Riksdagsmannaval

för Visby stad förestår om fredag. På hvem skola vi välja? — spörjer man här och hvar. För vår del vilja vi derpå svara: Förenom oss att återvälja stadens nuvarande ombud doktor Ernst Leijer.
Vid en återblick på dr Leijers nioåriga riksdagsmannaverksamhet, kunna åtminstone vi icke finna någon rimlig anledning, hvarför Visby stad nu skulle frångå ett pröfvadt och dugande befunnet ombud för att ersätta det med ett nytt och opröfvadt. Vi behöfva icke erinra om hr Leijers mångåriga och framgångsrika arbete vid riksdagen till förmån för vår hamnanläggning och vår jernväg. Vi behöfva icke heller påminna om det gagn för fosterlandet i allmänhet han utöfvat genom oförtrutet nit för bättringar i bränvinslagstiftningen.
Detta är här lika tillräckligt bekant, som hans utprägladt frisinnade åsister i politiskt afseende äro kända. Komma dertill en sjelfständig öfvertygelse, en liflig håg tör allmänna angelägenheter, parad med insigter och erfarenhet för att i sådana bilda sig ett klart omdöme, så torde i föreliggande fall de anspråk man sätter på ett folkombud vara fylda.
Dermed må vara sagdt nog för att stödja vår åsigt om lämpligheten af den nuvarande riksdagsmannens återval. Enighet är dock ett oeftergifligt vilkor för att valet skall få en utgång, som uttrycker flertalets önskningar. Må derför de liktänkande hålla tillsammans! Vid röstsplittring kan det lätt hända, att ett litet men enigt kotteri afgör saken på ettsätt, som slår: det större antalet med förvåning.
«Vid alla -vigtiga ögonblick i den allmänna samfärdseln, hvartill vi äfven räkna valet af riksdagsombud, tro vi, att de ädlare\” och bätte känslorna, och icke de sämre, böra söka väckas och tagas i anspråk,» yttrar en aktad samtida i Linköping. Orden finna sin tillämpning särskildt i detta fall, så mycket hellre, som vi äro starkt benägne att hålla före, att de, som söka att motarbeta hr Leijers återval, icke alltid låta detta vara detta, utan taga hänsyn till omständigheter och stridsämnen, som böra vara främmande vid ett så vigtigt tillfälle. Sådant är icke fullt värdigt. Då det högsta medborgerliga förtroendeuppdraget skall utdelas, har man icke rätt att se till annat, än hvad som. gagnar i främsta rummet fäderneslandet, i andra rummet orten.
Valet förrättas å rådhuset och tager sin början kl. 10 f.m. Röstberättigad är en hvar, som eger fastighet till ett taxeringsvärde af minst 1,000 kronor eller är uppskattad att ega minst 800 kronors årsinkomst. Må vid detta val, der penningens välde är bannlyst, der daglönarens röst gäller lika mycket som millionärens, de röstberättigade genom lifligt deltagande visa, att de inse, det en rättighet medför skyldighet att begagna densamma. Och må vi ena oss att låta våra valsedlar lyda:

Doktor Ernst Leijer.
Extra kyrkostimma hålles imorgon afton kl. 4 under ordförandeskap af kyrkoherden S. V. Gustafson för behandling af den i samband med granskningen af kyrkans räkenskap för sistlidna år åter på tal bragta frågan om pastors berättigande att emot församlingarnas beslut i sakristian inhysa pastorsexpeditionen och för sakristians uppvärmning ådraga församlingarna en utgift, från hvilken de hafva allt skäl att anse sig böra vara fria. Det är högligen önskvärdt, att församlingsmedlemmarne vid detta tillfälle talrikt infinna sig, ty det gäller här en vigtig sak. Det gäller att häfda ett församlingarnas i laga ordning tillkommet och laga kraftvunnet beslut gent emot ett pastorsembete, som icke kan sväfva i okunnighet om församlingarnas vilja, men som för ett handlingssätt i strid mot densamma söker skydd endast bakom en formel förskansning, som emellertid vid närmare påseende icke befinnes hållbar. För att med ens göra slut på saken, se vi ingen bättre utväg, än att församlingarna, med godkännande af revisorernas förslag, vid morgondagens stämma helt enkelt besluta att på lämpligaste sätt verkställa sitt förut i frågan fattade beslut.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 4 September 1878
N:r 71

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *