Från landsbygden.

Norra Gotland, 5 Okt.
Ett par inbrottsstölder ha i sommar och höst föröfvats härstädes. Rofvet har blifvit diverse matvaror. Om flere tjufvar operera på en gång är ovisst. En vet man dock med säkerhet, och det är väl både juridiskt och moraliskt orätt att låta denne gå fri! Häromdagen hittades t. ex. i hans bostad en bleckflaska, som full af mjölk bortstals från ett ställe i somras, men i stället för att angifva personen i fråga, nöjde man sig med att återställa flaskan till ägaren.

Hos landtbrukaren Karl Anshütz, Binge, Martebo, finnes ett besynnerligt fjäderfä, kläckt ur ett vanligt hönsägg. Fågelns hufvud är en tupps — bakdelen en hönas, Fastän 2 år gammal har aldrig »tupphönan» värpt.
På ett ställe i Stenkyrka finnes en höna som i stället för kam har en blåsa, liknande en mindre gummiboll.

Ovanligt för årstiden. I herr Aunshitz trädgård i Martebo plockades för 14 dagar sedan mogna jordgubbar. Samma stånd bar såväl mogna »gubbar» som kart och blommor!
Å samma ställe har i år vindrufvan mognat å kalljord.
Vid Bjers i Stenkyrka hittades förra veckan ett potatisstånd med ej mindre än trettiofem (35) fullt utbildade jämnstora potatisar.
Årets andra klöfverskörd blef lika god och å nya vallar rikligare än första skörden.

Hvete- och rågfälten frodas väldeligen. Potatisen håller man som bäst på att taga upp och synes den bli både god och riklig. Ändå en tröst i dessa dyra tider!

Fisket har hela sommaren och hösten varit mycket dåligt, om man undantager en natt förliden vecka, då strömming fiskades i massa. En båt fick t, ex. 75 valar! Priset kommer i år bli dyrare än vanligt.

En ovanlig högtidlighet ägde i går rum i Stenkyrka kyrka, i det att Allmänna barnhusets silfvermedalj med diplom efter gudstjenstens slut tilldelades tunnbindaren Söderberg, Sorby.
Kyrkoherde Reuser höll dervid ett vackert tal till den dekorerade, som ej blott på i hans vilkor hedrande sätt uppfostrat ett barnhusbarn, utan jemväl oegennyttigt insatt detta till arfvinge af egendomen.

Södra Gotland 3 Okt 1891.
Mikaeli församling, hölls härstädes i går 2:a dennes. Som vanligt var den besökt af en hel mängd köpare från när och fjerran, långt flere än föregående åren och hade en del rest en 5 å 6 mil blott för att få sig en fet suderbagge. Med anledning af den större tillströmningen af köpare visste ock säljarne taga bra betalt för sina får. Priset var för unga 8—10 kr. och för gamla 12—15 kr. st. hvilket i förhållande till prisen föregående åren kan sägas betydligt stegrats varande ock i år tåren i allmänhet betydligt feta. Såsom för djurskyddsvänner säkerligen glädjande pyhet kan nämnas, det köparne vid hemforsliegen af sin lefvande vara, i allmänhet utmärka sig för mera mensklighet mot de värnlösa. Visserligen finnes ännu en och annan gom forslar fåren på det gamla, för kassarne beqväma, men för de arma offren högst smärtsamma sättet att sammanbinda alla fyra benen. Men att som fordom packa de bundna stackarne i trånga åkdon och sedan i fyllan och villan i fyrsprång köra åt hemmot, så att ena fåret tappas här och det andra der å vägen för att af etterkommande skjutsar i mörkret öfverköras och stympas, har nu dessbättre ej afhörts. Någon enda syns väl ännu som tagit långt flere köpsupar än upphandlade får, styra kosan åt norden, men hos desse saknade fåren åtminstone ej utrymme, emedan de ej ägde mer än ett eller två bundna stackare i sina rymliga åkdon. De fleste köparne hade dock sina fordon inrättade till burar der fåren fritt få röra sig omkring. Dessa köpares handlingssätt visar såväl djurvänlighet, som ock klok omtanke om sin egen vara emedan fåren betydligt försämras af grym behandling.
Apropå får kan nämnas det en hemmansägare från Öja, som häromdagen besökte sina på bete gående får, fann ett tiotal af dessa somliga liggande utsträckta på marken och andra stapplande rundt omkring. Mannen lät genast nedslagta de angripna djuren. Då det ej är första gången får på samma bete drabbats af af likadant missöde, är troligen orsaken att finna i gräset.

Grymt djurplågeri har nyligen i Burgsvikstrakten föröfvats mot en tacka.
Den hittades nämligen af sin ägare, med båda låren afslagna liggande gu marken der djuret hade vid hungerns qval uppätit både grässtrån med rötter och mull och en liten på stället växande enebuske, under det ungen ängsligt sprang omkring modren utan att få någon di. Som djuret städse visat stark böjelse att beta på annans mark, tros att någon niding till jordägare, hvilkens mark djuret inkommit, på detta grymma och barbariska sätt velat hämnas på dess ägare.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 7 Oktober 1891
N:r 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *