— Den med engelska ångaren Derenda på vestkusten af Portugal sammanstötta ångaren Herkules, hvilken i ett föregåenende nummer omtalades, tillhörde Bremerbolaget Neptun, och var således tysk, enligt nu hitkomna underrättelser.
— Till danska börsen ingick 21 d:s uaderrättelse att en af ångbåtbolaget Karls stora ångare gått förlorad, men att manskapet blifvit räddadt. Ett telegram från London meddelade nämligen att ångaren Harald 18 d:s sjönk utanför Jutlands vestkust och att manskapet räddats och landsatts i London.
Harald var ett fartyg på 1,100 ton, bygdt 1876. Det är bokfördt till ett värde af 648,137 kr. och är assureradt för 260 tusen kronor.
— Finska skonerten Suomi, kapten P. G. Lindros, hemmahörande i Åbo och på väg från Leith till Åbo med kol, blef natten till 19 d:s, medan fartyget låg för ankar vid Svinbådans fyrskepp, påsegladt af i Stettin hem mahörande ångaren Kölm, destinerad från Danzig till Leith med socker. Skonerten fick klyfvarbommen spräckt och några andra skador, förlorade ankaret och blef läck, ångbåten erhöll äfven skador, bl. annat på sina räddningsbåtar. Samma natt hade ångaren varit i kollision med en norsk brigg, som sedan i halft sjunkande tillstånd inkommit till Helsingör. Åovgaren gick till Köbenhavn för att reparera, och den finske skonerten har inkommit till Helsingborg för att lossa lasten och reparera.
— Engelska ångfartyget Croesus, lastadt med trä, som för en kort tid sedan strandade vid Bjuröklubb på kusten utanför Skellefte och sedan togs flott af bergnings- och dykeribolaget Neptuns ångfartyg Neptun, har, bogseradt af nämda ångfartyg, i måndags anländt till Oskarshamn för att intagas i dervarande docka och reparera lidna skador.
— Engelska ångfartyget Newbattle, hemma i beith och lastadt med trävaror, har 19 dennes strandat å Långgrundet invid Valsöarna & finska kusten i Norra Qvarken. Bergningsoch dykeribolaget Neptuns ångfartyg Hermes afgick samma dag till strandningsstället för att assistera.
— Tyska ånvgfartyget Biene, hemma i Danzig och fördt af kapten Jantzen, på resa från Uleåborg till Köbenhavn med trätast, inkom 16 till Söderhamn för att reparera lidna skador i maskinen. Fartyget hade utanför finska kusten haft svår sydlig storm, hvarvid en del af däckslasten gått öfver bord samt mycket vatten nedkommit i maskinrummet från de öfverspolande störtsjöarna.
— Enligt telegram från L\’oyds har ångaren West, på resa från Skellefte med trälast, kommit på grund vid Poole.
— Tyska ångaren Markobrunner har på resa från Bremen till Kalkutta strandat i Röda hafvet och är sannolikt vrak. Manskapet, som landsatts i Suez, meddelar, att araberae plundrat fartyget.
— Franska barkskeppet Cherbourg, som för en tid sedan under svårt väder grundstötte på Storjungfrun, med i Norrlandshamn på Frankrike intagen trälast, har nu af dykare undersökts, hvarvid befans att Cherbourg är utan skada. Fartyget kommer, utan att i Stockholm ha behöft lossa något af lasten, att fortsätta resan.
— Skonerten Plus från Arendal, med last af färgträ, påträffades tidigt i torsdags morgon af ångeren Fortuna från Flensburg, drifvande 10 mil vester om Skagen. Skonerten var i ett bedröfligt tillstånd. Hela förrigen och bramstången voro bortrifna och likaså en del af skansbeklädnaden. Den enda lefvande varelse, som fans ombord, var en apa, som låg i kajutan och tycktes vara sjuk. Enär storbåten saknades, har besättningen antagligen lemnat fartyget, hvilket förmodligen skett onsdags afton, emedan lanternorna brunno, när fartyget anträffades, Man gissar på öfversegling eller myteri. Fartyget var på resa från Kep Haiti till Östersjön.
Gotlands Allehanda
Fredagen 25 Oktober 1889
N:r 123