anställer Dagens Nyheter följande föga smickrande betraktelser:
Ena underlig fyr måtte Visby hamnfyr vara — om man nämligen fasthåller vid de hittills gällande fordringarna på en fyr: att den för att vara till gagn bör lysa i mörktet — ty den lyser ej alls. Om det är af eparsamhet eller någon annan anledning vederbörande trots gällande förordning om fyrarnes tändning i hvilket det stadgas att äfven Visby hamnfyr skall tändas under tiden 1 Augusti-31 Mars — beslutit att hädanefter ej vidare förse Visbyfyren med ljus, ha vi oss ej bekant. Det är dock ett sorgligt faktum att en fyr å en långt ifrån ofarlig kust är otänd under mörka höstnätter, och då är det af föga vigt för sjöfarande hvilka motiv som här vid lag varit bestämmande för vederbörande.
En fartygsbefälhafvare, som ännu 6 d:s passerade Gotland på väg från England till Stockholm, hade just pejlat Karlsöfyren och bör jade till och med skönja konturerna af Visby, men det röda skenet af Visby hamnfyr var omöjligt att upptäcka. Man spejade och sv tills Stenkyrkofyren blef synlig i ONO., då det ändtligen blef tydligt för den sjöfarande att han seglat förbi Visby fyr på 4 minuters distans utan att lyckas upptäcka den samma, oaktadt kungörelsen om bord sade att det fans fyr vid Visby och att den var tänd redan 1 Augusti.
Lyckligtvis var den natten lugn med sigtbar luft, så att någon olycka ej inträffade, men det är väl något för djerft att hoppas att en styrande försyn alltid skall visa sig så nådig, hvarje gång man passerar den mörka Visbyfyren, Och hvilka vådor dessa hafvets arbetare utsättas för genom att en mörk stormig natt nödgas umbära en fyrs ledning, borde k. lotsstyrelsen bättre än andra kunna fatta betydelsen af. I hvarje fall borde väl vederbörande låta sig angeläget vara att med något slags förklaring söka lugna de sjöfarande, som äro nödsakade att besöka dessa farvatten och som gifvetvis måste känna sig särdeles oroliga öfver denna uppenbara kontrast mellan verkligheten och k. lotsstyrelsens kungörelser.
Efter hvad Gotlands Allehanda inhämtat är det sakförhållande, som at D. N. beröres, tyvärr öfverensstämmande med sanningen. Att icke fyren, såsom vederbort, tändes 1 Aug., utan först i slutet af förra veckan har uppgifvits bero på attfyrlyktan behöfde repareras. Det må vara att hoppas, det för kommande år ett sådant förbiseende icke upprepas. Emellertid skall fyren icke vara tänd, såsom af D. N. uppgifves, I Aug.—31 Mars utan 1 Augusti—30 April.
Gotlands Allehanda
Måndagen 12 Augusti 1889
N:r 91