Skolhusinvigning.

En enkel och vacker högtidlighet egde rum i måndags kl. 1/2 9—10 f.m., då härvarande högre flickskolas eforus, styrelse, lärarinnor och lärjungar för första gången voro samlade i skolans nya lokal, f. d. Valgrénska huset vid Späcksrum, hvilket hus det för skolans upprätthållande bildade bolag för liden höst inköpte och hvilket sedan erhållit. de förändringar, som för dess nya ändamål voro nödvändiga. Sedan ungdomen, m. fl., samlat sig i bönsalen och en psalmvers afsjungits, – uppträdde skolans eforus, biskop Anjou i den framför en fond af lefvande växter stälda katedern och invigde med högtidliga ord lokalen till dess nya bestämmelse. För ett fjerdedels århundrade sedan — sade han —, då han här på ön tillträdde sitt ämbete, var det bland hans första förrättningar, att inviga det nya läroverkshuset för öns manliga ungdom; nu var den glädjen honom förunnad, att inviga den högre flickskolans nya lokal. Denna skola hade visserligen redan i flere år i andra lokaler, under skickliga lärarinnors och lärares ledning, varit i verksamhet; men nu befann den sig under eget tak och i betryggad besittning af behöfliga läro- och öfningssalar, tack vare nitälskande stads- och landtbors berömliga samverkan. Den inskrift, som i gyllene bokstäfver lästes öfver porten till läroverkshuset för gossar, >Gudsfruktan är vishetens begynnelse», ville han teckna äfven öfver ingången till detta läroverk, ty icke vore det för att härinhämta hvad som till prål och flärd och glitter tjena kunde, som dessa lärosalar öppnades, — det var gudsfruktan, redbarhet i kunskap, nyttiga insigter nyttig slöjd och färdighet, det var sedernas renhet och arbetets allvar, hvarom här skall undervisas. Sedan talaren vidare utvecklat flickskolans uppgift, lyste han Guds välsignelse öfver lärjungars och lärarinnors arbete och slöt sitt. föredrag med en kort bön, hvarefter af ungdomen en psalmvers afsjöngs.
Sedan ungdomen samlat sig i sina klasser, tog eforus samtliga salarne i betraktande.
Detta nya läroverkshus, ett af stadens största, innehåller sju läsrum och dessutom bön- och gymnastiksalar, boställsrum för föreståndarinnan, ett lärarinnerum, samt korridorer, som uppvärmas. Den vidlyftiga lägenheten lemnar för framtiden beqvämt tillfälle till läroverkets utvidgning, om så skulle erfordras. Med ett fritt och synnerligen frisktläge erbjuder tomten en stor och vacker lekplats.
Visby högre flickskola, som böstterminen 1876 började med 4 klasser och 64 lärjungar, har nu 7 klasser och 108 lärjungar.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 2 April 1884
N:r 27.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *