Från sjön.

Natten till i lördags strandade vid stora Karlsö skeppet Karl Johan, fördt af kapt. Backe och hemmahörande i Hernösand, Ångf. Gotland afgick på lördagsmorgonen till strandningsstället och lyckades taga fartyget af grund samt införde det i härvarande hamn kl. 8 på qvällen samma dag Skeppet var barlastadt samt stadt på resa från Bremerhaven till Ångermanelfven.
Fartyget, 20 år gammalt och försäkradt för 40,000 kr., fick vid grundstötningen en ej obetydlig läcka. Det är ännu ej afgjordt, om en fullständig reparation här skall företagas eller om skeppet, provisoriskt lagadt, skall undergå denna i hemorten. — Besättningen, som utom kapten och ett par man lemnade fartyget på lördagen, hitkom med skjuts i förgår.
— Norska barkskeppet Falken, kapten N. K. Holvarsen, på resa från Köbenhavn till Sundsvall i ballast, strandade natten till den 17 dennes, utanför Stenåsa på Ölands östra kust. Fartyget togs af gruud, hvarefter det fortsatte resan till destinationsorten.

— »Kurry Treffenberg» utsattes sistlidne pingstafton för en våldsam påtryckning” från hela arbetsstyrkan vid Vindskärsvarfvet invid skarpskyttelägret utanför Sundsvall, med den påföljd att han fick göra en plötslig bekantskap med det våta elementet, som hädanefter väl kommer att blifva hans. Ett vackert och solidt barkskepp med ofvan angifna namn gick nämligen pinugstaftonen af stapeln från Vindskärsvarfvet.
— Vi hafva i tidningarne läst huru ångaren Halland på resa mellan Köbenhavn och Lybeck häromnatten kl. half 12 under stark tjocka törnade emot och rände fören 8 fot in i ett danskt skepp. En resande som var med på >Halland>, har beskrifvit tilldragelsen. Han säger, att bela aftonen hade en viss förstämning varit rådande ombord, dels för den ogenomträngliga tjockan och dels, såsom en föjd af densamma, de upprepade hvisslingarne från ångpipan såsom signal för i närheten möjligen befintliga fartyg och dels derför att fartyget då och då stannade. Slutligen, vid pass kl. 11, gick man och lade sig och hade knappast hunnit insomna, förrän man väcktes af ett förfärligt brak, som om hela fartyget gått i stycken, och nästan i samma ögonblick hördes en röst i salongsdörren ropa; >alle man på däck!> Man kan föreställa sig avt ängslan och ovissheten om hvad som passerat var stor. Man rusade så fort sig göra lät upp på däck, der man öfver sig hade den lutande tacklingen af ett skonertskepp med segel och allt. Alla, besättningen såval som passagerarne, kommenderades till lastrummet i fören, hvaritrån skyndsammast lasten lossades och fördes till aktern allt för att lätta i fören, så att fartyget kunde komma loss från seglaren, i hvilken det var fastkiladt. Detta lyckades också, och ef. ter en halftimme var »Halland» färdig att fortsätta sin resa, och skonertskeppet, lastadt med sten, att — gå till botten, hvilket lärer gått hastigt nog, sedan besättningen och det Vigtigaste ombord blifvit öfverfördt på »Halland», Från det sistnämda fartyget hade emellertid redan från början alla båtarne blifvit nedfirade för att vid behof kunna användas. Lyckligtvis behöfdes detta ej, och.>Halland> gick fri från vidare faror och tämligen oskadad af sammanstötningen till den gamla hansestaden vid Trave.
— Ett fartyg som påträffats omkring 8 minuter vester om Dagerort, liggande kantradt med kölen uppåt, har 19 d:saf bergnings- och dykeribolaget Neptuns ångfartyg Hermes och Neptun inbergats till ankarsättning vid Dagerort. Fartygets namn, nationalitet och last hafva ännu ej kunnat utrönas, Sedan det bringats på rät köl, kommer det antagligen att oh gä till Reval.
— Omkring femtio kofferdisjömän medföljde ångf. Skandia, som i fredags anlöpte Karlskrona på väg söderut. De kommo uppifrån Norrland och skulle i Malmö och Köbenhavn söka sig hyra. Åtskillige emigranter från Kalmartrakten till Amerika voro äfven ombord.
— Öresundsbåtarne befordrade under de båda pingstdagarne öfver 21,000 personer.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 25 Maj 1880
N:r 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *