Från landsbygden.

Hemse, 7 Dec.
Torgdagen
var här i dag på grund af det rådande regnvädret jämförelsevis mindre liflig. Tillförseln af kreatur var ringa och dessa betingade i allmänhet högre pris än de föregående torgdagarne. För hästar — hvaraf dock var minsta omsättningen — betalades 100—175, och för oxar 75—110 kronor. På kor var största efterfrågan och för dessa betalades SR 40—70 kronor och högre för vackra exemplar.
Den stora efterfrågan och de jämförelsevis höga prisen på kor, får man nog tillskrifva de nya ångwejerieraa, som här och hvar på landet uppstå. Mejerierna börja nu också sända rök ur sina skorstenar, det ena efter det andra, exempelvis i Rone, som med nästa veckas ingång börjar sin verksamhet.
På tal om kor och mejerier kan nämnas, att en ladugård rätt skött lemnar ej så obetydlig nettovinst. Ett exempel härpå: Eno landtbrukare här i socknen har under de tvänne sistförflutna månaderna, sålt mjölk och grädde, som skickats med tåget till Visby, för 360 kronor. På gården, som är 3/8:dels hemman, födes tjugufem kor.

Kornskeppning
direkt på England härifrån öfver Ronehamn gjordes för första gången i fjor höstas. Dotta kommer att förnyas i år, ty i dagarne kommer att på ett danskt skepp utskeppas ett större parti korp, för handlandena Broander, Ronehamn, samt hrr Duse & Melin, Hemse.
Mycket korn är här ännu osåldt, så att flere lastningar komma härifrån efter hand att utgå till samma bestämmelseort.

Gotlands Allehanda.
Fredagen 9 December 1887.
N:r 98.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *