Från landsbygden.

Vestra kusten, 27 Maj.
Rask fotgängare
kan man med skäl säga att en person är som dagligen, somliga dagar två ja någon gång t. o. m. tre gånger, under 40 år vandrat mellan Klintehamn och närmaste hamnplats. Då nu mellan dessa båda platser är en väglängd af 1 1/2 mil fram och åter, så gör detsammanlagdt den ansenliga sträckan af minst 18,000 mil eller jorden rundt nära 5 ggr. Det mest förvånande är att mannen; som ej fört någon post eller dylikt utan endast för att sälja fisk och annat samt för utförande af diverse kömmissionsuppdrag, kunnat hålla ut med vandringen i så många år. Ständigt pålitlig och plikttrogen fortfar han ännu vid 65 års ålder att nära nog dagligen göra den vanliga vandringsturen.

Ett skepp,
som i år räknar 250:da årsdagen af sin tillkomst, finnes bär någonstädes, men föga troligt är dock att det en enda gång under denna långa tid varit i vatten; det är näml. ett skepp i miniatyr och är upphängdt i en kyrka. Folksägen vill veta, att det af några sjöfarande blifvit skänkt till kyrkan som tacksamt minne af underbar räddning ur sjönöd. En egendomlighet med detta skepp är, att det förmenas på förhand hafva känaing af väder och vind och enligt folktron alltid visar den vind, som är eller kommer. Vinden anses då skola komma från det väderstreck, åt hvilket fartygets för ligger vänd; och svänger det oroligt af och an, tros det blifva stark blåst eller oroligt väder. Så tillförlitligt anses detta vara, att gamla personer ej gerna någon söndag komma i kyrkan utan att se »hvad skeppet ligger för för vind». Den fördomsfria ser naturligtvis orsaken till fartygets svängningar i linans sammandragning eller sträckning, som det hänger i, och det får väl tillskrifvas slumpen att det slåt in, men säkert är, att denna »slump» kan vara riktig uader veckor, ja månader till och med.

Hemse, 1 Juni.
Regn och åter regn
ha vi nu på en fjorton dagars tid nästan dagligen haft, så att behöfvet deraf blifvit tyldt och öfverfyldt. Åar och rännilar ha bräddats och en del vattenverk ha åter kommit i verksamhet. Så mycket nederbörd, som nu föll på en så kort tid, har det icke kommit på öfvor ett års tid.

Torgdagen
här i dag var som vanligt besökt; kreatursprisen, något högre än deföregående torgdagarne, växlade för hästar 100—300, för oxar 90 — 150 och för kor 50—90 kronor. Af slöjdalster och ladugårdsprodukter var något litet torgfördt, men hade trög afsättning.

Ett rådjur
slår nu sina lofvar här i trakten. Det var synligt här för några dagar sedan, då det kom gående från skogen styrande kosan rätt på bondgårdarne; men då det blef varse några Personer, gjorde det helt om och fortsatte tillbaka till skogen med stor skyndsamhet. — Samma djur har äfven här senare varit synligt. Rådjuret, som troligen är något af de i Elinghemsmyr utsläpta, har möjligen blifvit förföljdt af någon hund och derutaf kanske kommit så långt söderut. Det är nu äfven af vigt att de lemnas ostörda, så att ej någon i förbjuden tid för en tillfällig vionings skull förpassar något af de trefna djuren till de sälla jagtmarkerna, utan att de på allt sätt fredas, så att de, i en snar framtid, — här på denna af matnyttigt vildt så fattiga ö — må tillväxa i stort antal.

Gotlands Allehanda
Fredagen 3 Juni 1887
N:r 44.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *