Gotländska sägner.

En julnatt på Östersjöns is.
»Och skogen, hvart du går omgjordande din stig,
står hög och allvarsam och blickar ner på dig.

Dessa ord af Sveas skald låta ännu tillämpa sig på en stor del af Gotland, men der finnas och orter, der man saknar den ram af skog, som oftast innefattar nordiska landskap, och som af vana är skogsbyggaren kär. I »Storsudret» kan man resa hela mil utan att se borisonten begränsad af skog, blott här och der framblickar någon liten skogsdunge, någon med hasselskog bevuxen äng. Landet är här smalt och lågt. Hvarken berg eller skog bryta hafsvindarnes våldsamhet; så myckét friare spelrum hafva de att tumla om på de kala slätterna. När man vår- och vintertid färdas öfver dessa, och känner vinden iskall svepa fram, då inser man sanningen af det gamla ordspråket: »skogen är god fattigmans kåpa», och lär sig rätt värdera en spisel med en påtänd brasa, som man dock sällan kan få derute i stor-sudret. Blir man på en sådan vinterfärd öfverfallen af en tjutande storm, förenad med snöyra, så att ögonen förblindas både på folk och dragare, så får man lära att det ligger sanning i den minnesvers, som runläran anför för runanv ur: »Ur värsta väder».
Är då hafvet tillfruset och vägarne tillyrade, går det lätt för sig att taga miste om vägen när gårdar ej finnas i granskapet och att från det låga, skoglösa landet råka komma ut på det isbelagda villande hafvet. En sådan färd lär, efter folksägen, en hederlig gotlandsprest i stor sudret fått försöka en gång i forntiden.
En sträng vinter hade tidigt fängslat Östersjöns vågor i hårda isband. Efter att hafva i sin prestgård och i kretsen af sin familj firat den gladaste af årets aftnar, julaftonen, begaf sig presten, åtföljd af sin dräng som körsven, på vägen till sin annexförsamling, der han skulle förrätta gudstjensten julottan, ty det blåste och snöade, hvarför han fraktade att vägarna under natten skulle yra till, så att han ej i rättan tid skulle hinna fram till gudstjeosten. Han ville derför taga qvarter i en bondgård nära invid annexkyrkan, som låg 3/4 mil från hans prestgård. Blåsten tog till, snön vräkte ner i massor och vägen blef alltmera tillyrad och villsam, så att våra resenärer för att undvika drifvorna, måste köra i krokar hit och dit, så att de slutligen blefvo förvillade och visste ej hvar de voro. Vinden hade på aftonen varit nordlig och som deras väg låg åt söder, så rättade de sig efter vinden och körde så att de hade den på ryggen, hvilket betydligt underbjelpte färden, men vinden hade dragit sig först åt nordost och derpå gått öfver till full ost, tills den slutligen började draga sig något åt söder. Detta visste våra färdemän icke. De hade ingen annan ledtråd att rätta sig efter än vinden, ty hvarken himmel eller stjernor kunde varsnas i urvädret. De rättade sig efter vinden, men kommo derigenom att färdas åt helt annat håll än de tänkte och ärnade sig. De raska, välfödda trafvarne ilade fram med god fart, timme efter timme, men till de resandes förvåving syntes inga gårdar, inga träd eller något, som kuude gifva dem ringaste kaptener om hvar de befunno sig. Man pustade en stund för att låta hästarne blåsa ut och spejade efter något förémål som kunde förråda närhet af någon menniskoboning, men inga sådana kunde upptäckas och färden fortsattes, Slutligen började drängen ana oråd och inse att »det inte stod rätt till». Det var ju julnatten då rå, nissar, necken och acuvat otyg höllo sina gillen och högtider och spelade sina spratt med de menniskor, som voro ute. Helt visst hade de blifvit villade af den onde necken. Pehr visste nog råd för det, man behöfde blott sno ut och in på sina öfverplagg, så blefve necken narrad af dem han ville narra. Dessutom gaf det Per en god tröst att han hade sin goda fällkvif i »lommen», så att för honom var det ingen nöd, han skulle nog reda sig, men värre vore det för »kära far», ty hur duktig prest denne än var, så visste Per att han i ett afseende var nästan en okristen, ty han trodda hvarken på necken, troll eller »di sma under järdi»*) och det:torde kära far nog nu få ångra. Sedan Per länge tänkt och funderat ansåg han Big böra upplysa husbonden om buradan deras ställning var. Det gjorde han nu och gaf det råd att de skyndsamligen borde s?? ut och in på sina palsar och mössor.
Presten, en gudfruktig och upplyst man, blef smått ond och svarade: »Håll inne min käre Per med sådant dumt snackskJag far i min herres och mästares ärende, bans som denne välsignade natt lät sig födas hit på jorden för att frälsa en syndig verld och jag står uader hans beskydd. Skulle jag frukta gastar, troll och andra onda makter när jag far att förkunna Gadsord och predika om vår frälsares nåderika födelse och är hans, om ock ovärdige, tjenare. Han ledsage mig hvart honom täckes! Kör du på i Guds namn!» Per hade väntat slikt svar. Han visste nog hur envis käre far var i den punkten. Nästa gång släden höll, vips var Per ur den och innan presten visste ordet af hade hans dräng enott ut och in på ein fårskinnspels, sin ludna mössa och sina »bälghanklar», så att han till sin babit sjelf såg ut som ett troll.
»Se så» — sade han för sig sjelf — »vill kära far vara neckens narr, så vill icke jag vara det, Mig skall han elippa villa längre och det är jag som kör».
I det samma han skulle närma sig till släden för att stiga i, råkade han att enafva, föll omkull och händerna, på hvilka han ännu ej dragit de kringsnodda »hanklarne», körde Han ner i snön, för att taga emot i fallet. Han upptäckte då att det var is under snön. Han undersökte gronden rundt om släden — öfver allt drifvor och is derander. Man var alltså på hafvet.
Färden fortsattes och ovädret började aftaga i häftighet, hvilken lyckliga omständighet Per inom sig ansåg såsom följd af den åtgärd han nyss vidtagit. Änuuu i goda tre timmar fiogo de goda trafvarne hålla ut, men det märktes att deras krafter voro medtagna.
Ställningen var i sanning ängslig. Det var intet tvifvel nera att de befanno sig ute på hafvet utan kunskap om åt hvad håll de borde ställa kosan för att nå land.
Himmelen började klarna, ovädret att stillna. Hästarne eprungo än men med minskad bastighet. Da flåsade och voro uttröttade. Man måste låta dem hvila ut en stund. Med gråten i halsen stod Per bredvid de trogna, villiga och raska djuren, torkade skummet af sina älsklingar, strök deras varma halsar och hufvuden och talade till dem som om de kun: nat förstå hans ord, hvilket Per nästan trodde att de gjorde; men på isen låg den fromme presten knäböjande vid släden och bad tyst och innerligt, med blottadt hufvud och knöpta bänder till den herre och mästare i hvars tjenst han for.

*) De små under jorden. Så kallar allmogen elfvorna (alferna). Tron på dem var icke utdöd för 30 år sedan, är det kanske ännu icke.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Från landsbygden.

Instäldt bröllop. Häromdagen skulle ett ungt par från en sydlig socken knyta hymens band. Bröllopsdagen ver utsatt och vigseln skulle försiggå i sockenkyrkan. Den utsatta tiden kom och både prest och klockare hade infunnit sig på platsen. Socknens skolbarn, som äfven tått lof att sepå ståtes, stodo äfven samlade på kyrkogårdsplanen; då och då kastade de längtansfulla blickar utåt landsvägen, åt det håll der »brudstassen» väntades komma, men förgäfves. Ett par närvarande gummor, som äfven blefvo öfverväntades på brudparet, slogo omsider sina »kloka» hufvuden tillsammans och kommo då till det resultat att endera af kontrahenterna ångrat förbivdelsen och »slagit upp» hvilket således var orsaken till dröjsmålet. Omsider efter lång väntan fick man ändtligen reda på att bud aflemnats till prestgården af innehåll att bröllopet tillsvidare »blefve instäldt till följd af oförutsedda förhinder», hvilket bud dock icke förrän nu lyckades hinna fram till vederbörande. Tilläggas kan att det instälda bröllopet numera lär blifvit en verklighet.

Ovanligt för årstiden. Att s.k. bondbönor blomma i November månad får väl anses höra till ovanligheterna. Ett sådant förhållande har dock detta år inträffat i brefskrifvarens hemtrakt, på en gård, der man sgistlidne vår satte bönorna i sällskap med potatisen på en åker. Potatisen sköt upp ur jorden, växte och blef i vanlig tid upptagen, men bönorna syates icke ett spår af. Ägaren trodde att de till följd at den bårda torkan, förmultnat, hvarför han ej blef litet förvånad att nu på senhösten få se dem sticka upp ur jorden, och nu i denna månad blomma. Skördetiden torde dock komma att låta vänta på sig.

Fisket af strömming och torsk — de båda hufvudslagen om jag så får säga — har under det nu snart gångna året öfver bufvud taget lemnat något bättre fångstresultat, än hvad förlidet år var fallet, åtminstone på de flesta fiskeplatser. Enligt hvad eder meddelare är bekant har under loppet af sistförflutna veckan ej så obetydligt med stömming erhållits längs östra och sydöstra kusterna och åt de mera sydligt belägna fiskeplatserna har torsktångsten medels s. k. långref (torskanglar) varit rätt lönande i det att ända till två tjog erhållits på 100 refkrok. Det vanliga priset p den denna tid af året särdeles utmärkta Äsksort har varit 60 till 75 öre för (gammalt lispund ungefär) hvarje KR Oaktadt den goda tillgången på nämda fskslag, har dock en stor del af den fiskköpande allmänheten försett sig med sill, som från Norge inskeppas i långa banor. När skall väl Gotlands strömmingsfiske uppnå den ståndpunkt att det kan betraktas såsom en hufvudnäring för dess idkare?

Rapphönsen, ha på de senare åren ökat sig i ganska hög grad på södra landsbygden. Att vid en liten promenad å en sädesåker stöta upp 4—5 kullar af dessa vackra fåglar, hör ej till sällsyntheterna.
Beträffande tillgången hare kan deremot sägas att den är tämlige klen, Såsom något ovanligt kan nämnas att ett stort antal af detta skogens villebrå, som blifvit fäldt denna höst, varit förseddamed åtskilliga märken i öronen till teckenitt de antagligen i »barnaåren» varit i mennikors händer.

Störande uppträde. Söndagen 24 November hade Slite Blåbandsrening ett nykterhetsmöte i Baptistkapelle härstädes. Under föredraget uppkommo på ktaren fyra larmande berusada män. Genn deras högljudda prat och efterhärmningaaf talarens ord afbröto de föredraget. Dåesångkör uppstämde för tillfället inöfvad qvartstsång, afbröts äfven denna af de rusigas otidia skrål. Man försökte både med allvar och vänlighet afstyra ofoget, men förgäfves. Mötet hade tänkt diskutera en fråga: »Är krogrörelse å resp.
platser gagnelig, nödvändg eller behöflig för den enskildes, familjens :ller samhällets välbestånd?» — men behandingen af denna fråga kunde ej upptagas för rusiges hindrande uppträde. Frågans behardling blef ock genom detsamma öfverflödig: »ivad göres oss mera vittne bebof» om kroghaniteringen ? — Deras närvaro utöfvade ett pisamt intryck på de närvarande, ja, t. o. m.så, att qvinnor och barn bäfvade. Ändtliger aflägsnade de sig under råa ord och gräslia svordomar.
Af detta och dylikt tyges det, att om spritdryckerna fortfarande få ara tillgängliga för hvem som helst, så tordevi äfven i våra annars så fredliga landtkamuner behöfva anställa en respektabel polisår för att få pjuta hemfriden.
Af aktning för personliheter, som äro oskyldiga, hafva vi ej velat nangifva fridstörarne.
Slite Blåbandsstyrelse.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Riktig vinter

fingo vi i en hast. Inatt ha vi haft ända till — 7 grader. På sina ställen å norra landsbygden har man iakttagit — 12 grader.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Besvär

öfver det nyligen förrättade skollärarevalet i Gerum, hvarigenom Johan Veinberg utsågs till lärare, ha ingifvits af vikarierande läraren på stället Magnus Pettersson.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Bifallit

har k. m:t. vår ansökan att Polhem, om Stockholms hamn genom ishinder är otillgänglig, må få angöra annan plats i skärgården, å fasta landet eller Öland.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Oskarsdagen

firades i går afton i goodtemplarsalen vid Mellangatan med en anslående fest, hvilken var besökt af bortåt ett par hundra personer.
Då man vid 7-tiden hunnit samlas i den smakfullt dekorerade lokaler, spelade musiksextetten upp en marsch, hvarefter byggmästare Kihlberg helsade de närvarande välkomna. Så kom aftäckningen af en prydlig fonddekoration, logen låtit måla uppe på väggen midt emot ingången. Musiken spelade, d& täckelset föll och nu visade sig en mycket anslående tafla.
Bakom röda draperier och en balustrad framträder ett motiv af Visby, sedt från hafvet, med vågbrytaren, Högklint och en del af Norderstrand. Dekorationen är raskt och väl målad af artisten Håkansson, elev vid målareakademien i Stockholm.
Borgmästare Een beträdde härefter katedern och höll ett för dagen särskildt lämpadt föredrag, hvars ämne kan sägas var »Den svenska konungafamiljen.» Talaren uppdrog karaktäristiker öfver våra konungar af Bernadotteska huset, från stamfadern Karl Johan till vår nuvarande kosung Öskar 2. Efter talets slut höjde borgmästaren ett »lefve konungen», hvilket besvarades med ett fyrfaldigt hurrarop och afsjungandet af folksången.
Följde så kaffedrieckniog samt omväxlande sång och musik till omkring kl. ½ 10, då festen afslöts.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Tubulator

nämnes en af landtbrukaren J. M. Larsson på Skäggs i Veskinde uppfunnen täckdikningsmaskin, hvarå patent är sökt och som synes komma att varda af stor betydelse särskildt för myrodlingen. Dess ändamål är att ersätta de små öppna dikena med en fullständig underdiknipg. Den är användbar på allt slags myr- eller mossjord, der myllan har en mäktighet af minst 2 fot samt på alla s. k. blekemyrar.
Maskinen består af en stark stålklinga, vid hvars nedre ände en kolf är fästad.
Vid instrumentets gång bildar denna kolf ett hål eller rör på det djup man önskar.
Den drages af 2 par dragare.
Det ofvan jord osynliga »diket» är färdigt i samma ögonblick redskapet passerat stället.
Med en besättning af 4 man och 2 par dragare »gräfver» den med lätthet 3/4 mil »diken» om dagen. Det skulle således med detta nya redskap varda möjligt att åstadkomma täckning för en kostnad af knapt 1/10 mot den för sådan dikning på hittills vanligt sätt.
Förutom hos uppfinnaren i Veskinde ha sådana »plogar» profvats hos landtbrukare Duse på Ronemyr och Franöén i Gammalgarn.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Pettersenska kapellets

konsert i går e.m. i goodtemplarsalen vid Mellangatan var besökt af bortåt 250 personor.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139

Till Österport

önska ett större antal af stadens affärsmän att Gotlands jernväg måtte utsträcka sitt spår. I petition till jernvägens styrelse uttala de som sin åsigt att »denna bandel icke blott skulle blifva till stort gagn för den affärsverksamhet, som är förlagd i närheten af Österport och för Visby stad, vid hvars stora uppoffringar för jernvägen torde böra fästas något afseende, utan äfven för jernvägsbolaget skulle blifva en ganska inbringande affär». De stödja denna åsigt derpå »att antagligen största delen af det gods, som å jernvägen fraktas till och från Visby (med undantag af det sjöledes gående) skulle hellre aflemnas och emottagas vid Österport än vid nuvarande jernvägsstationen», detta äfven med frakttilläggsafgift. Derjämte anse petitionärerna, att ej obetydlig inkomst skulle erhållas af lokaltrafik mellan Österport och hamnen, såsom blifvande billigare än trafik å fordon upp- och utför de backiga stadsgatorna.
Inom jernvägsstyrelsen lär vara under arbete kostnadsförslag för anläggning af ett spår i den riktning petitionärerna åsyftat.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 December 1889
N:r 139