Dödsfall.

I lördags afled i Lidköping efter flere månaders tärande sjukdom tullförvaltaren i Lidköpings tullkammardistrikt Z. J. A. F. Ljungdahl i en ålder af något öfver 53 år.
Den aflidne tjenstgjorde, som bekant, en längre följd af år som kammarskrifvare vid, härvarande tullkammare, sedan han redan 1862 antogs i tullverkets tjenst.
Till tullförvaltare I Lidköping utnämdes han 6 Aug. 1888. Han var en man af stilla och vänsällt sinnelag samt dog ogift.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 8 November 1890
N:r 174

Dödsfall Z. J. A. F. Ljungdahl

Att Tullförvaltaren Z. J. A. F. Ljungdahl, född den 10 Oktober 1837, efter ett långvarigt lidande afled i Lidköping den 1 November 1890 kl. 3 e.m. får härmed för slägtingar och vänner tillkännagifvas.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 8 November 1890
N:r 174

Rättegångs- och polissaker.

Mildradt straff. För barnamord till fyra års straffarbete dömda Hermanna Pettersson från Suderbys i Vesterhejde, fick, som bekant, detta straff af hofrätten mildradt till 2 år och 6 månader. K. m:t har nu nedsatt detta straff ytterligare till 2 år.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Från landsbygden.

Södra Gotland, 6 Nov.
Ett hotande tillbud till olycka yppade sig härom dagen under arbete vid en landtbrukare Lars Nisson Simande i Vamlingbo tillhörig större vädersiktqvarn. Då nämligen byggmästaren Karlsson från Alfva var sysselsatt med något arbete på qvarnens axel, utanför, och en af arbetarne var posterad vid nedersta vingen för att förekomma qvarnens igångsättande, kom plötsligt en väderil susande och arbetaren, som ej förmådde »hålla fast», måste släppa sitt tag för att ej få göra en luftfärd i sällskap med qvarnvingen, och så var qvarnen i full gång. Med en nästan säker död för ögonen, lyckades det byggmästaren dock, tack vare hans ungdom och vighet, att under det qvarnen gick praktisera sig »inombord» och derefter ned på nedre botten utan att erhålla några allvarsammare skador. Med flera arbetares förenade krafter lyckades det omsider att hejda qvarnen i sitt »otillåtna» lopp, derunder dock en dyrbar tross, blef splittrad, hvilken för tillfället var fastgjord i vingarna.

En lustig jagtepisod omtalas från Öja der ett gladt sällskap för en kort tid sedan var ute på jagt efter hare, I sällskapet befann sig nämligen en skomakaregesäll, som kunde sköta sitt yrke tämligen bra; men i jagtgudinnans tjenst var har oförbätterlig. Nog af, väl kommen i jagtifvern önskade han ingenting högre än att få förpassa en vare till de sälla jagtmarkerna, och tillfälle dertill erbjöd sig snart, men vår skomakare — bommade oupphörligt. Under jagtens lopp påträffades af ett par jägare en i förruttnelse stadd, död, bare, hvilken derefter så godt sig göra lät sattes upp uti en buske i sittande ställning, hvarefter skomakaren, helt tyst förstås varskoddes om att »ett lägligt tillfälle» erbjöd sig för honom att få släcka sitt mordbegär på den jössen, som underrättaren fått syn på en buske. Nu var ej vår skytt sen att »lägga bi» och så pang, der låg den vackra haren, till skomakrens stora glädje liflös, och med ett par tre kraftiga hopp var han framme vid villebrådet för att upphämta det; men hvarför slänger vår ole den nyss skjutna haren under ett mustigt utrop, långt ifrån sig? På hvems bekostnad jagtsällskapet fick sig ett godt skratt behöfver ej sägas, och en närvarande skämtare var nog djerf att beledsaga sin munterhet med följande vits: Skomakare blif vid din läst, der skjuter du harar bäst !

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Från sjön.

— I måndags inkom till Falkenberg danska briggen Hiram, kapten Nielsen, hvilken rapporterade, att från briggen observerats i O. till N. vraket af ett större skepp, liggande i marvatten, Rundt om detsamma flöto delar af vraket, som hade endast en stump af stormasten stående, samt en mängd trävirke, autagligen en del af skeppets last. Som qvällen – föll få och sedan man förvissat sig om, att intet lefvande fans ombord & vraket, fortsatte »Hiram» sin kurs, utan att dessförinnan varit i stånd att utröna det förlista fartygets namn eller nationatitet. Vraket förde en stor gallionsbild och syntes hafva varit ett gammalt fartyg.
Vidare berättade »Hirams» kapten, att farvattnet mellan Hallands Väderö och kloss in till inloppet till Falkenberg var öfverfyldt af vrakdelar samt enorma massor af plank och pitprops.
Af ofvanstående framgår, att ännu flere skeppsbrott timat å Korsgma än de, hvilka hittills kommit till kännedom, Den massa vrakgods, det i stor mängd kringdrifvande timret, som lätt igenkäpnes förskrifvande sig från Östersjöbamnar, allt bäntyder att stormen natten till 30 Okt. bringat undergång åt månget fartyg, hvars sista öde måhända för alltid kommer att blifva en hemlighet.
— Ångaren »Arnold» från Stettin, som 2 ds passerade Sundet på resa från Kronstadt till London, har i Köbanhavn landsatt 7 man, som 30 Okt. bergades från Höganäs-skonerten »Prairie Gem», hvilken var på resa från Sundsvall till Lybeck med bräder. Skonerten, som flöt på lasten, ligger mycket farligt för seglatsen.
— I Malmö hemmahörande ångaren »Ernst», kapten Sellman, på resa från Svansea till Stockholm, har till följd af skada å maskinen måst inbogserag till Geestemünde.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Herr Krafts nykterhetsfördrag

vid Södra Margatan i onslags afton var fåtalig besökt. Talaren uppdrog en skildring af en julafton i tvänne hem, det ena der familjefadern är drinkare, det andra, der han är nykter samt betonade goodtemplarordens betydelse såsom den der i Sverige främst stält krafvet på absolut nykterhet.
I går talade hr Kraft i Sjonhem, i dag hålles fördrag i Visby, i morgon i Rone, om söndag i Levide, måndag och tisdag i Klinte och onsdag i Viklau.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Olyckshändelse.

En arbetare vid namn Engdahl, anstäld vid cementfabriken härstädes, råkade i går ut för det missödet vid upphissandet af en cementtunna, att hans förskinn — en vid fabriken förbjuden persedel — fastnade mellan tunnan och stroppen med den på följd att han medföljde tunnan till andra våningen, der golfluckorna slogo till honom, så att han föll ned, dervid han kros sade ett par refben samt afbröt högra lårbenet. Han infördes till lasarettet.
— I onsdags afled å lasarettet drängen Edvard Jakobsson, anstäld hos konsul Stenberg. Ett par dagar förut hade drängen råkat bli klämd mellan en vägg och en vagn så att bröstkorgen intrycktes och ena lungan skadades at ett refben.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Ala sockens

nuvarande första och tredje skifteslag skola utgöra ett skifteslag, har k. m:t förklarat.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173

Ersättning för ståndskog

skall af Lummelunda sockens andra skifteslag gäldas: af Lars Eriksson för 1/64 mtl Etebols med kr. 18: 99, Johan Tjellgren för 9/64 mtl d:e med kr. 105:87, Ernst Engvall för lägenhet afsöndrad från 9/32 mtl d:o med kr. 21: — samt Klas Andersson och Anders Magnusson gemensamt för 9/32 mtl d:o med kr. 494;42.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 November 1890
N:r 173