Från landsbygden.

Hemse, 2 Okt.
Ännu ett steg till mejerifrågans lösning å Gotland har i dessa dagar tagits, i det att en del jordbrukare och andra för saken intresserade personer inom Alfva och Fardhems pastorat förenat sig om bildandet af ett mejeriaktiebolag. Vid sammanträde häromdagen i Hemse, dervid landshöfding Poignant var närvarande och ledde förhandlingarne, antogs bolagsordning för Hemse mejeriaktiebolag med hufvudsäte för bolagets styrelse i Hemse och ångjmeeri, som skall anläggas å Hemse handelsplats. Aktiekapitalet skall utgöra minst 5,000 kr. högst 9,000. Åt en interimsstyrelse, bestående af doktor Sätervall såsom ordf. och ledamöterna J. Johansson, Asarfve, A. Pettersson, Hulte, Jak. Nilsson, Duckarfve, och Arv. Pettersson, Smiss, uppdrogs att hos k. m:t söka stadfästelse å bolagsordningen.
Att landsbygdens invånare ändtligen kommit till öfvertygelse om den stora och numera oafvisliga fördelen som vinnes af en ändamålsenligare och på rikligare kaeatursutfodring fotad mejerihandtering kan man sluta deraf, att aktieteckning för ifrågavarande företag med synnerlig begärlighet ägt rum, tack vare den upplysning som genom anordnade föreläsningar i landtbruksämnen, samspråk samt välvilliga och nitiska bemödanden för allmänhetens väl som från vederbörandes sida kommit Gotlands landtbefolkning till del. Detäricke en fördom blott mot det nya som mången gång gör allmogen misstänksam mot äfven de ärligaste sträfvanden för dess sanna väl; de varda nämligen så ofta lurade (lifrade) af samvetslösa personer, särskildt s. k. sakförare, att det sannerligen ej skulle vara underligt om de i hvarje nybet tyckte sig finna ett påfund att länsa deras fickor. Upplysning verkar dock, om ock man måste medge att det går långsamt.
Låtom oss derför, i stället för att jaga efter yppighet i lefnadssätt och flärd i klädedrägt under ideligt beklagande af ett — hittills i de flesta fall försummadt — landtbruk som ingenting ger, såsom ett fritt och upplyst folk egnar och anstårutan biafsigter samverka med dem, som verkligen vilja oss väl och vi skola sålunda med tillförsigt vinna ekonomiskt oberoende och sjelfständighet för oss sjelfva och kommande tider.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 3 Oktober 1887.
N:r 79.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *