Sundre, 17 Aug.
Fyra qvinliga turister
från Amerika hafva i dagarne hedrat Sundre med sin närvaro. Enligt egen utsago trifdes de rätt godt här bland bergen. Bondgummorna gjorde sitt bästa för att på allt sätt vara dem till tjenst, och de hafva också uttryckt sin beundran öfver den gästfrihet de rönt på södra Gotland. Jag sade, att de voro qvinliga, ja — de voro t. o. m. unga sådana och förundrens ej öfver, att ortens unga maskulina blefvo betagne i de främmande feminina, som hade ett rätt tilldragande utseende.
Ångaren Frej,
som för en tid sedan lade till i Refviken, hade denna gången i ärende att utse plats till uppförandet af en ny fyrbåk, hvilken kommer att uppsättas hel af jern, Den gamla fästningslika hoburgsfyren, som äger en lysvidd af 6—7 mil åt sjösidorna, skall då få stå obrukbar och till ingen nytta och likväl är det en den mest storartade fyr Gotland förmår upp; visa. Han är bygd år 1852 hel af sten. Det nya fyrbyggandet kommer att ta sin början nästa sommar.
En eld i jorden
har brunnit ända sen i våras, oaktadt häftiga regnskurar nu på senare tider esomoftast sköljt marken. Stället der det brann var en med rötter, mossa och andra brännbara ämnen genomväxt backe, Då backen var uppbränd, slocknade elden. \’Det märkvärdiga häruti är, att man sysselsatt sig en hel dag med att gräfva rundt kring elden för att på detta sätt hindra dess framfart, men förgäfves.
Bördigt.
Under pågående rågskörd i den stora s. k. »refåkaren» i Sundre, påträffades en rågvippa med 32 ax och på hvardera af axen omkring 40 korn, hvilket tillsammans utgör 1,280 korn. Allt detta vet man bestämdt hafva tillkommit af ett enda frö.
Här torde för mig gifvas ett tillfälle till sjelfförsvar mot en meddelare, som i ett af de föregående numren af Gotl. Allehanda yttrade sålunda: »Då den ärade brefskrifvaren meddelar att råg är skördad så billigt här, måste han hafva \”sett i syne\” och således uppgifvit oriktigt. Jag kan deremot säga, att, då jag såg råd skördas vid Lingsarfve i Vamlingbo den 23 Juli, jag var hvarken sömnig eller galen och har jag, Gud vare lof, ännu hitintills icke behöft misstro mina egna ögon.
En stor sten
har pvyligen nedvältrat från Hoburgens högsta punkt. Den är regelbundet pyramidformad och af en väldig storlek. Det ser ut, som skulle snart flere klippblock nedrasa. Hoburgsgubbens naturdanade byst har förlorat hufvudet men den öfriga bålen är oskadad.
Det är tidens vandalism.
Under en tillsnöad bro
i Sundre lågo i vintras 4 får i 29 dygn. De hade ätit djupa hålor i jorden. Då man sedermera kom att kasta snön å sido — ty ägaren till fåren anade oråd — sågos de ännu lifslefvande framgå ur sitt mörka fängelse. De förmådde dock icke gå vidare, utan måste bäras hem, der de strax kryade upp sig.
Väl skjutet.
En 17 års yngling från Skogs i Sundre vid namn Johan Frödahl har flere gånger visat nämnvärda prof på träffsäkerhet i skjutkonst.
I många personers närvaro afsköt F. flere gånger efter hvarandra en smal käpp på omkring 600 fots afstånd. En annan gång sköt han bort en mindre potatis lagd på en sten, afståndet var då 250 fot. Han skjuter alltid med en mynningsladdnings studsare.
Råg och hveteskördarna
äro nu öfverallt här på söder inbergade och till största delen uttröskade; Ofta hör man klagan öfver det man fått så litet säd. Det finnes bönder, som varit vana att få 60 till 70 lass råg, men som i år fått 8 till 9 lass, oaktadt utsädet i år varit lika med föregående årens. Men så är det ock en och annan, som t. o. m. fått mera än de varit vana att få och genom att broderligt hjelpa hvarandra i dessa dyra tider, kunna bristerna afhjelpas.
& Kornet, ja det är nästan ännu mera på kneken än allt öfrigt. Man skär nu också korn öfverallt, Vid den stora Vännes gård i Sundre socken är allt korn afskuret och de öfriga skördgöromålen undanstökade.
Höstsådden
är på flere ställen i Sundre begynt, En liten regnskur hafva vi nästan dagligen och vi äro glade i hoppet att i nästa år fåröna bättre fruktsamhet än hvad vid fått i år.
Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 Augusti 1885
N:r 67.