Vinterpostföringsfrågan

har välvilligt tagits om hand af länsstyrelsen, som hos poststyrelsen gjort framställning om tre ångbåtsturer i veckan. Efter en erinran om att samma fråga väcktes redan 1879, ehuru då utan önskad framgång, yttrar k.m:ts befallningshafvande:
Villigt erkännande att den gotländska vinterpostföringen medför betydlig utgift för postverket, anser k. m:ts befallningshafvande likväl, att denna omständighet icke bör utgöra ovilkorligt hinder för en så väsentlig förbättring och utveckling af postförbindelsen för denna ort, som anordnande af tre postturer i stället för två i veckan skulle utgöra, helst postverkets behållna inkomster under de senare åren högst betydligt stigit. Att genom den ifrågasatta åtgärden så väsentlig tillökning i den nuvarande kostnaden för denna postföring skulle uppstå, kan k. m:ts befallningshatvande icke föreställa sig, då denna tillökning väl hufvudsakligen skulle bero på större åtgång af kol och andra förbrukningsartiklar, hvarvid likväl bör tagas i betraktande, att fartyget genom den nya anordningen skulle hållas i fart endast tre dagar i veckan i stället för nu fyra dagar. Visby samhälle har för kommunikationsanstalter, medels iordningställande af sin hamn och bidrag för åstadkommande af Gotlands jernväg, haft sådana utgifter och iklädt sig så stora förbindelser, att säkerligen intet annat stadssamhälle i riket gjort sådana uppoffringar i den vägen; och de högt uppdrifna kommunalutskylderna göra det omöjligt för samhället att ikläda sig utgifter för postföringen, en angelägenhet, hvilken, såsom varande ett monopol för staten, väl ock rättvisligen torde få anses tillhöra staten ensam att bekosta.
Då anordningen at tre turer i veckan fram och åter emellan Visby och Vestervik för postförbindelsen vintertiden skulle medföra en så väsentlig förbättring af postföringen för denna ort, anhåller k. m:ts befallningshafvande, att I behagaden taga detta ärende i förnyadt öfvervägande och häruti tillmötesgå ett anspråk, som icke kan anses obilligt; och har k. m:ts befallningshafvande från postkontoret i Visby infordrat och får härmed öfverlemna yttrande och förslag till:de förändringar och närmare bestämmelser i afseende på postbefordringen, som häraf skulle erfordras.
Visby postkontors förslag afser att bestämma söndagar, tisdagar och fredagar till afgångs- och ankomstdagar, på samma gång postkontoret föreslår framflyttande af landtpostens afgång till kl. 11 e. m.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 11 November 1881
N:r 90

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *