Från landsbygden.

Sundre, 18 Januari.
Vidskepelse och trolldom. Det torde förvåna mer än en, att trolldom och vidskepelse ännu i nittonde århundradet finnes till bland ett upplyst folk; men se här ett exempel derpå. Då L. Andersson från Vestergårda i Sundre försvann från sitt hem och icke kunde trots ifrigt sökande igenfinnas, vände sig en den försvunnes anhörige till en s. k. trollqvinna i Näs socken, begärande af henne upplysningar hvar fadern fans. Med tillhjelp af vatten, sax och ljus, kunde hon om en stund gifva ungefär följande upplysning: »Han ligger norr om kyrkan i en myr och håller i en agtapps». Hemkommen lyckades det vår upplyste medborgare, som till och med genomgått landtmanna- och folkhögskolan i Hemse, att samla en mängd folk, com genomsökte den s. k. »muskmyr», men utan resultat. Han fans dock sedermera som bekant i en brunn med en större sten fastbunden vid halsen.

Burs, 15 Jan.
Nykterhetsföredrag har hållits här i afton af skoll. Rosvall från Eskelhem. Till utgångspunkt för föredraget hade talaren valt Jerem. 2 kap. 12 och 13 v. Rätt mycket folk hade infunnit sig till föredraget; tvänne personer läto inskrifva sig i den absoluta nykterhetsföreningen.

Ett rörligt lif ter sig på våra landsvägar, ty nu under det ypperliga föret hemforslas sten, bygnadstimmer, stängselvirke och ved. På tal om sten, så ha flere arbetare en rätt god inkomstkälla i våra stenbrott. Fem man kunna på två till höget tre dagar bryta upp en palm sten, hvilken de sälja till ett pris af 17 kronor palmen. De ha äfven en stryknade afsättning med sin sten. Mången arbetare, som nu i de amerizanska stenbrotten får arbeta hårdt för sitt och de sinas uppehälle, långt ekild från barn och maka, kunde ha god arbetsförtjenst här.

Influensan grasserar på flere ställen både här och i närgränsande socknar. I somliga hus ligga allesammans, så att de måste lega grannarne att sköta sina kreatur. Så lär åtminstone på ett par ställen förhållandet vara i När.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 18 Januari 1892
N:r 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *