inkom hit i lördags morgse tyska ångaren Emma, hemma i Tönning och förd af kapten Zerrahn, samt på väg från Hudiksvall till Weser med last af 239 standard trävaror.
Det var en ganska obehaglig syn att se den stora Ångaren — den mätte öfver 500 ton — sakta glida in under vågbrytaren med babords reling nästan i vattenbrynet. Det tycktes, som om den hvart ögonblick varit färdig att kantra. Lyckligtvis var vädret alldeles stilt.
Ångaren hade under sin färd genom Bottenhafvet och vidare nedåt haft vinden från babord med ganska stark sjö, hvilket haft till följd dels att däckslasten, som hade en försvarlig höjd, blifvit våt på denna sida och följaktligen tyngre, dels att en mängd vatten stannat qvar på däck. Under fredagen, då stark storm rådde, fick fartyget några duktiga brottsjöar från styrbord med den påföljd, att detsamma, då kolboxarne dessutom voro nästan tomma, krängde öfver åt babord och blef liggande.
Under återstående delen af fredagen och hela natten till lördagen fortsatte »Emma» sia färd på detta sätt, alltjämt i fara att taga ännu en ödesdiger öfverhalnivg. Lyckligtvis lugnade vädret så småningom och derför torde fartyget ha att tacka sin räddning.
Här fyldes under lördagen kolboxarne delvis, med den påföljd att fartyget reste sig något, ehuru det långt ifrån kom på rätt köl. Dessutom företogos några skiftningar af däckslasten.
»Emma» vår återigen ett exempel på en af dessa trälastade ångare, hvilka, som man vet, bringa assuransbolagen till förtviflan genom sin oförståndiga lastning.
Däckslasten staplas upp till oförsvarlig höjd utan motsvarighet under däck och utan någon tyagande bärlast nederst. Följden blir naturligtvis att fartyget så att säga får balaasera på kölen i sjön och det beböfs ej så synnerligen mycket för att bringa det ur jämvigten. Att så var förhållandet här framgår deraf, att då kolboxen på styrbords sida började fyllas, tog ångaren helt hastigt en öfverhaloing åt den sidan.
Emma är ett alldeles nytt fartyg, blef färdigt vid jultiden i fjor och har endast gjort resor i Östersjön några månader. Under alia de föregående resorna har ångaren varit utsatt för samma missöde som nu.
När den afgick i går eftermiddag hade den fortfarande ej så liten slagsida. Man må hoppas att vädret fortfar att vara gynsamt till framkomsten till Weser, annars torde resan härifrån och dit kunna bli obehaglig nog.
Gotlands Allehanda
Måndagen 23 September 1889
N:r 109