— Barken Richard, hemmahörande i Oskarshamn, har strandat vid södra kusten af Äröe.
— Helsingborgsskonaren »Oskar», kapten G. Petterseon, har på resa från Norrköping till Köbenhavn med stångjern strandat på Bredgrundet i närheten af Skanör. Fartyget är fullt med vatten. Besättningen har bergats till Skanör.
— I söndags strandade vid Mörbylånga barkskeppet Adelina, lastadt med trä. Berg nings- och dykeribolaget Neptun har sändt ångare för assistens.
— En i Grafvarna hemmshörande jakt, lastad med färsk sill, har sjunkit under färd öfver Soten, telegraferas från Göteborg. Ombord varande 3 man omkommo, utan att en jakt, som seglade efter, kunde göra något för deras räddning.
— Skonaren Camilla, kapten Jensen, på väg från hemorten Köbenhavn, till Newcastle med last af svafvelkis, bar strandat å Klockfoterefvet vid Nidingen. Fartyget är vrak.
En man, svensk, omkom; den öfriga besättningen bergades af Månstens lotsar.
— Skeppet Moneita, hemmahörande i Trelleborg, från Kalmar destineradt till Sunderland med trälast, har sistlidne fredag strandat på Törnörrefvet utanför Kalmar, men med stigande vatten åter kommit flott senare på aftonen. På förmiddagen i måndags strandade utanför Mörbylånga barken Emilie eller Emelia, hemmahöraude i Simrishamn och på väg från Norrland till England med last af trä.
— På eftermiddagen strandade utanför Kastlösa på Ölands vestknst ångaren Kattegat, som med last af 6,000 tunnor korn var på väg till Stockholm. Fartyget qvarstår, är vattenfyldt i stor- och förrummen. Fartyget läge är svårt med stark slagsida. Sedan Södra Sveriges last lossats och Hero ankommit, som derefter öfvertager länspumpningen af Södra Sverige, har Poseidon afgått till Kastlösa för att bispringa Kattegat.
— Dykeriaktiebolaget Neptuns ångare »Argo» råkade i söndags med kronolots ombord törna på i Norrtelge skärgård. Ångarep gick till följd af farten öfver grundet, utän att lida annan skada än att få ett par prepellerblad afslagna. Ångaren har gått till Stockholm för att reparera.
— Den 1 Oktober afgick skeppet Kong Oskar 2, kapten Thommesen, från St. Thomas, en lastplats vid Quebec, och destineradt till Dablin med planklast. Den 22 fick man storm, som gick ölver till orkan. Största delen af riggen och däckslasten gick öfver bord. Samtidigt remnade däcket, och fartygen, som var fullt af vatten, flöt endast på lasten. Kaptenen och två man stodo surrade vid rodret, under det det öfriga manskapet hade surrat sig fast i riggen. Sedan de passerats af flere ångare, som antingen icke observerade dem eller icke vilja bjelpa, fingo de på fredags e. m. en ångare i sigte, och från denna kom hjelpen. Det var då också på hög tid, emedan de ej fått någon mat på tre dagar och fartyget dessutom var färdigt att sjunka. Det främmande fartyget var Noorland, tillhörande Red-Starlinien. Då det kom i närheten at vraket, gingo 8 man af dess besättning under ledning af förste styrmannen Hans Doxrud i lifbåten och räddade Kong Oskar 2:s manskap. Räddningsarbetet upptog 4 timmar och var förenadt med stor fara. De skeppsbrutne blefvo en i sänder halade om bord i litbåten med en tross.
— Om Södra Sveriges grundstötning meddelas nu ytterligare. Ångaren, som var på resa från Stocksolm till Kristiania, hade vid tillfället Skäggenäslots ombord. Vädret var sigtigt, med med oväder och storm i annalkande. Strax efter grindstötningen märktes läcka i maskinrummet, så att vattnet inströmmade 3 till 4 fot. Fartyget gick vid grundstötningen öfver ett par stenar innan det stannade på en tredje.
Passagerarne togos i en båt oah sattes land vid Skäggenäs, hvarifrån de med skjuts ransporterades till Kalmar. Styrman Hallengren, som för tillfället var passagerarre, gick i en annan båt med den qvinliga besättningen och mötte under vägen ångaren Visby, kapten Otto Falk, på resa till Kalmar, hvilaen anropades och tog upp besättningen, och jämväl bogserade tillbaka lifbåten till »Södra Sverige».
Ångaren har nu tagits flott och har provisoriskt tätad inbogserat till Kalmar af bergningsångaren Poscidon. Sedan lasten hunnit lossas, skall ångaren undergå reparation vid Oskarshamns mekaniska verkstad.
Gotlands Allehanda
Fredagen den 9 December 1892
N:r 190