Visby hafsbad- och vattenkuranstalt

öppnar i dag för första gången sina portar för säsongen och under den pya régime, som inträdde från och med senaste bolagsstämma.
När man under våren gått förbi badinrättningen har man nogsamt sett, att der icke i år rådt samma tysta stillhet som förut om åren innan inrättningen öppnats. Nej, der har hamrats och bultats, der har spacklats och målats, der har rådt lif och rörelse under en längre tid.
Man höll på att utvidga och förbättra etablissemanget. Hvad var då naturligare än att vi, såsom påpassliga tidningsmän anstår, gjorde oss underrättade om, hvari dessa utvidgningar och förändringar bestodo för att sedan kunna meddela våra läsare något om desamma.
Vi gjorde alltså i lördags e. m. badanstaltens nye intendent dr Emil Nylander ett besök i hans bostad vid Magasinsgatan. Vi blefvo högst försokommande mottagna, framförde vårt ärende, och så slogo vi oss ned, båda två, i hvar sin länstol.
— Nå, herr doktor, vill ni nu ge mig en liten beskrifoing öfver hvad »>den nya regimen> gjort vid vår badinrättning.
— Med nöje. Om ni gör ett besök dernere nu, skall ni nog finna ett och annat förändradt. Men ni skall dock ej se allt hvad vi gjort. Ty det gick här, som vanligt, när man skall till att reparera: man upptäcker en mängd brister, som man aldrig anat, som aldrig synts och hvilkas afhjelpande är mycket kostsamt, men blir lika osynligt som bristerna voro dolda. Och i badinrättningen var allt ytterst förfallet, ja så, att detär underligt hur man kunnat reda sig. Bjälkar voro murkna, väggar fallfärdiga, delar af murar raserade, med ett ord, när man började röra i allt detta blef det nödvändigt att utföra en mängd arbeten, innan man kunde tänka på att börja med den del af reparationen, som kunde bli synlig och förnimbar för allmänheten.
Vi, direktionen, hade nog tänkt att göra ännu mer för att utvidga anstalten, ty min tro åtminstone är, att komme den på rätta fötter och kunde utvecklas så som vår mening varit, skulle Visby komma att intaga ett af de förnämsta rummen bland våra svenska badorter.
Men ännu saknas här förnotsättningarne för en så total ombildning. Så t. ex. ha vi åtminstone icke fått så stort utrym. me åt öster och söder, som vi behöfva. Vidare hindrar frånvaron af en sydlig vågbrytare badinrättningens utvidgande åt sjösidan. Vi ha låtit uppföra storarade ritningar till fullständig ombygnad, men detta måste hvila så länge, då båda nämda förutsättningarne saknas.— Men någon utvidgning är dock gjord?
— Ja, och dertill en ganska stor sådan. Så är t. ex. badinrättningen från och med i år försedd med äfven en tredje klass. De hittills varande lokalerna hafva något utvidgats och, framför allt, man har nu försett ås olika badrummen med en stor mängd enskilda afklädningsrum i stället för de förut gemensamma. Härigenom är ett stort obehag för-dve badande afbjelpt. Dessutom äro samtliga badinrättningens lokaler nyrestaurerade, så att de te sig i särdeles prydligt skick. Nya inventarier och möbler ha derjämte anskaffats.
— Ja, detta var nu så att säga de yttre förändringarne, men jag förmodar, att sådana också vidtagits vid badens servering och de sjukas behandling i öfrigt.
— Naturligtvis. Det var nödvändigt. Utom kalla bassängbad, solluftbad och alla möjliga vanliga karbad komma nu också att serveras gyttjebad, tallbarrebad, nauheimerbad samt ännu en mängd andra medikamentösa bad, beroende på patienternas tillstånd. Hvad dieten beträffar, har den hittills varit uteslutande vegetariansk. Detta är naturligtvis en ensidighet. Det flones snart sagdt lika många dieter som sjukdomar. Dieten kommer att bestämmas eftar noggrann diagnos af patienternas tillstånd. Vi komma dessutom att kunna gifva magsjuka, der så behöfves, magsköljning, inhalationer ur pulverisatörer äfvensom behandling med hypnotism i derför lämpliga fall. Som ni hör äro vi i intet fall längre exklusiva, utan vilja att anstalten i så vidsträckt mån som möjligt skall kuuona vara de olika slagen af sjuka – till verklig nytta. Till biträdande läkare har direktionen antagit medicine kandidat A. Nordin och sjukgymnastik kommer att gifvas af fröken Nanny Åkerman och löjtoant Wickström.
— Ja, herr doktor, det der låter bra, och vi för vår del önska eder all framgång till edra sträfvanden att rycka upp badinrättningen. Det var hög tid. Vi skola nu också hoppas, att anstalten blir talrikt anlitad i år.
Vi stego upp och togo afsked af hvarandra. Den vänlige intendenten följde mig till dörren. Han bjöd oss välkomna ned någon gång, till badanstalten, fast vi gudskelof inte äro sjuka; men — sade han — ni kan ja se er om litet och i nödfall roa er med att läsa våra tidningar — fast det är då ingenting att bjuda er på. Men vi ha för säsongen prenumererat på de flesta större sådana. Valet af dessa skall kunna öfvertyga er om att regimen nu ej är densamma som förr.
Från doktor Nylander gingo vi direkt ner till badinrättningen. Der höll man på med de sista arbetena. Vi vandrade igenom hela etablissemanget. Ja, der var verkligen fint och propert. Målningen verkstäld i angenäma tilltalande färger, den nya inredningen beqväm och solid, med ett ord allt tydde på att Visby hafsbad- och vattenkuranstalt verkligen ryckt upp sig.
Man må önska att direktionen må fortgå på den inslagna vägen, till fromma för de sjuka, som söka sin bot här, till fromma för sig sjelfva och till fromma för vår stad.
Med dessa ord vilja vi helsa den nya regimen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 16 Juni 1890
N:r 91

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *