En kort öfverläggning

upp stod i går hos stadsfullmäktige i samband med statens uppförande för nästa år.
Hr Jeurling ville begagna det enda tillfälle som bjödes att i sammanhang med staten yttra sig om en fråga sådan, att den på samma gång kunde sägas vara Visby stads raison d\’&tre och dess akilleshäl, nämligen hamnen.
Utan att denna hålles i ett så vidt möjligt tidsenligt skick skulle väl snart handel och samfärdsel tyna, Här vore begärda 7,000 kr. till reparation af det gamla mudderverket. Men i våra dagar talade man om mudderverk, som icke blott underhålla hvad som finnes, utan äfven skapa nya hamnar. Vår hamn hölle nu i inre bassängen omkr. 12 fot, i den yttre omkr. 14. Men på grund af den tröskel, som finnes vil hamnens inlopp, kunde hända, att fartyg, som en gång kommit in att lasta, endast med svårighet kunde ta sig at. Och huru det går att här taga sig in under svåra vestliga och nordvestliga vindar, derom hade våra ångbåtsbefälhafvare en lång och mindre behaglig erfarenhet. — Under sådana förhållanden kunde frågas: är det ???? att nu i reparation på det gamla mudderverket lägga ner en summa så stor, att med den samma skulle kunna bestridas en icke oväsentlig amortering på ott nytt verk af den effektivitet att hamnen skulle kunna fördjupas till 21 fot? Väl kunde tal. förstå att hamndirekliopen tvekat inför der summa af 75,000 kr., som ett sådant verk skulle koeta. Men då fråga är om anslag till allmänna ändamål är det icke summans storlek i och för sig som bör vara afskräckande, förutsatt att det ändamål, hvartill den samma användes, är sådant att samhällets existens och utveckling kräfver det. Som bekant komma utgifterna för hamnen aldrig på debetsedeln. Hamnen bestrider sjelf sina atgifter gonom inflytande afgifter. Och dessa voro gavska gifvande, mellan 30 och 40 tusen om året. Med sädansa inkomster syntes det som skulle ett nytt mudderverk lätt nog kunna amorteras. Ett skäl som tal. hört och som han icke kunde annat än tillmäta en viss giltighet vore att frågan om muddring nu vöre så pressant att dermed icke kunde anstå tills ett nytt verk hunne anskaffas. Men dermed borde icke frågan om ett sådant nytt verk slås ihjäl. Ett uttalande från hamndirektionen vore derför högligen önskvärdt.
Hr Björkander medgaf sanningen af att hamnen måste fördjupas. Hamndirektionen hade också hört sig för hvad ett för sådant ändamål lämpligt mudderverk skulle kosta, och hade Munktellska sverkstaden uppgifvit omkring 78 tusen kr. Men ett sådant verk kunde ej blifva färdigt förr än nästa höst, och här vore alldeles nödvändigt att muddra redan i år. En olägenhet följde med ett stort nytt mudderverk, nämligen att det arbetade mycket fort, hvadan man jämte ett sådant måste skaffa nya pråmar och bogserångare. Att reparera det gamla mudderverket vore ej bortkastade penningar, då verket då säkerligen kunde användas omkring 8 år till och nnder tiden finge man höra sig för hur de Munktellska mudderverken i Helsingborg och Kalmar arbetade. Möjligen kunde man för en djupare uppmuddring få hyra ett af dessa. Yrkade bifall till utgiften såsom mycket angelägen.
— Det till skrifmaterialier åt magistraten utgående beloppet af 350 kr. ansåg hr Palm alltför drygt samt ville ha detsamma nedsatt till 200 kronor. Sedan Borgmästaren förklarat att anslaget ej vore för stort, då magistraten äfven plägade för detsamma inköpa nödiga böcker, beviljade fullmäktige det höga beloppet.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 9 December 1891
N:r 191

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *