Sällskapet Par Brikoll

har önskat byra en af våra ångbåtar för tillämnad lustresa hit. Meningen vore att sällskapets såogkör skulle ge en konsert härstädes. Sällskapet lär hafva erhållit det svar att ångfartyget Gotland kan erhållas för en extra resa hit med afgång från Stockholm lördagen 5 Augusti på e. m.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

Folkskolelärare-,

klockare- och organisttjensten i Mästerby sökes af folkskollärarne Karl Lingström från Bro och Karl Anton Linder från Boge.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

Kyrkoherde Nyberg

i Rute har hos domkapitlet anhållit om embetsbiträde fr. om. 1 September på grund af sjukdom.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

Vid kyrkostämma

i måndags afton, kortvarig och fåtalig, beviljades kyrkorådets framställning om anslag at 273 kr. 2 öre för reparation af domkyrkans materialbod.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

En beklaglig olyckshändelse

med döden till följd inträffade i förgår i Fide, då smeden Gustafssons 14-årige son, som händelsevis hade tillsynen öfver en i gång varande väderpump i ett sandstensbrott å Vestergårda hemman, genom någon oförsiktighet råkade få hufvudet in i den enkla men farliga mekaoismen med den påföljd att detsamma sönderkrossades till den grad, att hjernan utträngde, och en person, som på hans nödrop tillskyndade, fann honom i dödsryckningar.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

»Aina» grundstött och flott.

Vår lilla hamnångare »Aina» afgick härifrån i lördags e. m. kl. 1/2 4 till Slite med en pråm på släp. Ankomsten dit skedde på söndag afton vid 1/2 7-tiden. I måndags morgse afgick Aina åter från Slite och hann på aftonen till Fårösund, der den låg till i går morgse kl. 1/2 3, då den ångade i väg genom norra gattet. Kapten Hultman tog emellertid fel om kurs. I stället för att gå styrbord om Svingrundet, svängde han babord hän inåt land med den påföljd att ångaren strandade å det s k. Vialmsgrundet. Aina rände upp på slät häll omkring en fot. Sedan man förgäfves sökt taga sig flott med varpankare, eftertelefonerades »Gotland», som afgick härifrån kl. 9,15 igår morgse, och anlände till Fårösund vid 1/2 1-tiden, Vid första koycken lyckades ångaren få loss Aina, som tycktes vara alldeles oskadad. Vid 6-tiden i går afton anlände Gotland hit med »Aina» på släp.
Vid dykareundersökning i dag har ntrönts att »Aina» skador af grundstötningen inskränka sig till litet skamfilning af bottenfärgen.
Tack vare den sydliga vinden, som gjorde ångarens läge ofarligt, aflopp sålunda det lilla äfventyret lyckligare än annars nog blifvit fallet.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

En af mig

den 28 Mars 1888 till innehafvaren utgilven, samt den 3:dje April nyssnämda år hos Råd stufvurätten i Visby, uti min då ägande fastighet nr 5:1/2 Strandrotans 3:dje qvaiter bär i staden inteckoad skuldförbindelse å 1,000 kronor med sex procent ränta, bevittnad af Karl H. Nyman och Gunnar E. Bolling, af hvilken förbindelse jag sjelt varit innehafvare, har på obekant sätt från mig bortkommit, och varder nämde skuldförbindelse härmed dödad i hvems hand den vara må.
Visby i Juli 1893.
C. G. KIHLBERG.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Juli 1893
N:r 114

Strandslåtter vid Hammars.

Länningdag är ett gotländskt uttryck som väl för de flesta gotlänningar torde vara tämligen obekant. Endast i någon undangömd kustsocken har det ännu klang och betydelse bland gamla fiskare. Vid Hammars i Norrlanda har länningdagen uråldrig tradition. Den var fiskarnes årligen återkommande dagsverke till Hammars gård för deras rätt att ha bodar, garngårdar och landningsställen i fiskeläget, vars mark lydde under nämnda hemman. Ett arvode för strandrätten, som skulle erläggas av fiskaren eller hans legokarl. Länningdagen hölls alltid vid slåttertiden när höet i strandängarna skulle bärgas, och var då en slåttergillesdag av gammaldags gästfrihet och ymnig välfägnad. För hundra år sedan var länningdagarna jämsides med slåttergillena i prästängen de ståtligaste och vackraste arbetstraditionerna i trakten, men upphörde för ett tjugutal år sedan på grund av fiskets avveckling.
För att ännu en gång få fram denna gamla vackra sed hade Norrlanda fornstuga i samarbete med Ardre hembygdsförening. i fredags anordnat ett dylikt gille för upptägning på smalfilm. Filmen är avsedd att införlivas med fornstugans samlingar. Regissör och fotograf var konstnären David Ahlqvist i Ardre. Dagen gynnades delvis av. ett strålande högsommarväder när slåtterkarlarna med sina räfserskor samlades i den gamla strandgården vid Hammars.
Mangårdsbyggnaden här är från 1700talet. Såväl exteriör som interiörer äro förvånande väl bibehållna, ett förhållande som numera torde få räknas som en stor sällsynthet.. Ägarens pietet för ärvd byggnadskultur gör detta strandmanshem med sina små blomstertäppor till en sannskyldig idyll. Betagande var det att se när slåtterfolket samlades kring det dukade långbordet i nystugan i kretsen av gamla väggskåp, sirlig sandstensspisel och tunga ekkistor under de av ålder svärtade .takbjälkarna. De låga fönstren silade in en behagfull dager över allvarliga och glada anleten, som njöto husets välfägnad i fulla drag. Här var, bland andra, socknens siste båtsman, och den gamle arbetskarlen Hallberg, fyllda 85 år, men som ännu sköter sin lie som i sin ungdoms dagar, en trogen arbetare av den gamla stammen, som kanske mer än någon annan hör Hammars ängar till.
Efter intaget morgonkaffe tågade slåtterskaran med liar och räfsor till ängen. Här togs bilder från alla håll i olika situationer. Slagning på öppen slätt och in under höga lummiga träd. Det var en vacker syn när männen i regelrätt ordning slogo sig ut på slätten. Liarna ven, gräs och örter föllo och samlades till ”braidar” av käcka och duktiga räfserskor. För en liten trupp av en yngre generation, som hade förmånen att på avstånd förnimma denna scen, dessa glimtar ur de gamles liv, var det en upplevelse som sent skall glömmas. Huru mycket av enkel lantlig poesi rymmer ej höslåttern i våra härliga ängar. Man förstår en känd gotländsk forskare rätt, när han i en avhandling om folkets seder talar om gamla gutniska högsommarfester. Dagarna i slåttertiden äro ej vardagar i vanlig bemärkelse. Hammars strandängar, som hör till kustens vackraste, hållas ännu delvis i hävd, men slåttermaskinen har gjort sitt intåg även här, och de gamla slåtterölen tillhöra endast en svunnen tid.
Den troligen sista. länningdagen vid Hammars pågår som bäst, och det är ett muntert liv i gläntor och snår. Så hörs ungmors stämma, som kallar till måltid.
Långbordet är dukat ute i ängen. Det blir middag och middagsvila. Och filmkameran surrar. Filmfotografen måste vara med överallt, ty varje liten detalj kan ha sitt intresse. Många meter film avverkades också för att göra allt så åskådligt som möjligt. Både lustiga och allvarliga poänger togs, och det är att hoppas att den blygsamma inspelningen i sin ringa mån kan bli ett bidrag till den forskning, som arbetar för att bevara gammalt gotländskt arbetsliv i ord och bild för kommande släkten.
Dagen avslöts med otendag och en serie gamla idrottslekar. Filmen har delvis påkostats av en enskild donator, samt Gotlands hembygdsförbund och Ardre hembygdsförening.
G. L.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

14,000 fångar i ett svep.

Segerrapport från Estremadurafronten.
Burgos, 26 juli. (TT.) Vid en rensningsaktion på Estremadurafronten togo de nationalistiska trupperna på måndagen två republikanska divisioner om 14,000 man till fånga samt erövrade två batterier.

Våldsamma strider på Estremadurafronten.
Barcelona, 26 juli. (TT.) Regeringstrupperna ha enligt försvarsministeriets kommuniké överskridit Ebro mellan Mequinenza och Amposta, varvid 500 fångar tagits.
Framryckningen fortsätter trots Francoflygets aktivitet. Tre Francoflygplan ha nedskjutits. På Levantfronten ha republikanerna: intagit Beteta och ställningarna väster om Regis. På Estremadurafronten rasa våldsamma strider i SierraMontrenaavsnittet.

Republikanska divisioner nedmejade.
Salamanca, 26 juli. (TT.) Francohögkvarteret meddelar, att Francotrupperna på Valenciafronten fortsatt frammarschen och besatt byn Pavia och uppnått förbindelse med styrkorna på kustfronten. På Estremadurafronten ha ett stort antal fångar och betydande mängder krigsmateriel tagits. Vid San Benito befunno sig två republikanska divisioner, som sökte fly, men de nedmejades av Francotruppernas kulsprutor. Vägarna äro enligt kommunikén översållade med materiel och livsmedel, som republikanerna lämnat kvar.

England ej ovilligt att medla.
Paris, 26 juli. (TT.) Havas meddelar: I välunderrättade kretsar anser man att England till följd av de fransk-engelska överläggningarna är berett att mera intressera sig för problemen i Centraleuropa, och om alltför stora svårigheter uppkomma, skall England icke vägra att ställa sig till förfogande för att medla mellan. de tjeckoslovakiska och sudettyska ståndpunkterna.

Gandias hamn bombarderad.
Bilbao, 25 juli. (TT.) I ett telegram från den östra fronten meddelas, att det nationalistiska flyget på söndagsaftonen framgångsrikt bombarderade hamnanläggningarna i Gandia, söder om Valencia.

Milisen måste retirera.
Valencia, 26 juli. (TT.) Milistrupperna i de ställningar, som bildade en ”ficka”, som begränsades av Campanario—Castruera och Monterrubio, ha efter hårdnackat motstånd måst dra sig tillbaka, men de förde med sig allt material. Frontlinjen ändrades obetydligt av reträtten och går nu genom de två nämnda orterna.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169