Ruskigheter

vid prestval äro tyvärr icke ovanliga. Ett vidrigt exempel på sådana föreligger från det 22 sistl. Januari förrättade valet i Dalhem, öfver hvilket klagomål nu inkommit till domkapitlet.
Sex personer anföra i en längre skrift, att flere mot gällande författning stridande förhållanden förekommit vid valet, hvarför de yrka dess upphäfvande; de vid valet begångna olagligheterna anse klagandena hafva haft ett menligt inflytande för den prest, som erhöll det näst högsta röstetalet; flere exempel anföras på att åtskilliga personer öfvertalats att rösta på den, som erhöll röstöfvervigt, hvarför klagandena, manade af rätts- och hederskänsla, fordra en utredning af dessa förhållanden inför domstol. I strid mot den för prestval stadgade förordning, påpeka de klagande, tillätos flere personer att afgifva sina röster från den plats, de vid valet innehade i kyrkan, hvilken plats ofta var vida aflägsen från valbordet, hyarigenom ovisshet om den väljande sjelf var tillstädes och afgaf sin röst kunde uppstå; ändring i den justerade vallängden gjordes, i det en persons namn ändrades; en person, som saknade medborgerligt förtroende, tilläts rösta. Vidare förete klagandena bevittnade och under edlig förpliktelse afgifna intyg, som innehålla, att flere namngifna personer utspridt kränkande rykten om den prest, som kom den valde värmast iröstetalet; likaledes företes ett dylikt intyg, att en person blifvit genom tubbande och hotelse om ständig ovänskap förmådd att rösta på den prest, som fick de flesta rösterna.
Från tolf andra personer, tillhörande motpartiet, hafva äfven anförts klagomål, hvari påstås, att flere till röstvärfning hänförliga åtgärder vidtagits, hvarigenom röstsiffran för den valde blifvit,mindre än den bort blifva; att fyra särskildt namngifna personer begått dylika olagligheter; att det vore tämligen allmänt bekant att inom församlingen och för deras räkning, som möjligen ämnade afgifva sina röster på den prest, som vid valet vardt den andre i ordningen, en festmåltid tillrustades, hvilken måltid de också påstå hafva egt rum å valdagen.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 15 Februari 1882
N:r 13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *