Från landsbygden.

Hemse, 8 Okt.
Stortorgdagen
igår var ovanligt talrikt besökt, och man kan säga att icke förr sådan omsättning af kreatar försiggått i Hemse. I dessa dåliga tider var det ej ringa liflighet i affärer med modererade pris, hvilka iallmänhet stälde sig sålunda: Arbetshästar (hvaraf dock ett fåtal) såldes 40—100 kr. Oxar 90 till 125 och kor (största omsättningen) 35 till 70 kr. Får 10—12 och gäss 8,25 st. Ägg, smör och frukt fannos äfven torgförda och rönte god afsättning.

Utan oordningar,
till och med ganska betänkliga sådana, aflopp icke torgdagen. På qvällen uppstod på vågen mellan Hemse och Fardhem slagsmål mellan Hemse- och Fardhemsbor. Det ena partiet hade lagt sig vid landsvägen för att lura på det andra. Åtskillige Fardhemsbor blefvo skadade. Så erhöll en underkäken spräckt, en annan ena kindbenet sönderslaget, en tredje fick med något tillhygge ett hugg öfver ögat o. s. v., med anledning hvaraf läkaren måste anlitas.

Missionsmötet
i lördags och söndags var talrikt besökt som vanligt. Det började första dagen med predikan utaf Schedin och Wilander från DU ne. Derefter hölls rast, hvarefter samtal vidtog öfver frågan: »Hvad menas med den dyrbara tron enl. 2 Petr. 1: 1 v. och buru visar den sig i erfarenheten»? De avdra frågorna, som på samma gång behandlades, voro: »Hvad är att lefva af tron?» och »Hvad hafva Guds barn att lära af Rom. 15: 1—6?» Derefter afslöts mötet söndagen med predikan af Hendrickson från Alskog och ombuden sammanträdde till rådplägning.
Dagen derpå börjades med predikan af Vassberg från Visby och Wilander, hvarefter diskuterades frågan: »Är söndagsskolan af någon betydelse för Guds rikes utbredande och burn bör den ordnas?» Senare delen af denna fråga besvarades, att söndagsskolan är en församlingssak ochsicke en föreningssak. Hvarje församling borde ordna en söndagsskola och för öfrigt är det föräldrarnes skyldiguet att låta sina barn undervisas i Guds ord. Derefter vidtog den andra fr. som lydde: »Kunna Pauli ord i Rom. 1: 14 lämpas på våra dagars kristna och hvad kunoa vi lära deraf»? Derefter afslöts mötet med predikan af Elfström, Ljugarn.

Från ombudens sammanträde kan nämnas, att liksom detta år valdes till nästa år 5 predikanter och skulle verksamheten fortgå ungefärligen som nu. En resetur för hitkomne predikant Wilander anordnades och vidrördes något att man ville söka understödja ett missionshusbygge i Visby, såvida der vore några som toge initiativet. Nästa möte utsattes i Hemse 3:e och 4:e Juli.

Stånga 6 Oktober.
Fröken Matilda Enequists konsert i Stånga kyrka förliden söndag var talrikt besökt.
Fröken E. biträddes med orgelmusik af fröken Köhler från Visby samt med sång af en dubbelqvartett af åtta folkskollärare.
Man har sagt, att denna konsert icke var så »lyckad» som den i Burs, emedan den stora pelaren, som står i midten af kyrkan, tog bort en god del af ljudet. Må så vara och nog tör det hända att en delaf åhörarne, som sutto midt för pelaren, icke hörde så bra; men i alla fall kan man säga, att konserten utfördes till allas belåtenhet.

Slite, 6 Oktober.
Dryckenskapen
var orsaken till de i Slite drunknades och deras familjers sorgliga öde.
En allmän önskan bland sedlighetens och nykterhetens vänner och målsmän å platsen är, att verkliga förbållandst blir offentligen tillkännagifvet, på det vårt gotländska folk må mera taga sig tillvara för den allt välbefinnande undergräfvande och mördande lasten.

Fårö, 30 Sept.
Svår resa i öppen båt.
Tre ynglingar, som för en tid sedan åtagit sig att tjärsmörja fyrtornet på Gotska Sandön, begåfvo sig dit uti öppen båt, hvilket ofta är fallet häremellan. Men när de hade arbetet färdigt, skulle de företaga resan hem på samma sätt. De lemnade fyrplatsen vid Bredsand tisdagen 21 Sept., men måste söka land på samma ö vid nya fyrplatsen å s. k. Tärnudden, hvarest de stannade till torsdags morgon, då de ånyo skulle företaga sin hemresa. Då de väl kommit ut på sjön, uppkom sjö med nordvestlig storm så häftig, att de på halfva vägen måste hissa nödflagg för en kommande skonare, hvilken var Maria från Bergqvara, kapten K. A. Olsson, och på resa från Rostock till Örnsköldsvik. Kapten O. bergade dem kl. 8 f.m., landsatte dem söder om Fårö fyr kl. 4 e.m. och bemötte dem på det vänligaste sätt. De nödstälde kommo således hem på eftermiddagen lyckligt men dock med en betydligt skadad båt. Resenärerna voro John och Oskar Norberg samt Karl Ekmaa härifrån Fårö.

Gotlands Allehanda
Fredagen 8 Oktober 1886
N:r 81.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *