Landsbygden.

Sundre, 2 Januari.
Se efter barnen. En liten ettårig flicka från en grannsocken råkade härom dagen under lek skada sig med en glasskärfva i ansigtet. Såret, som i början var obetydligt, läktes snart som det tycktes, men nu har det åter gått upp, hvarvid hela hufvudet svält upp och blodförgifcning inträdt, med den påföljd att barnet ligger betänkligt sjukt.

En arbetare afref för kort tid sedan en finne å bakre delen af hufvudet, som till följd deraf svullnade oerhördt, under det olidliga smärtor instälde sig, som nu en tid fjättrat mannen vid sängen. Genom ändamålsenlig behandling är dock personen i fråga nu så pass på bättringsvägen att den hotande faran anses lyckligt vara öfverstånden.

I går, nyårsdagen, passerade en skuta Gotlands södra udde på väg norrut. Enligt senare underrättelser lär det varit Visbyjakten »Maria», kapt. Wallin, som med last af jern nyligen utgått från Stockviken i Öja och för storm och motvind sedermera ingått till Burgsvik. Flere fartyg ha de senaste dagarne passerat härutanför.

Hemse, 1 Jan.
Ävets båda ordinarie decemberstämmor inom Hemse kommun hafva nu afslutats: kommunalstämman 30 och kyrkostämman 31 Dec.
Fyrktalslängden utvisade för i mantal satt jordbruksfastigh. 1,652 fyrk

Debiteringar:

Till de befattningar, som vid årets slut voro lediga, återvaldes förutvarande innehafvare. Endast i magasinstyrelsen blef förändring, emedan ledamöterna inträda turvis bland socknens hemmansägare.
Rörande skollärarens bostadslägenhet beslöt kyrkostämmn att under våren eller sommaren förse densamma med en tillbygnad afsedd att inrymma brygg- och tvättstuga.
Det nya året har nu vederbörligen gjort sitt intåg under fallande barometer och oro i vädr t. Under det att temperaturen visas vara + 2 gr. och den S.V. vinden småningom märkes tilltaga vankar en och annan vägen fram och åter förbi Hemse kyrka i den tidiga morgonstunden för att vara till hands, då kyrkan öppnar sina portar för den bestämda ottegudstjensten. Kl. blifver.6, 1/2 7 och 7, intet bebådar dock att templets portar komma att öppna sig. Slutligen efter mycket undrande och spörjande befinnes gudstjensten vara instäld på grund af predikantens inträffade sjukdom hvarom bud visserligen medde lats sent föregående afton men kommit blott en del af församlingens medlemmar tillhanda.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 3 Januari 1890
N:r 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *