På en liten utställning,

som i morgon öppnas i högre flickskolans lokal, önska vi fästa särskildt våra qvinligaläsares uppmärksamhet, evär vi tro,att de der ha ett och annat att se och lära.
För omkring tolf år sedan bildades i Stockholm en förening, som hade till ändamål, att inom det qvinliga arbetsområdet väcka känsla för stil och för det konstsköna, och detta genom upplifvandet af en konstindustriel smak, som till roten vore svensk och som skulle skänka svenska qvinnor intresse och förmåga att gifva sina hem den trefnad, hvilken beror på möjligheten att göra det nyttiga prydligt och prydnaderna nyttiga. Och resultatet visade sig snart. Efter ett årtionde har »Hardarbetets vänner» vunnit en ryktbarhet, hvilken ej blott i Stockholm, men i Paris, Wien, Berlin, London och Amerika ställer deras arbeten i efterfrågan och penningvärde.
Från Skåne, Blekinge och audra svenska landskap hafva hämtats ej blott mönster till väfnader utan äfven konsten att tillverka dem; att färga garner, beräkna effekter och utreda sammansättningar i de så kallade rosagång, dukagång, krabbasnår och flossa, väfnadsslag lämpade för gardiner, draperier, dynor, stoltäcken och mattor. Från Delsbo, Dalarne och Värmland ha kommit plattsöm med stiliserade blomstermönster i renässansstil och djuroch menniskobilder i medeltida smak, påläggssöm, med snart sagdt lika många olika mönster, som Dalasocknarna äga drägter, nälknytning med färgrik trädniog, fransflätning för dynor, täcken, bord- och handdukar samt många andra slag af arbeten och förfaringssätt, alla noggrannt undersökta och valda, alla ägande för oss sin främsta förtjenst genom att med smak och omsorg hafva blifvit lämpade för våra dagars behof och fordringar.
Det är på dsssa konst- och slöjdalster man nu önskar visa vår allmänhet några prof genom den ofvan antydda utställningen. Besöket kostar ingenting och kan ju kanske på något håll väcka till lif en verksamhet i samma syfte, som föresväfvat Handarbetets vänner, att nämligen förädla handarbetet i konstnärlig och nationel riktning, att meddela allvarliga och bildade svenska qvinnor lust och färdighet att med egna händers arbetesmycka hemmet, att uppmuntra allmogens husslöjd och att förskaffa konstförfarna och flitiga arbeterskor en säker förtjenst till och med på en sysselsättniog, hvilken på lediga stunder bör vara ett nöje.

Gotlands Allehanda
Fredagen 6 Augusti 1886
N:r 63.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *