Slite kyrko- och hembygdskör och Boge kyrkokör 20-årsjubilerade på söndagen och höll i samband med detta en vacker sånggudstjänst i Othems kyrka under ledning av musikdirektör Nils O. Bergström. Biskopen medverkade med tal och delade ut förtjänsttecken till inte mindre än 21 sångare, däribland dirigenten, vilka varit verksamma i körsången i många år.
Rekordet hade fruarna Hanna Westergren i Othemkören med sina 45 år i Musica Sacras tjänst, nära följd av Elsie Larsson med 45 år och Sigrid Engström med 34. Av Bogekörens medlemmar fick sju förtjänsttecknet. Där var tjänsteåren 33 och nedåt till 29. Dirigenten själv har 35 år som körsångare.
— Högtidsstunden inleddes med Preludium och Fuga a-moll av J. S. Bach utförd på orgeln av dir. Bergström, varefter de förenade körerna sjöng fyra hymner av respektive John Moren, Nathan Söderblom, Anton Bruckner och J. Christian Bach. Framförandet var vårdat och välnyanserat.
Efter ett par verser ur ps. 16 talade sedan biskop Algot Anderberg över Mariebebådelsedagstexten ur Marias lovsång: \”Hädanefter skola alla släkten prisa mig salig\”. Biskopen anknöt till barnabönens ord \”lyckan kommer, lyckan går\” och talade om lycka och salighet. Alla talar om lyckan men ingen har sett den. Ordet lycka finns heller inte nämnt i Nya testamentet. Kristendomen har aldrig utlovat en beständig lycka. Många menar att framgång, välgång och vunna positioner i livet innebär att man funnit lyckan som man eftertraktar, men den fanns inte där. Jag blir irriterad, sade biskopen, när jag hör någon säga så här: \”Kom till Jesus, så blir du lycklig!\”. Det är inte sant! Lyckan kommer och går! Kristendomen har inte utlovat beständig lycka men den utlovar beständig salighet. Saligheten ligger på livets djupskikt och är frihet jag vinner i Guds frid, \”som övergår allt förstånd\”.
Biskopen manade till sist alla att söka och tacksamt taga emot den salighet som det behagar Gud att skänka oss. \”Det Gud älskar\” får inte alltid lyckan, men den Gud älskar får saligheten.
Efter predikan tackade biskopen körens medlemmar för deras insatser under de tjugå åren och riktade ett särskilt tack till dirigenten Nils Bergström, som genom sin kärlek till sången och genom sin kärlek till sången och musiken fått förmedla så mycken glädje och välsignelse till bygd och församling. Han gladdes också över att det här på ön finns inte mindre än 45 kyrkokörer med 600 medlemmar, vilket vittnar om stor kärlek till Musica Sacra.
Under psalmsång gjordes sedan en insamling till dem som drabbats av katastrofen i Agadir, och därefter sjöng kören Koral ur kantat av J. S. Bach och Requiem av Josephson, varpå följde utdelning av förtjänsttecknen till sångarna. Församlingen gav uttryck för sin känsla i sången Tidevarv komma. Kören avslöt sedan högtidsstunden med Beckers hymn Den sig åt Herrens namn förtror.
Församlingarna på norr är att lyckönska till att ha en så välsjungande kör. Tyvärr tänker dirigenten dock inom kort lämna ön och tillträda en tjänst på fastlandet, troligen var det sista gången han framträdde här i större sammanhang. Han har emellertid gjort en god insats i musiklivet här, både som organist, dirigent och lärare.
Kören samlades efteråt till ett samkväm på Slitebadens hotell, där kyrkoherden tackade kören o. biskop Anderberg och domkyrkoorganist Siedberg tackade musikdirektör Bergström för hans insatser inom Gotlands förenade körer. Kommunalkamrer Erik Jakobsson frambar till sist de inbjudnas tack.
Jige
Gotlänningen
Måndagen 28 Mars 1960
N:r 73