AIK var totalt överlägset i handbollsmästersingel.

I 18 utspelades med siffrorna 14—8 (9—4). — A 7 slog Gute i två matcher, nio mål av Weidland.
Finalsegern i DM-handbollen blev den mest överlägsna på många år och därmed följde också att man gick miste om den spänning som alltid omger en finalmatch och att hejaklackarna inte funno någon anledning att träda i verksamhet. Som sagt: AIK var på toppen i går och mannarna i laget gingo in för sin sak med verklig spelglädje och kampvilja — I 18 stod inte att känna igen och det var endast ett par man i laget som visade någotsånär vanlig form.

En av seriens A-matcher spelades även och här vann A 7 över Gute med .15—11. B-lagen från samma klubbar möttes också och A 7 fick segern även där med 9—5 (35—2). Juniorlagen från AIK och VIF hade dagens första match och AIK vänn med 7—3, halvtid 3—3.

Försvagat Gute fick kapitulera.
Det var ett försvagat Gutelag som ställde upp mot A 7, ty såväl Lindwall som Beer ha nu rest till huvudstaden och överlämnat åt de yngre förmågorna att försvara Gutes färger. Pojkarna kämpade gott men den farlige Weidland hade man svårt att komma till tals med och det blev även han som avgjorde matchen till A 7:s fördel genom att pricka in nio välriktade skott bakom «Stålhandske. Åbom hade gått ned på centerhalven och tog nu på sig en för stor arbetsbörda, vilket gjorde att det brast i försvaret då och då. På Lindwalls plats i försvaret spelade Bertil Wahlgren.
A 7 inledde med en press under vilken Weidland började målskjutningen, men Gute hann dock emellan och jämnade på en straff, som Åbom prickade in. De båda nämnda spelarna gjorde åter ett mål vardera men sedan kom Gute litet bättre till och tog ledningen med 4—2 genom Åbom och Lindfors. A 7:s Weidland och vänsterforward utjämnade snart, Rothstein gav Gute åter ledningen, men sedan blev det bara A 7 tills pipan gick för halvtid. Weidland sköt två av sina specialskott i Hörnan plus en studsboll och detta gav halvtidsledning med 8—5. Efter pausen tog Gute upp en del av försprånget och det blev 8—7 genom Åbom och Dahlgren. Ställningen blev sedan 9—8 till A 7, men då bröto krigarna sig definitivt loss i och med att Weidland åter gjorde tre mål i följd. Åke Andersson reducerade till 12—10 men sedan satte A 7 in sin slutspurt och tog hem segern utan några svårigheter.

AIK höll ledningen hela matchen.
DM- finalen inleddes med en liten I 18-attack, men inom kort var AIK på offensiven och ”Bagarn” Olofsson snitsade in första målet efter någon minuts spel.
I 18 fick sedan ett par frikast, som inte lämnade något resultat och därefter var det klart för nytt ATK-mål. Det var Lindfors, som kom i skottläge ’ och inte gjorde något misstag. 2—0. AIK-pressen fortsatte och Bagarn sköt ett nytt mål som dock underkändes. Det blev i stället åter Lindfors som ökade till 3—0 med ett grant vinkelskott. I 18 hade otur med sina skott i början, ty man hade en märklig förmåga att få bollen i burens ytterkanter, vilket väl gjorde spelarna en smula på misshumör. Centerhalven Strandbäck spräckte emellertid nollan efter 10 min. och kort därefter fick Kåhre äntligen en boll på stolpens insida, som Glyn Persson inte kunde göra något åt. 3—2. AIK fann nu för gott att trygga sin ledning och det blev ideliga anfall mot I 18:s försvarsmur. Ett tag stod hela ATK-laget och fintade en lång stund framför de tätt församlade rödtröjorna och till slut hittade Abbe en blotta och klämde bollen i nät. Harry Nygren ökade till 5—2 och Vesterberg till 6—2 på ett hårt skott, som målvakten hade händerna på men inte orkade hålla. I 18:s Börjesson reducerade till 6—3, Vesterberg och Bagarn. förde AIK:s siffror upp till 8—3, Kåhre kom emellan med ett mål och strax före halvtid satte Bagarn åter bollen i I 18-buren. Den gången var had ”på gränsen” och det förekom en liten konferens mellan Santa och måldomaren innan målet godkändes. Därmed blev det alltså 9—4 i pausen och lite var ansåg väl att saken borde vara klar efter det spel som uppvisats på ömse sidor.

I 18-offensiv i andra halvlek.
När spelet åter börjat visade Gösta Löfkvist hur man gör mål direkt på hörna. Storen Lindfors ökade smärtfritt till 11—4 och kom igen med ett flott bakåtkast som gav 12—4, För första gången under matchen gjorde I 18 några mål i rad, varav Lundin sköt in det första på straff medan Andersson och Kåhre fortsatte med de övriga. Efter det åttonde I 18-målet blev det emellertid stopp och AIK avslutade med två fullträffar av Bagarn och Löfkvist. 14—8 alltså.
Den fulltaliga publiken var mäkta imponerad av AIK:s utmärkta spel och särskilt gladdes man åt Bagarns och Lindfors smidiga och snabba genombrott.
Claesson och Löfkvist, som representerade den gamla kärnan i AIK-laget, skötte utmärkt sina uppgifter och försvaret var synnerligen: pålitligt. Harry Nygren fick en elak smäll i första halvlek och måste plåstras om av läkare ett tag men kom sedan tillbaka och fortsatte matchen ut. I 18 var ovanligt håglöst och det vat endast Kåhre som hade något så när framgång medan Lundh och Fredborg voro synnerligen ofarliga.
Efter matchen ställde lagen upp på linje och sergeant Erixon överlämnade DM- tecknen till AIK-spelarna, varefter man hurrade för årets mästare.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 februari 1943
N:r 25

En andra brittisk kolonn över tunisiska gränsen.

Bombraider mot Sicilien, södra Italien och Lampedusa.
Alger, 1 febr. (TT.) En andra brittisk kolonn från Tripolitanien har, enligt vad Marockoradion meddelar, överskridit den tunisiska gränsen längs kustvägen parallellt med den första kolonnen, som gick över gränsen längre söder ut på centralavsnittet.
I den officiella Kairokommuniken meddelas, att det allierade flyget bombarderat mål på Sicilien, förbindelselinjer i södra Italien och ön Lampedusa. I Messina träffades fartyg i hamnen och tågfärjestationen.

Ansenliga skador i Messina.
Berlin, 1 febr. (TT) Axelrapporterna meddelar från Tripolitanien, att britterna med stöd av starka artilleri- och pansarförband anfallit de tysk-italienska truppernas ställningar i västra Tripolitanien. Anfallen avvisades med stora förluster i manskap, fordon och vapen.
I Tunisien strandade allierade motanfall mot axelns de senaste dagarna vunna ställningar, Italierska flyget har anfallit La Valetta på Malta och Bones hamn. I Bont anställdes stora eldsvådor. Vid en allierat anfall mot Messina på lördagskvällen anställdes ansenliga skador. 51 personer dödades och 105 sårades. En italiensk ubåt har utanför iden algeriska kusten anfallit en stor allierad konvoj på väg österut. Två stora jagare och ett fartyg sänktes, och ett annat fartyg träffades. En annan ubåt anföll en konvoj utanför Bougie och träffade minst två fartyg. Slutligen har en italiensk ubåt sänkt en brittisk ubåt i Medelhavet.

Italiens generalstabschef har avgått.
Rom, 1 febr. (TT.) Officiellt meddelas, att den italienska krigsmaktens generalstabschef marskalken greve Ugo Cavallero på egen begäran entledigats från sin post.
Till hans efterträdare har utnämnts general Vittorio Ambrosio, som hittills varit den italienska arméns generalstabschef. General Rossi chef för sjätte armén, efterträder general Ambrosio som chef för arméns generalstab.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 februari 1943
N:r 25

Halla hushållningsgilie

höll i lördags ett talrikt besökt sammanträde på Nygranne i Halla under ordförandeskap av hr Joel Herlitz, som även öppnade sammanträdet med ett anförande. I detta gav han en återblick på det gångna året sett ur lantbrukets synpunkt, samt berörde vidare det världspolitiska läget, bl. a. framhållande, att vissa tecken kunna anses tyda på att år 1943 för vår del kan bli allvarligare än fjolåret.
Efter hälsningsanförandet omvaldes till ledamot av styrelsen för tiden 1943—45 Anshelm Pettersson, Thule, Halla, med Valter Hagström, Dalbo, som suppleant. Vidare invaldes 26 nya medlemmar i gillet.
I mötets fortsättning höllo konsulenterna Lorensson och Ljunggren föredrag om lantbruk och kreatursskötsel samt diskuterade de närvarande olika frågor varjämte en del uttalanden. gjordes, bl. a. om mjölken, som ansågs vara den produkt som först bör komma ifråga vid högre prissättning. Denna skulle nämligen komma alla, stora som små, jordbrukare till godo. En högre lönsamhet för ladugårdens produkter skulle därjämte, åtminstone i någon mån, motverka olusten för lantbruket, eftersom det just är ladugårdsarbetet som är det mest ensidiga, bundna och minst lockande inom hela yrket. Under diskussionen framhölls bl. a. också, att ”det nog går att få folk att köra traktor och självbindare eller att åka på hölass, men att få folk att sköta och mjölka kor, det är värre”.
Under en paus i förhandlingarna dracks kaffe samt visades ett par filmer, en om kalksalpeter och en om betes- och vallkultur. Sammanträdet avslutades därpå efter att ha pågått i sju timmar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 februari 1943
N:r 25

Legala notiser.

Lysning
till äktenskap emellan byggnadsärbetaren Sven Yngve Klasson och Siri Linnea Ledin, båda från Visby församling, emellan överinspektören Frans Gustaf Adolf Olsson från S:t Görans församling i Stockholm och Daga Maria Kristiansson från Visby församling, samt emellan verkstadsarbetaren Karl Gusstav Adolf Högberg från Bunge församling och Märta Helena Gustava Larsson från Visby församling.

Döda:
den 25 jan.: f. d. sjömannen Lars Ivar Karlsson, 47 år;
den 29 jan.: änkefru Assarina Johansson, f. Södergren, 80 år.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 februari 1943
N:r 25

Roxy

I dag sista dagen
Olycksfåglar Hill häst.
En verklig skrattsuccé.

TISDAG PREMIÄR
CHAPLINS
GULDFEBER.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 februari 1943
N:r 25

Passagerarelista.

Från Stockholm med »Polhem» 2 Sept.: Kyrkoherde Lagerman; hr af Peterséns; hrr Daniel on och Johansson; fru:na Uddin, Ekman, En och Hultgren samt 7 på däck.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 2 September 1893
N:r 136

Från landsbygden.

Till bror Pelle pa Lajkarhäjd.
Ättarsum ja’ i dag fick bref fran en af mejnä sårkar sum tjenar pa Austargan så vill ja’, sum en gammal vän till di, talä um någä sum han skrifdä um.
Nå för läjt sen hadd di spel pärk pa ett ställe sum hajt Vieckströmsräum; austargänningar hadd’-spele mot dalumboar. De hadd” annas föst vart ärnä, att dä skudd’ varä ett riktut gammelt våg, slä ke sum vöjr hadd’ äj o’ ungdom; ’sårken skrifvar att austargätiningar hadd’;till u mä bjaud’-af’dalufnboar, men di. hadd’ int vitt gat imot, ei-ställé hadd’ di skrifvä tibaks u svarä, att um austargänningar vidd’ spel för ro skuld så skudd’ di kummä, annars så kam di intä.
De hadd’ u austargänningar gat in pa; läjt starkvarar, för slikt fick int fattäs, hadd” di u hatt mä si.
Ungfär klucku tän hadd’ di börja samläs på di där räome, u så hadd’ de bur ti spelä.
Di hadd’ spel pärk pa tre ställar, men austargänningar hadd’ tat vunsten pa all’ tre ställar. Se’n hadd’ distört stang u dräg’ hank, u ja tror di hadd’ rännt i kämp mä. Pa stangstörtningi hadd’ di vart någ’ lund jämngoä, men hanken hadd’ dalumboar vunnu för di hadd’ knycke. väl, u slikt bräukteialdri austargänningar; di drägar pa de väjse att di tänar majr, ungifär sum smastäutar äj släkdöjen um haustens täjd, u de tyckar atminsten ja jär mike bättar för da kan man fa se, hvem sum jär starkäst.
Sum de tycks pa Sorkens bref så hadd’ di hatt mike rolitt u de var jå bra; ja tror di hadd’ int glid hajm förr än langt ättar de var mörkt, u hvar u en hadd’ vart mike’belåten mä de roliä di hadd’ hatt.
Du fart äursäkte mi bror att ja inte har talt um” tde’ för di förr, men när int. sårkrackal har skrifvå förr, ’så kan ja’ int, gär annorlundä än ja gårt.
Ja skall imillartäjd nå när ja skrifvar till sårken, gi en’ ä fasli skrapä för de att han int’ kan lätt håjr af Bi förr u tala um ’släjk sakar förr än så langt ättar.
Ållä pa Sandgatu.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 2 September 1893
N:r 136

Ångaren Visborg

inkom hit i morgse vid 5 tiden från Stettin. Den medförde icke ett kolly gods hit, men lastade här i stället in 800 säckar malt från maltfabriken.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 2 September 1893
N:r 136

Allmänt upprop

ägde i går eftermiddag rum vid högre allmänna läroverket härstädes och i dag har undervisningen begynt på allvar. Skolans hela lärjungeantal vid denna hösttermins början är 158. De nyinskrifnas antal är 27 (mot. 23 i fjor), deraf 1 i femte real- och 1 i fjerde realklassen, 2 i andra och 923 i första klassen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 2 September 1893
N:r 136