Statsrevisorerna,

hela dussinet på en när, hitkommo i dag med Tjelvar för att inspektera de offentliga inrättningar, som i fredagsnumret uppräknades såsom föremål för besöket, nämligen hospitalet, länsfängelset, artillerikasernen och navigationsskolan.
Kanske skall det intressera hrr revisorer att titta en smula närmare på hospitalets papper, då de skola finna, att det icke är småsmulor, som svenska statsverket så att säga tillegnat sig genom indragning till den allmänna hospitalsvården af de betydande donationsjordar, som ursprungligen varit anslagna till hospitalsvård på Gotland.
Kanske skola de då blifva något öfverraskade vid underrättelsen att höga vederbörande till tack härför i fjor stälde hospitalsläkarens tillsättning på förordnande, dermed öppnande utsigt att få hospitalet härstädes alldeles indraget.
Möjligen skulle revisorerna ock kunna göra en titt upp i domkapitlets expedition för att erfara, huru det går för sig att med k. m:ts nådiga understöd spoliera en fond för helt annat ändamål, än det för hvilket den bildats. De skulle dervid få erfara, att till Visby domkyrkas underhåll anvisats af kronotionden 50 tunnor spanmål om året, men att under en längre följd af år ur denna fond utgått anslag till bestridande af — hyra för domkapitlets expedition. Den för församlingarne mycket angenäma följden af en sådan anordning har visat sig uti fondens kompletta oförmåga att räcka till för den nu af behofvet påkallade reparationen af stadens enda användbara tempel.
Revisorerna äro: af första kammaren valda grefve L. V. A. Douglas, häradshöfding V. Ekenman; bruksägaren H. M. Ericson. flottkaptenen G. Dyrssen och kammarherre A. O.. G. Buréa samt af andra kammaren valda riksdagsmännen P. Andersson i Högkil, O. Erickson i Bjersby, J. H. G. Fredholm från Stockholm, H. Andersson Nöbbelöf och G. Eriksson i Mörviken samt f. d. riksdags: mannen friherre K. K:son Bonde. De åtföljas af sin sekreterare v. häradshöfding Stuart.
Statsrevisorerna, som efter ett besök å Visborgs lägerplats i morgon komma att göra en utflygt på jernvägen, afresa i morgon afton med Gotland till Norrköping.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 12 Oktober 1891
N:r 158

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *