen 20 Februari 1888
N:r 15
Grosshandlaren J. A. Bachérs sterbhusdelägare hafva till Slite varfsbolag försålt hus och tomter nris 9 och 10 i S:t Hansrotens 2 qvarter för 18,000 kronor.
Gotlands Allehanda
Måndagen 20 Februari 1888
N:r 15
Etelhem, 13 Febr.
Skattemötet i Etelhem
11 dennes var efter vanligheten talrikt bosökt af både handlande och kunder, och om det ej var så stor rörelse dem emellan, så var det destomer i den närbeläna paviljongen, ty der fattades ingalunda afnämare. Ea ömklig syn var det att se hur som till exempel tjenare och den fattigå klassen der satte in sina penningar och förde ett mindre ordentligt lefnadssätt.
Mångea är det derför, som vill ha densamma bortskaffad, och önskvärdt vore det om detta svart gick i fullbordan, men det kommer väl iogalunda att gå så lätt, ty det är ännu många som dyrka guden Bachus och dessa vilja naturligtvis på intet vis vara af med sin helgedom. Det bildades visserligen en Biåbandsförening här för ett år sedan, men den har föga uträttat, fast den började med stor fart, ty då skulle nästan hvarenda en ungdom vara med, men när som sommaren kom, då kunde de icke stå emot den förrädiska drycken längre utan då gingo de derifrån igen.
Ett svårt djurplågeri
kan man i dessa dagar få vara vittne till, i fråga om »Skogsrussi». Deras enda föda i denna snövinter är nu endast ljung och ris. När de kunna komma ned åt gårdarne och komma åt gödselhögarne, då ha de riktigt kalas, men det är då endast sällan dekomma bem från skogen, och då äro de helt isbelagda och si förfärliga ut, så att det borde vara på sin plats att få en lag för stäfjandet af detta förfaringssätt.
På tal om djurplågeri, så föröfvas det på måbgahanda sätt. Det var nämligen här i en socken för icke så länge sedan, som några personer voro ute på jagt. Då sköts en and, men fastän den icke dog genast så stack jägaren ned den i väskan ändå. Sedan anden legat sålunda i tre timmar, sökte jägaren döda henne med knif, men fågeln dog icke ändå. I detta sargade tillstånd tillbragte det oskäliga djuret 4 till 5 timmar, innan döden gjorde slut på dess qval, Och detta i dessa folkupplysta tider!
Fårö, 13 Febr.
Penningställningen
är tryckande här såvål som å andra ställen i riket; men icke förty inflöt kronoskatten, som uppbars i förra veckan nästan resttritt, ty Fåröboarna anse de; vara mycket ganant att komma på restlängd, så att deras namn blifva uppräknade från \’predikstolen. Ett förhållan» de som Fåröborna i allmänhet äro missbelåtna med är, att de för att få betala sin skatt måste fara öfver till »storlandet». En del skattskyldige hafva öfver två mil från sina hem till Broa färjbrygga, sedan måste de kosta på sig ???? fram och åter öfver snadet, (när icke »Bore» lagt brygga för dem, som i år inträffats. Väl komne till Fårösund, måste hvar och en för att blifva af med sin skattpenning, gå en half fjerdingsväg till Svux gästgifvaregår. Vore det ej stort skäl i att herrar uppbördsmän (dessa äro två, men de skattskyldige på ön äro omkring trehundra) fore ut på Fårö, och der på ett centralt ställe uppbure skatten? Anses det vara risk för uppbördsmannen att föra pongarne öfver suadet, så kuana desaa inlemnas på Fårö post station.
För att få pongar till skatten och andra utbetalningar, måste skogen anlita:; men tyvärr fins snart ej mera qvar af deu varan än som behöfves till husbehof.
Minga hemmansägare gå ganska strängt åt sin skog, men kommunalnämlen bluadar, då det är sådana hemmansägare som de ej v lja eller våga stöta sig mad. Ett exempal härpå vill jag nämna: För omkr. 16 till 17 år sedan sålde en hemmansägare en skogspark för afverkning, dåvarande kommunalordförande försökte få skogsförbud för nämde hemmansägare, hvilket också lyckades till en del, då det förbjöds att sälja mindre träd än 8 tums diameter vid roten. År 1882 såldes hemmanöt, den nys ägaren sålde första vintern 50 och den andre 100 st. slipers; då började granvarne och kommunalnämden morska sig och hotad2 med att, om skogssköflingen ej upp hörde blaf det anmält till vederbörande, Hösten 1384 såldes hemmanet ånyo medan ägaren, då skogen icke fick anlitas, ej kunde få debet och kredit a\’t gå ihop.
Navarande ägaren sålde ur hemminats skog förliden vinter omkriog 1,500 st slipers, flera tolftar sågtimmar ock omkr; 100 famnar ved; i vinter lär huggas återstoden at den användi bara skogen, som fias qrar, så att snart nu hemmanets skog icke fixs större träd än som kan använda till handspakar.
Gotlands Allehanda
Fredagen 17 Februari 1888
N:r 14
Född:
Skräddaren Mignus Octo Molléns dotter.
Döda:
Gossen Karl Frans Grönberg, 3 år, I mån., 2 dagar; f. skomakaren Petter Vilhelm Nordström, 76 år.
Gotlands Allehanda
Fredagen 17 Februari 1888
N:r 14
Visbiy rådhusrätt.
I dag handlades af rådhusrätten endast ett civilmål.
Gotlands Allehanda
Måndagen 13 Februari 1888
N:r 13
Vamlingbo, 6 Febr.
Förbättrad postgång.
Vamlingbo kommun ingick ifjor till post styrelsen med anhållan att postföring å linien Burgsvik— Vamlingbo tvänne gånger fram och äter hvarje vecka måtte ombesörjas och bekostas af poststyrelsen (förut har postföringen bekostats af kommunen), då kommunen ville ikläda sig kostnaden för postens fortskaffande ytterligare en gång hvarje vecka fram och åter. Poststyrelsen har nu bifallit den gjorda framställningen, som från 1 Mars skall träda i verkställighet, så att vi skulle få post 3 gånger hvarje vecka. Men ej nog härmed: Poststyrelsen har äfven på derom gjord framställning förflyttat Vamlingbo poststation från tredje, till andra klass så att hädanefter postanvisningar till 50 kronors belopp, postförskott o. d. direkt anlända till Vamlingbo och ei såsom nu är fallet qvarstanna i Hemse, tills qvitto från adressaten dit ankommit härifrån, hvilket ju varit ofördelaktigt för många. Härför skall poststyrelsen hafva tack!
Olyckskändelse.
För några dagar sedan råkade en landtbrukare från Sigters i Hafdhem att halka på isen hemma å gården med den olyckliga påföljd att han skadade sig mycket illa i hutvudet.
Af de vid tillfället erhållna skadorna har mannen sedermera aflidit, enligt hvad för eder meddelare berättats.
Burgsviks hamn
är nu helt och hållet isbelagd ända ut till inloppet emellan Näsrefvet och lotsstationen. — Ett större ångskepp, på väg söderut, passerade häromdagen tätt vid östra kusten, under det att samtidigt ett stort isband låg i drift utanför fartyget.
Ovanlig lagsökning.
För en skuld af åtta, säger åtta öre blef en person härute i södret, för kort tid sedan lagsökt af en handelsfirma, Gäldenären, — hvilken sjelf för mig omtalat saken ifråga — får nu lätta sin portmonnä med ett tjugutal kronor i stället för — 8 öre.
Gotlands Allehanda
Måndagen 13 Februari 1888
N:r 13
Som bekant har k. maj:ts Befallningshafvande i Gotlands län anhållit, att k. maj:ts täcktes vidtaga laga åtgärder för beredande af en tätare och snabbare postförbindelse mellan Gotland och fastlandet vintertiden samt för vinnande af detta syftemål berörda vinterpostförbindelse måtte anordnas på sådant sätt, att ångbåtsturerna mellan Visby och Vestervik utsträcktes till fyra i veckan samt att vid tre af dessa turer färderna fram och åter mellan Visby och Vestervik fullgjordes på samma dag.
Etter inhämtande af poststyrelsens utlåtande har k. m:t med afseeride & hvad poststyrelsen anfört, funnit framställningen så i ena som andra afseendet ej föranleda vidare åtgärd.
Gotlands Allehanda
Måndagen 13 Februari 1888
N:r 13
Stenkyrke, 4 Febr.
Sorglig tillvaro.
På Sorby ägor i härvarande socken ligger ett litet torp, som äges af en ogift qvinna, hos hvilken är inneboeade en person — ock af feminint kön — värd allt deltagande:
Född i Hall eller Hangvar var hon ända tills vid fylda 22 år frisk och kry. —- Så en dag var hon bebjelplig med höbsergnoing ute på den s. k. Värkemyr i Hall, då hon triffade ut för något, som allmogen säger, och måste sjuk ledas hem, — det onda hade börjat med förlamning i fötterna, Sjukdomen (af en liknande hade den olyckligas kusbondao året förut på samma ställe drabbats och :flidit efter 8 dygns förlopp) tilltog alltmera, hvarför hon i och för botande ioforslades till Visby lasarett, hvarifrån hon dock efter 7 veckors tid utskrefs söm obotlig.
I år är det 40:de året hon är sängliggande. Synen är borta, har varit det nästan hela tiden; talförmågan är förlorad; för munnen måste hon alltid hafva en lapp för att hindra tungan att ständigt hänga ute; hörseln, minnet och känseln har hon dock qvar. Kroppen, naturligtvis mycket affallon cch mager, är broskar:ad, d. v. s. utan någon stadga; uuderkäken nedfallen och måste, då den arma qvinnan matas, (den olyckliga kan ej äta annat än vällingslika saker, enär hon äfven förlorat förmågan att tugga) föras upp och ned hvarefter hon sväljer.
Den stackars menniskan kan ej ens vända sig sjelt i sängen, och man måste gissa sis till hennes minsta önskningar.
Af Halls församling är hon inackorderad hos ofvanskrifna qvinna, der hon varit i 23 år den 10 innevarande månad.
Skogsafverkning,
loflig n. b., har härute försiggått sedan Januari månad i fjor, då handl, Hägvall och Kahl inköpta större delen af den kapten Kocha sterbhus tillhöriga »Strandskogen».
Här sysselsattes hela förra vintern ett femtiotal arbetare med huggning afjernvägssyllar och famnved samt fällning af sågstockar; våra hemmansägare hade fullt arbete att körazslipers till Kappelshamn, hvarifrån de skulle utskeppas.
Slädföret
har på sista tiden varit »pin stiligt». Att man i allmänhet begagnar sig flitigt hära är tydligt; med vedkörning och hemfersling ac hö från Martebo myr ha de flesta varit sysselsatta.
Dessutom ha vi bland annat haft att skåda 2 »slädpartier — om mer eller mindre lyckade, vet brefskrifvaren ej!
Nervfebern
har på senare tid skördat 2 offer, bägge å samma ställe. Oaktadt man kunde befara smitta var man nog oförståndig draga nästan hela gocknen rillsammans på graföl. Följlerna ha kunnat bli farliga nog. Flere personer å samma ställe, som de ofvauskrifna dogo, lära vara angripna.
»Sjösommarfåglar!»
Den sista Jan. sågs en större ångare, tremastad, barlastad, stäfva, betydligt nedisad, nordostvardt här. Detta var första ång., om vi undantaga Neptun, som setts i år.
Gotlands Allehanda
Fredagen 10 Februari 1888
N:r 12
hvilket, såsom af annons i dagens nummer synes, anländer hit om måndag, torde icke vara att räkna till de ambulatoriska musik sällskap, som mer eller mindre kunna gå under namn af »tyska musikanter», Tvärtom lär det Petersenska kapellet stå särdeles högt i musikaliskt afseende, att döma af uttalanden i aktade och sansade tidningar på de platser, der kapellet uppträdt. Detta har senast varit fallet i Linköping, der konserter gifvits i stadshussalongen. Östgöta Correspondenten yttrar om dessa prestationer, bland annat:
Man skulle kunna tro att publiken, som nu under flere vintrar fått höra samma kapell, skulle tröttna på musiken samt fiana spel och reportoar enformiga, men detta har ej alls varit fallet. Orsaken dertill torde ligga så väl i kapellets lif: fulla samspel som i dess rika och omväxlande reportoar af ej blott lättare konsertmusik utan äfven snart sagdt af alla våra mera framstående operor, Norma, Faust, Ernani, Mignon, Hvita frun m. m., tolkade på ett utmärkt sätt. Dertill kommer att kapellet äger flere skickliga solister. Publiken har äfven visat sig värdera det Petersenska kapellet, hvilket ådagalagts såväl af de ständigt talrika besöken som af det lifliga bifallet. — — —
Det torde alltså vara att vänta, det Petersenska kapellet skall komma att göra en värdefull insats i det musikaliska lifvet i vår stad.
Gotlands Allehanda
Fredagen 10 Februari 1888
N:r 12
har icke velat bifalla telefonföreningens framställning om att statens telegrafstation måtte förbindas med stadens och derigenom med länets telefonnät… Det skulle bli för mycket att göra, säger telegrafstyrelsen, och personalen på stationen måste ökas utan att derigenom bereddes motsvarande ökning i inkomst.
Men om föreningen skulle vilja betala 150 kronor om året och på egen bekostnad framdraga och underhålla ledning till statstelegrafstationen, så skall telegrafverket uppsätta en apparat och förbinda sig med nätet.
Då detta emellertid är en sak, som i främsta rummet rör telefonägare på landet, har telegrafstyrelsens svar lagts till handlingarne.
Gotlands Allehanda
Fredagen 10 Februari 1888
N:r 12