Till Sveriges folk!

I en brytningstid går Sveriges folk till val.
Krigshotet hänger tungt över Europa. Nationerna inrätta sig som vore var dag fredens sista. Även inom staterna ske djupgående förvandlingar. Gamla statsskick ha kastats över ända, nya växa fram ur bittra strider. På botten av all oro ligger en: upplösning av andliga värden.
Den rådande otryggheten kommer folkens livskraft att svikta.
I en sådan tid måste svensk politiks främsta uppgifter vara att trygga statens bestånd och skydda riket mot yttre faror, att bevara ett fritt styrelseskick med djupa rötter i svensk historia och svenskt kynne, samt att sörja för folkstammens växt och framtid, dess andliga och ekonomiska möjligheter.
Under detta trefaldiga ansvar vill högern handla: ansvaret för riket, ansvaret för samhällsskicket, ansvaret för folket.

Ansvaret för rikets.
Efter årtionden äv oförtröttat arbete för rikets försvar kan högern i dag med tillfredsställelse hälsa den nationella samling, som i försvarsfrågan äntligen ägt rum. Den betyder ökad styrka för landet. Den är en symbol och ett löfte, till vars infriande alla måste medverka. Det stärkta försvaret skall tjäna en neutralitetspolitik, byggd på en hos hela folket levande vilja till fred och nationell frihet.

Högern vill:
Fullföljande av försvarsberedskapens utbyggnad, så att dess brister utan dröjsmål fyllas.
Målmedveten, otvetydig mneutralitetspolitik. Bekräftelse på Sveriges obundenhet av sanktionsplikten inom Nationernas förbund, eljest utträde ur förbundet. Nordiskt samarbete på verklighetens grund.

Ansvaret för samhällsskicket.
Höstens landstings- och kommunalval kunna få avgörande betydelse för samhällsskicket. Det socialdemokratiska partiet eftersträvar majoritet även i första kammaren; och bondeförbundet arbetar socialdemokratien majoriteten i händerna. Härigenom banas väg för en fortgående socialisering, som undergräver svensk självstyrelse och folkfrihet. Inom stat och kommun visa sig redan farliga tecken på missbruk av makten och förslappning av ansvarskänslan.
Allt detta kan leda till skendemokrati och slutligen partidiktatur. Det svenska folket må i denna stätsskickens brytningstid gå sin egen väg och utveckla sitt styrelsesätt på den svenska rättsstatens grund — frihet under lagens hägn.
Högern vill:
Rättsstat med fritt folkstyre.
Kamp mot maktmissbruk.
Politiskt oberoende förvaltning inom stat och kommun. Oväld vid utnämningarna.
Förbättrad kommunal revision. Skydd för kommunal självstyrelse.

Ansvaret för folket.
Folkhushållets uppgift är att ge varje svensk möjligheter till arbete och självförsörjning. Den ekonomiska politiken måste målmedvetet sträva efter att skapa och vidmakthålla gynnsamma betingelser för produktionen. Näringslivet måste fredas från en politik, som hämmar initiativ och framåtanda. En sparsammare hushållning är nödvändig för att hålla skatterna nere på rimlig nivå och säkerställa den ekonomiska grunden för näringslivet, statsfinanserna och socialpolitiken. «Låtgå-systemet måste upphöra, innan utvecklingen leder till monopolisering och till sist till penningvärdets försämring.
God hälsovård, sunda bostäder och omsorg om det uppväxande släktet äro väsentliga uppgifter för socialpolitiken. Socialvården måste rationaliseras och mera inriktas på vård och hjälp åt verkligt behövande, inte på ett schematiskt och opersonligt utdelande av penningbelopp. Människornas vilja till egen försörjning får icke försvagas.
Folkets styrka och växt tryggas icke enbart genom ekonomiska åtgärder. Ett folks livskraft är främst ett verk av andliga krafter, av ansvar, tro och tillförsikt. I vården om folket måste därför ingå en kulturpolitik, uppburen av känsla för det svenska samhällets moraliska grundvärden. Må hem, skola och kyrka vara vårt folks andliga kraftkällor.

Högern vill:
Framstegsvänlig ekonomisk politik med syfte att sörja för det fria näringslivets bestånd och wutvecklingsmöjligheter. Teknisk forskning i folkförsörjningens tjänst. Planmässig yrkesutbildning.
Front mot socialisering.
Åtgärder för att främja landsbygdens arbetsliv och hindra dess avfolkning. Rättvisa åt jordbruket, stöd åt fisket. Skydd åt medelklassen.
Effektiva åtgärder för Norrlands bästa.
Rationell krisberedskap. Enhetligt ledd arbetslöshetspolitik. Folkvårdande, planmässig socialpolitik på självansvarets grund.
Organisationsväsendets reglering under beaktande av såväl orgamisationernas nödvändighet som samhällets oeftergivliga krav på överhöghet samt medborgarnas rätt till frihet och utkomst.
Ungdomens fostran till nykterhet, till arbetsduglighet i hem och samhälle samt till fysisk och sedlig kraft.

Stöd åt hemmen. Ökad utbildning i hemvård.
Folkets fostran till kristen tro och gärning.
Svenska män och kvinnor, till val för dessa grundsatser! Välj med Högern!
HÖGERNS RIKSORGANISATION.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

Några allvarsord.

Iakttagelser under några sommardagar på Gotland.
Av fil. dr. lektor Walter Fevrell.
Vid ett besök sommaren 1938 på Gotland, Östersjöns underbara sagoö med dess stolta fornminnen, kan man ha anledning fråga sig, vilken förändring livet och förhållandena här, undergått i den skickelsedigra tid, vi nu uppleva. Några enkla iakttagelser och reflexioner från sommardagar på Gotland må då här återges.
Även i Visby har den nya tiden med dess oro, hetsiga tempo och bråda utveckling blivit allt merfförninhar. Staden har vuxit ut mycket och större delen av dess befolkning bor numera utanför den gamla ringmuren. Motortrafiken synes alltför stark för de trånga, vindlande gatorna med dessas medeltidskaraktär, men många goda anordningar äro vidtagna för att så väl som möjligt infoga det myckna goda, döén nya tiden medfört i den gamla omgivningen, utan att skada dennas ärevördiga karaktär. Den tid är dess bättre förbi, då man hänsynslöst raserade det gamla, fäderneärvda. Man har lärt sig bättre vårda forntidsarvet.
Men hur är det månne med trafikkulturen i Visby under de vanskliga trafikförhållanden, som här omnämnts?
Fotgängarne veta mången gång ej vart de skola ta vägen för att rädda sig undan bilarna och kanske i ännu högre grad undan de många cyklarna med dessas ofta tvära och oberäkneliga girar och hastiga fart i de skarpa backarna. De få skynda sig åt höger eller vänster allt efter situationens krav eller rädda sig in i någon port. De nya trafikreglerna föreskriva nu bland annat, att fotgängare skola gå på vägens högerkant — detta för att de. skola möta och bäst kunna uppfatta den del av trafiken, som kommer dem närmast. Då frågas: Gäller ej denna regel även om gator, där trottoar saknas? Därpå tycks man emellertid föga tänka i Visby. Men även om nu denna regel här skulle föreskrivas måste i alla fall krävas låg fart och stor försiktighet överallt, där gatan vindlar ocn sikt över det bakom kröken liggande gatupartiet därför saknas. Ett bättre ordnande av dessa förhållanden synes önskvärt.
En annan sak i Visby, som ter sig anmärkningsvärd, är det högljudda tal och buller till långt in på natten, vilket ofta särskilt på lördagskvällarna höres på somliga trånga huvudgator och stör lugnet och nattvilan för både stadsbor och sommargäster. Med den gamla Fänrik Stål skulle man vilja fråga: Får man ej ens till natten frid? Om nu någon ville invända, att det nog förhåller sig så, men att det blott är yngre turister, som vålla denna oro, måste härpå svaras: Det är främst unga Visbypojkar och flickor, som under sin sena samvaro på detta tanklösa sätt störa medmänniskornas nattro med sitt högljudda prat och glammande. Litet mer hänsyn till omgivningen skulle icke skada denna ungdom.
Men fråga är, om icke även spriten spelar en viss roll i detta sammanhang.
Den som fått sig litet för mycket till bästa, kan ofta nog icke behärska sin röst. Omåttlighet i bruket av starka drycker har länge varit en svenska folkets skötesynd. Dock har under senare tider en betydlig förbättring härutinnan inträtt, och man slipper nu merendels på gator, vägar och offentliga platser i vårt land den vidriga anblicken av berusade individer, som äro på ett visst karaktäristiskt sätt högljudda och ej kunna kontrollera sitt uppträdande. Då detta nu, som nämnts hos oss i allmänhet blivit bättre, kan man undra, om icke stundom gotlänningarna, som ju eljes så vaket följa med sin tid samt visa sig ansvarskännande särskilt inför sin fäderneö, i detta avseende äro något efterblivna. Här på Gotland synes ej sällan något av alkoholmissbrukets verkningar, och detta är ju skada på en i stort sett så präktig befolkning som den gotländska.
I den svåra torka, som rått senaste tiden, kan man ej underlåta att stundom känna en kväljande oro inför den stora brandrisk, som föreligger för de utomordentliga skönhetsvärden, som den gotländska naturen och kulturen äga i så rikt mått. Hur stora värden ha ej tillspillogivits genom människors vårdslöshet vid användandet av eld, genom lättsinnigt bortkastade cigarrettstumpar eller genom tanklöst kringförande av blottade ljus i eldfarlig omgivning! Hur många skogar brinna ej för varje år av dylika anledningar i vårt svenska fosterland och hur många kulturminnesmärken, såsom gamla ärevördiga kyrkor och slott, ha ej under årens lopp på detta sätt ödelagts! Huru skola vi månne råda bot på detta missförhållande? Är det icke framför allt individens ansvarskänsla, som här måste väckas till nytt liv? Vår tid företer på de flesta områden en storartad utveckling och dess teknik är helt enkelt underbar. Men trots detta fattas dock något. Den moderna människan har i socialt, moraliskt och religiöst avseende liksom stannat i växten och framträder ej sällan så som en ren barbar, som hänsynslöst tillgodoser blott egoistiskt intresse, sitt drift- och njutningsliv, och saknar mycket av den levande ansvarskänsla inför livet, vilken dock utgör det som främst kunde borga för en verkligt god kulturutveckling och bereda en lyckligare framtid för land och folk. I en tid, då mänskligheten hotas liksom av en ny världsbrand, och då hotet även mot vårt Gotland stundom tyckes överhängande, måste krav förvisso ställas på oss alla att kämpa Oss fram till en tro, på vilken vi kunna leva och dö, och att finna en ankargrund för vårt liv för att så övervinna tanklöshet, tröghet och hänsynslös egoism och i stället lära oss att i kärlek, offervilja och hänförd pliktuppfyllelse tjäna hem, hembygd och fosterland samt även mänskligheten, beredda, som vi önska vara, att samarbeta med andra folk överallt, där detta kan visa sig möjligt. Så skola vi ock kunna rätt värna, vårda och utveckla vårt underbara svenska fädernearv samt förkovrat och berikat överlämna detta till våra ättlingar i tider, som komma.
Visby den 22 juli 1938.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

Auktoriserad försäljare

för vår tids modernaste vagn CITROËN, mod. 1938, som är försedd med torsionsfjädring och är så lätt att skatten endast är 98 kr. för 8—9 sits. Bensinförbr. 1 lit. pr mil. Kom och provkör den och känn vagnens vägegenskaper. Vagnen är billig i förhållande till sin konstruktion o. kvalité.
— FOLE VERKSTÄDER.
E. Christersson.
Telefon 663.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

Passagerarelista.

Med Polhem från Stockholm, 22 Juli: ingeniör Zetterwall, konsul Carlander, herrar Heurlin, Persson, Berglund, Lutteman, Söderberg, Hultberg; fru:na Heurlin, Löfvenberg, Randbeck, Luttman, Åkerman, Åkesson; frök:na Åstedt, Blomstedt, Hoffaer, Jacobsson, Facht, Vessman, Stenberg, Lang, Edin, 24 däckspassagerare.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 Juli 1893
N:r 112

Handel och Sjöfart.

Inkomna fartyg: Till Visby 21 Juli: skonert Karl Johan, Fisch, Klinte, trä. — Till Ronehamn 15 Juli: skonert Dagmar, Nyström, Helsigborg, gödningsämnen.

Utgångna: Från Visby 22 Juli: jakt Doris, Hederstedt, WVestergarn, barlast, — Från Ronehamn 8 Juli: skonert Laurentius, Vestberg, Kiel, trä; 6 Juli: slup Karl Edvard, Vallin, utrikes östersjöort, slipsten.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 Juli 1893
N:r 112

Rättegångs- och polissaker.

Till länsfängelset införpassades i går afton af kronolänsman Lindström den under namnet »Plåt-Johan» har kände lösdrifvaren, hvilken jämte en annan person föröfvat hemgång hos postbudet A,. Pettersson i dennes bostad i Burgsvik samt ganska illa misshandlat honom.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 Juli 1893
N:r 112

Från sjön.

— Amsterdam, som strandat vid Landskroua flottoga i torsdags eftermiddag af två daneka bergningsångare. Ångaren har troligen icke lidit någon skada.
— Engelska ångfartyget Cuxhaven, som för en tid sedan strandade å Fjäderägg i trakten af Umeå och som flottogs af bergnings- och dykeribolaget Neptuas ångfartyg Eol, har natten till i går anländt till Stockholm konvojeradt af nämda bolegs ångfartyg Neptun.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 Juli 1893
N:r 112

Ett uppfriskande,

ganska rikligt regn har i morgse fallit öfver våra trakter. I går eftermiddag kom ock en skur.
Vädret är nu på middagen åter klart och vackert.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 Juli 1893
N:r 112