Rone, 2 Dec.
Stenografien har äfven sina tillbedjare härute på landet. Det finnes en och annan som en lång tid gått och ritat de der krummelurerna, tills dess att de en vacker dag framträda med särdeles vackra skriftprof. Så har skett med en yngling i dessa dsgar och flere hafva nog ämnat att äfven visa hvad de duga till. De två mera allmänna systemen, det Gabelsbergska och det Arendska, visserligen sporra hvarandra till verksamhet, men det skulle, synes oss, otvifvelaktigt varit bättre, om endast ett system vunne utbredning, det som vore mest användbart. De Arendska stenograferna tyckas dock, åtminstone här, vara öfvervägande till antal kanske till följd deraf att det systemet är lättare att lära.
God äring. En landtbrukare på södra Gotland sådde, om vi minnas rätt, omkring 15 tunnor korn och fick derefter endast 25 häckar, hvilket var litet, men fick sedan derefter 4 tunnor af häcken eller 100 tunnor, hvilket var mycket, så i det hela taget blef det ändå god äring. Tre till fyra tunnor efter häcken var i år ej särdeles ovanligt äfven i denna socken.
En flock dufvor, hvilka troligen glömt sig qvar efter de andra och nu ej hafva lust att spänna viogarne i kölden, gå här dagligen och plocka ax i snön i sällskap med rapphönsen.
Mjölktillgången vid mejeriet härstädes är nu i medeltal omkring 320 liter dagligen eller mellan 260 och 370 liter, hvilket visserligen är litet men ändå ej så dåligt på hösten.
Den kusliga höstväderleken har menligt inverkat på helsotillståndet bland barnen vid skolorna och äfven ålderstigna personer hafva deraf känning.
Djurskyddsmöte hölls härstädes i folkskolan i onsdagsafton den 27 sistl. Nov. Pastor Youngberg höll ett andligt föredrag och hemmansägaren Nilsson uppläste djurskyddsföreningens årsberättelse och uppmanade de församlade att frångå de gamla slagtmetoderna. Slagtmask förevisadeg, skrifter utdelades och de närvarande syntes intresserade.
Gotlands Allehanda
Onsdagen 4 December 1889
N:r 140