Från landsbygden.

Hemse, 18 Juli.
Åskluft
med tryckande värme har nu de ssnaste dagarne varit rådande. Gårdagen inträdde dock annan temperatur, med mera svalka, då ett välgörande regn föll; välgörande isynnerhet för de afslagna fodervallarne, som i år troligen komma att gifva en lika god andra, som första skörd. Äfven för vårsäden i allmänhet och potatisen i syunerhet kommer det att verka godt. Hvad vårsäden beträffar, så såg den dessförinnan ganska lofvande ut och den har flerestädes skjutit rätt betydligt på strået, ändå till 5 fot och derutöfver, så att man kan binda henne i »skupar».

Andungsjagten
har i år bedrifvits med mindre vanlig ifver, hvilket är beroende af att den lemnat klena resultat; dertill har nog också det myckna vattnet, som i år finnes i myrarne, batydligt bidragit. Vissa år slår dock andungsjagten bättre ut, ty en skytt kan då på några timmar fånga ända till ett 50-tal andungar, under förutsättning af en skicklig hund.

Näs, 15 Juli.
Skörden
i år tycks blifva god i våra trakter. Höst, hvilket man uu håller på attafmeja, står ganska vackert och kommer att lemna god skörd, om det blir godt bergadt.
Rågen ser någorlunda bra ut, bättre än man vågade hoppas i höstas, ty den blefsentsådd.
Den börjar redan hvitna, bebådande skördetidens ankomst.
Hvetet står ovanligt vackert härstädes och lofvar god skörd. Man kan icke i mannaminne ihågkomma den bättre än hvad den nu är.
Äfven koru ock hafreselofvande ut. Likaså rotfrukterna.

Södra Gotland, 15 Juli.
Strömmingsfisket
har under denna vecka varit mycket gifvande särskildt på vestra kusten af sydligaste Gotland. På ett båtlag har till och med på en natt fångats ej mindre än 170 valar på s. k. vrakfiske, och det är vackert så, helst som strömmingen är af utmärktaste beskaffenhet.
ge har å denna vara varit 33—38 öre valen.

Fartygsstrandning.
Under svår tjocka strandade gistl. torsdags morgon vid 7-tiden, i närheten af Hoburgs ref, engelska ångaren »Nicosian» från Leith, lastad med stenkol. Dykeribolaget Neptunas ångare »Hermes» ankom samma dags eftermiddag till. strandningsstället, men har, när detta skrifves, ännu icke fått öfvertaga bergningsarbetet. Ryktet vill veta att samma ångbåt har grundstött för omkring 10 måna der sedan någonstädes, då »Hermes» flottagit densamma, för ett pris af — som det säges — 54,000 kronor.

Gotlands Allehanda
Måndagen 18 Juni 1887
N:r 57.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *