härstädes har yttrat sig i ett längre utlåtande om den föreslagna nya skolstadgan.
Uti detta utlåtande, som för fackmän har sitt största intresse, yrkas bland annat uteslutande af bestämmelser om främmande trosbekännares religionsundervisning.
I hufvudfrågan i våra dagar, latinstu diets inskränkande, synes kollegiet hålla på de gamla romarnes språk och anser icke, med anförande af erfarenhet från Danmark, att ett öfversättningsprof från latin till svenska har samma värde som det nuvarande »temat».
På möjligheten att i skolorna bibringa lärjungarne något slags förmåga att muntligt uttrycka sig på de främmande lefvande språken synes kollegiet icke tro.
Förslaget om den geografiska undervisningens ordnande anser koll. alldeles förfeladt.
Kollegiet slutar med att erkänna åtskilliga formella förtjenster hos den nya stadgan i förhållande till den gamla. Dock skulle kollegiet helst sett, att alla prof finge afiäggas I hufvudstaden och att utnämningar skedde af k. m:t.
Läsåret vill kollegiet ieke ha förlängdt annat än mot höjning af lönerna.
Lektor Klintberg har reserverat sig och anser att franskan bör vara grundläggande språk i stället för tyskan.
Adjunkt Venström har ock reserverat sig mot att franskan skall börja i 5:e klassen, som ju skall bilda en afslutningsafdelning.
Lärarinnan i ritning fröken Kinman yttrar sig mot minskningen af teckningstimmarne i de 4 högsta klasserna från två till en i veckan.
Gotlands Allehanda
Onsdagen den 20 Maj 1891
N:r 76