Färre skolresor

istället fler lägerskolor till Gotland!

Varmt badvatten kring stränderna i juli och augusti. Blommande ängar med orchideer och andra blommor i juni. Attraktioner som lockar till gotlandsresor.

”GOTLAND RESMÅL 65” står det på årets granna turistbroschyrer. Ön ser ut att bli mer eftertraktad som semestermål än någonsin.
Särskilt efterfrågan på självhushållsbostäder fortsätter bara att öka. Turistdirektör Jan Lindberg beräknar att GTF redan nu i april har bokat fler gästnätter i självhushållsbostäder än man hade för hela sommaren i fjol. De som ännu har stugor eller lägenheter att hyra ut till sommaren är fortfarande välkomna med anmälan.

DET STORA PROBLEMET är fortfarande att sträcka ut reseströmmen under för och eftersäsong. På flera olika sätt görs ansträngningar för detta. Man har från GTF t.ex. sänt en rundskrivelse till personalcheferna på större företag i Sverige (som också har problem mod att få de anställda att välja någon annan tid än just juli, för sin semester) och erbjudit informationsmaterial om Gotland, som har sol i både maj, juni, augusti och september.
PR har också gjorts för speciellt fördelaktiga folkpensionärsresor till Gotland. Folkpension3rerna är ju inte så beroende av semestertiden.
1957 beräknades det att 80.000 turister under en sommar på Gotland omsatte i runt tal 15 miljoner kronor. I fjol hade vi 160.000 turister och i år räknar man med att minst 175.000 skall resa hit. Samtidigt har också priser och penningvärde förändrats. Att räkna med att turisterna tredubblat sin omsättning till 45 miljoner är inte orealistiskt. Kanske har omsättningen ökat ännu mer.
I ÅR KOMMER INTE så många skolresor till ön men i stället ordnas desto fler lägerskolor här. Hur många vet inte Jan Lindberg exakt. En del lägerskolor bokar plats centralt i Stockholm.
Lägerskolorna som kommer under för- och eftersäsong hjälper till att förlänga säsongen. Den som deltar i en lägerskola lär känna den trak som besöks bättre än under en skolresa på ett par tre dagar. Lägerskola betyder att en klass förflyttar hela undervisningen till enfrämmande trakt under en vecka och då ägnar hela tiden åt det besökta landskapets natur, kultur och historia.
SKOLRESORNA brukade ju mestadels stanna i Visby. Men lägerskolorna sprids ut över hela ön, till pensionat och semesterbyar, till tomma gotländska skolbyggnader…
Konferenser och kongresser kommer också under för- och eftersäsongen. Den 11 juni i år kommer t. ex. 100 veterinärer hit för förhandlingar.
Jan Lindberg tror att Norge kan bli en stor \”marknad för Gotland\”. Gotlands klimat är olikt det norska. Ett TV-program som ett danskt team gjorde på Gotland förra sommaren och som också sänts i norsk TV har redan gjort god nytta. Fler och fler norrmän hör av sig med intresse för gotlandsresor. Den 28 maj kommer 90 norska arkeologer hit. Norska journalister väntas också, betydelsefullt för PR-verksamheten.
KRYSSNINGSSÄSONGEN blir i år livligare än någonsin. Den börjar redan den 5 maj med besök av tyska Nordland inne i hamnen. Kastelholm kommer som vanligt – 12 gånger mellan 14 juli och 29 augusti? 19 juli kommer Gripsholm, 22 juli ankrar Bergensfjord på redden och den 24 ligger både Caronia och Arkadia där. Den 29 juli kommer sommarens största kryssningsbåt, Statendaam, 4 augusti kommer norska Gann, 7 augusti Stella Polaris och den 21 septem ber avslutas kryssninggsäsongen med danska Bornholm.
VID STATEN DAAMS besök skall inte mindre än 200 turister på rundtur på öns landsbygd. Tidigare brukade kryssningsbesökare bara skjutsas runt som hastigast i Visby. Men 1963 började Jan Lindberg med att erbjuda kryssningsbåtarna en west-coast-tour öven ön. Den slog mycket väl ut. Statendaams rederi har blivit överhopat med bokningar på Gotlands-utflykten.
Den 25 juli-1 augusti blir det ett stort internationellt HUF-läger i Gothem med 500 deltagare.
Fler resebyråer än någonsin har också bokat turistrum för gruppresor vecka för vecka till Visby i sommar.
DET BETYDER MYCKET för rumsuthyrningens kontinuitet om man vet att rummen i förväg är bokade i regelbundna perioder. Till de resebyråer som bokat rum för regelbundet återkommande gruppresor hör både SJ, Pressresor i Göteborg och resebyråer i Umeå, Örnsköldsvik, Skellefteå (det skall ju bli direkt flygförbindelse mellan Sundsvall och Visby i sommar).
Nyman och Schultz och Nordisk resebyrå sänder också veckoresor till Gotland i år med inkvartering på nyrenoverade Solhem.
DEN 25 APRIL kommer inte mindre än 80-talet reseby????stemän från Nyman och Schultz\’ kontor över hela landet till Gotland för att själva titta på det resmål de skall sälja. – Denna gruppresa svarar firman helt själv för. Det är inte ofta folk på detta sätt bjuder in sig själva för att få göra PR för Gotland.
Finska resebyråer har också bokat in stora gruppresor, som kommer både med flyg och båt. Det torde bli minst 3000 resenärer bara med dessa grupper. För dessa grupper skall GTF ordna både logi, mat och sightsseing. Hantverkargården, som blir matställe för dem, blir ett finskt turistcentrum i sommar.
DE INDIVIDUELLA bokringarna av rundturer minskar. Folk som reser individuellt reser i allmänhet med egen bil. Men desto mer ökar bokningen av buss-sightseeing för gruppresor.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 26 april 1965
N:r 95

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *