Från sjön.

Skonerten Elisabet, kapten Gudmundsson, hemma i Engelholm, har på resa från Höganäs till Kristiania, med last af sten i tisdagsnatt strandat i Skagen och sönderslagits.
Besättningen har blifvit räddad af en fiskarbåt och landsatts.
— I tisdagsnatt strandade, under sydostlig storm, vid Jomfruland i Kristianiafjorden skonertskeppet Nordbon, hemma i Ystad, på resa till Stockholm med last af jern. Fartyget fyldes af vatten och skadades starkt. Besättningen räddad.
— Ångfartyget Vesternorrland, tillhörigt Vesternorrlavds ångbåtsbolag i Sundsvall och och fördt af kapten G: Lindberg, har natten till fredagen strandat vid Nyqvarn i Stockholms skärgåd uti leden åt Furusund efter att hafva varit i kollission med ett annat fartyg. Ångfartyget är läck, Bergnings- och dykeribolaget Neptuns ångfartyg Hero har3i fredags på förmiddagen afgått till strandningsstället för att assistera.
Gruodstötningen tillgick sålunda, att fartyget, som var stadt på resa från Sundsvall till Stockkolm, kl. 1 på natten mötte midt för Nyqvarnsbolme i Furusundsleden en storbåt, som tredskades under sydostlig hård bris att något ändra sin kurs. Ånvgfartyget, som härigenom tvangs inemot vestra landet, enär det ämnade att på lagenligt sätt undvika storbåten, kom härigenom landet så nära, att propellern sönderslogs och ångaren råkade i kollision med storbåten samt af denna fick en sådan törn, att den tog en felaktig riktning och rände i land, hvarvid hål slogs i bogen och fartyget fyldes med vatten.
I söndagrqväll inkom fartyget till Stockholms hamn, bogseradt af Hero.
— Harold, den vid Bremön strandade engelske ångaren, lär nu vara så förstörd i bottnen, att det är fara värdt, att dess bergning icke längre är möjlig. Bergningsångaren Hermes har inkommit till Sundsvall med en del från Harold bergadt gods. Denna bergning hade skett med mycket besvär till följd af rådande hög sjö och blåst.
— I Ljusne hemmahörande ångfartyget Adam, kapten Friberg, ankom i fredags till Stockholm från Riga med kornlast efter att hafva haft mycket stormigt väder och erhållit svår slagsida, Under Hufvudskär undgick fartyget med knapp nöd att törna å klipporna derutanför.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 1 December 1883
N:r 96

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *