Visby stads dränering.

Doktor G. Bolling föreslog i motion sistl. Mars, att stadsfullmäktige måtte anvisa medel till undersökning af de gamla vattenaflopp och trummor, som förfallit, till plan och kostnadsförslag till deras iordningssättande, samt medel till undersökning jämte förbättrad plan till vattenaflopp för staden i dess helhet. Motionen bänvisades till drätselkammaren, till hvilken doktor Bol ling aflemnat tvänne uppsatser till belysning af de omständigheter, som gifvit närmaste anledningen till det väckta förslaget, nämligen beskaffenheten af dricksvattnet i stadens brunnar och den härstädes årligen uppträdande tyfoidfebern.
Drätselkammaren hade med anledning af motionen infordrat utlåtande af inge niörerna H. Holmberg i Varberg och A. Lundström i Oskarshamn med förfrågan, huruvida de, hvilka kammaren antog vara någorlunda bekanta med stadens lokaloch terrängförhållanden, skulle kunna på förhand, och utan att hitresa, uppgifva närmelsevisa kostnaderna för undersökningar och planer i den antydda syftningen, äfvensom om de skulle vilja åtaga sig att verkställa desamma. Af de svar kamma: ren erhållit framgår, att hr Holmberg för fullständiga planers och kostnadsförslags uppförande fordrar 1,500 kronor jämte ersättning för resekostnader m. m., samt att hr Lundström anser, att undersökning och plan för dränering under viss förutsättning bör kunna verkställas för 500 kronor. Enligt af stadsingeniören kapten Valgrén afgifvet utlåtande skulle den af motionären föreslagna vattenafledningen medföra en kostnad af 100 tusen kronor och möjligen derutöfver. Kammaren anmärker derjämte, att kloakledningar i andra städer, hvarest några sprängningar icke behöfva ifrågakomma och der ej heller gatornas antal är så stort som i Visby, uppgått till vida högre belopp än den nyss angifna summan. Men äfven om en kloakledning skulle kunna åstadkommas för 100 tusen kronor, säger kammaren, så är denna summa så stor för den skuldsatta och af kommunalutskylder härdt tryckta staden att kammaren anser, att staden knappast skulle kunna genom upplåning åstadkomma densamma och än mindre mäkta sedermera amortera och förränta skuldebeloppet. Kammaren kan heller icke finna, att de af motionären, påpekade omständigheterna, tyfoidfebern och dricksvattnets beskaffenhet, nödvändiggöra en dylik för stadevs förhållanden så ofantlig uppoffriog. På grund häraf anser kammaren, att anbrin gande af någon kloakledning för staden i dess helhet icke bör kunna ifrågakomma; samt vid sådant förhållande staden ej bör nedlägga några kostnader på undersökningar för och planer till en dylik ledning, hvadan drätselkammaren afstyrker bifall till motionen.
Härom uppstod en längre öfverläggning med det resultat, att motionen förklarades hvilande till nästa sammanträde. Motionären utvecklade dervid närmare sina åsigter i frågan och fann drätselkammareng efter hans mening alldeles för höga kostnadsberäkning likna ett skrämskott.
Verksamma åtgärder i motionens syfte skulle kunna vidtagas för icke ens tillnärmelsevis så stor summa. Framböll för öfrigt nödvändigheten att göra något för tyfoidfeberns utstängande.
I frågan yttrade sig för öfrigt utan att göra några bestämda yrkanden hrr Ihre, Een, Pettersson, Bergman, Kolmodin, Hellgren och Engström.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 16 Maj 1884
N:r 40.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *