Val af en stadsfullmäktig,

på grund af genom dödsfall uppkommen ledighet, förestår i morgon kl. 11 f. m. å rådhuset. Det är icke ofta sådan omsättning inträffar i denna representativa församling, hvars ledamöter, påtagligen i strid med kommunalförfattningens både anda och bokstaf, af en del godt folk anses valda för lifstid. Emellertid ställer en högre makt, till befordrande af lif och rörelse inom församlingen och till motverkande af dess domning, stundom så, att nya krafter komma till pröfning och verksamhet. Visa dessa sig då icke bestå i den förra, böra de utbytas mot andra mera lämplige. Och så bör det fortgå utan uppehåll. Derpå vinner sjelfva inrättningen, så ock samhället.
Hvad särskildt angår den nu lediga platsen hafva vi hört många, som tänkt fylla den samma med snickeriarbetaren J. P. Björklund, hvilken vid föregående val erhöll 811 röster och stod närmast den sist i ordningen invalde.
Vi hafva så mycket större skäl att för vår del önska framgång åt denna sträfvan, som den hvilar på den i allo berättigade grundsatsen att representationen bör, så vidt möjligt, vara ett uttryck för alla samhällsklasser. Och hittills hafva vi inom Visby stadsfullmäktige — i motsats till andra sådana församlingar exempelvis Stockholm och Göteborg — alldeles saknat någon, som särskildt företräder arbetaren och bevakar hans rätt.
De nuvarande stadsfullmäktige, 26 till antalet, utgöras af 15 handlande eller affärsmän, 3 tjenstemän och 3 handtverkare, — ett förhållande, som endast torde behöfva omnämnas för att styrka billigheten af deras anspråk, som nu bland stadens fäder önska insätta blott en representant för de många, som hittills der saknat en naturlig målsman.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Augusti 1879
N:r 69

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *