Stort nykterhetsmöte

var igår e. m. anordnadt i norra missionshuset och besökt af ett par hundra personer. Det öppnades af hr Englund, som meddelade, att mötet samlats närmast för att diskutera frågan hvad som kunde och borde göras för att rycka upp blåbandsverksamheten i Visby.
Sedan psalmversoan »Jesu låt mig städse börja» afsjungits, höll doktor H. Berg ett kraftigt inledande nykterhetsföredrag. Till text hade talaren valt berättelsen i Apg.
19 kap., som handlar om, vär Paulus kom till Efesus — der som bekant var hafvudorten för dianadyrkan och der gudinnan hade ett dyrbart tempel — huru guldsmederna, hvilka sålde Dianatempel i miniatyr, då gaddade sig tillsammans enär deras handtering led afbräck genom Pauli predikan och slutade med att ropa »Stor är de efesiers Diana!»
Talaren fann i denna berättelse många anknytningspunkter med förhållandena i vår tid, särskildt med afseende på rusdryckshandteringen och dem, som syssla med densamma. Han häfdade varmt fordran på absolut rusdrycksförbud och betonade nödvändigheten för den, som vill med resultat arbata för nykterheten, att sjelf vara absolut nykter, framträda som synlig nykterhetsvän — taga det blåa bandet.
I anslutning härtill gick sedan diskussionen någon stund under byggmästare Kihlbergs lednisg. De uppträdande talarne förordade varmt bildandet af en ny, kraftig blåbandsförening, och doktor Berg föreslog, äfven han att en sådan, skulle bildas. Vid detta möte skulle en lista för antecknipg af ledamöter framläggas och senare — om en vecka eller så — skulle de som antecknat sig, sammanträda för att konstituera föreningen, antaga stadgar, hvilka lämpligen kunde blifva Sveriges allmänna blåbandsförenings, samt antaga bestyrelse.
Sådant blef också mötets beslut. På framlagd lista antecknade sig 85 personer.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 17 Augusti 1891
N:r 126

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *