Från landsbygden.

Rone, 8 Dec.
En högtidlig begrafning erhöll den så sorgligt omkomne bokhällaren Lindström, Efter gudstjenstens slut kl. något öfver 11 anlände det af nio skjutsar bestående liktåget, hvarefter kistan, buren af den aflidnes närmaste ungdomsvänner, inbars i kyrkan der jordfästvingen förrättades af pastor Christiansson, som i ett gripande tal framhöll lifvets korthet och dödens visshet, Under tonerna af en sorgmarsch från orgeln bars kistan till grafven, hvilken nästan till hälften fyldes af den oerhörda mängd af kransar, som från deltagande från nära och fjerran dels under likfärden lagts på kistan och dels nu i grafven nedkastades och öfverhöljde densamma. Bland sörjande deltagare märktes förutom en förgråten moder, fader och syskon den aflidnes principaler, en ungdomsvän, och för öfrigt en stor del af pastoratets befolkning lifligt berörts som af den sorgliga händelsen.

Godt slädföre hade vi de sista dagarne af Nov, och början af denna månad, af hvilket också många visste väl begagna sig; men nu ha vi ett väldigt slask.

I lördags 5 Dec. voro bina ute och luftade på sig så kraftigt att många sågos hemkomma med »förning» på fötterna.

Rapphönsen äro äfven här i år talrika, men man tror att mickel räf redan smörjer sig med rapphönestek, ty öfverallt på vissa trakter ligger mycket af deras tjäderbeklädnad utströdd.

Fårkött har Gotland i år rikligen exporterat. En handelsfirma här har fått för 2,000 kr. mera än efter förra årets export var beräknadt och hvaraf en stor del ännu ligger osålt i Stockholm och Gefle.

Särdeles god skörd på myrmark lär enligt hvad berättas, hr L. Duse erhållit. Den lär vara beräknad till 8,000 kr.

Nykterhetsmöte hölls i Ronehamns skolsal härom söndagen, då många af de som voro närvarande varmt intresserade sig för nykterhetssaken och önskade snart ett nytt möte.

Af djurskyddsföreningens ullsaxar ha på en liten tid härstädes sålts 40 st.

Svan flyttade härstädes ännu i går.

Godt om »kut» (säl) finnes här utanför. Vår gamle jägare här lär också med framgång pröfvat sitt lod i höst.

Strömming fås ännu, stor och fet, men ej i så riklig mängd som förut. Dock hafva de fått en 20 valar här och der. Vackert så i denna månad.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 11 December 1891
N:r 192

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *