En tjufliga

har polisen i dagarne kommit på spåren här i staden. Nu sitter den inom lås och som för att afbida ransakning och först vid densamma lär väl allt komma i dagen, som ligger tjufvarne till last.
När den i vårt förra onsdagsnummer omnämda stölden af korn från maltfabriken blef anmäld för polisen satte denna sig genast i rörelse för att söka upptäcka föröfvarne. En af konstaplarne fick då händelsevis höra att ett par personer för någon tid sedan uppe på Söderkrog samtalat om att ett par af bryggare Veding arbetare skulle ha någonstädes träffat på tvänne säckar korn liggande i ett brygghus. Dessa arbetare tillspordes nu och berättade, att de dagen efter trettondagen varit nere i gamla bränneriet vid Trädgårdsgatan för att hämta något, då de varseblifvit ett par säckar liggande derstädes, hvilka vid efterseende befunnos innehålla korn. De beslöto att taga hem säckarne till bryggeriet, då de ej ansågo det skäligt att låta dem ligga vind för våg, men då framkommo tvänne karlar, som tydligeu varit gömda, och hindrade dem från att utföra sin föresats, påstående att de voro ägare af säckarne. Dessa karlar voro Karl Emil Johansson, född 1854, och Karl Petter Söderberg, född 1851, båda i Visby.
Med anledning häraf anhöllos dessa och förhör anstäldes med dem inför stadsfiskalen. Efter åtskilliga slingringar erkände de, att de tillgripit innehållet i de bägge ofvannämda säckarne, och dessutom en del annan säd från — konsul Björkander ur dennes magasin. Härvid hade de haft hjelp af en tredje person nämligen konsul Björkanders egen magasinskarl Nils Johansson, född 1851 i Ryssby i Kalmar län.
Denne anhölls nu också, och så småningom kom man under fund med att här bedrifvits ganska planmässiga stölder. Säd har tagits, malats och försålts till namngifna personer.
På grund af dessa bekännelser inmanades alla tre i lördags e. m. i häkte.
Polisförhören äro dock ej ännu afslutade, enär man lär vara ännu flere stölder på spåren. Maltfabrikstjufvarne äro ännu oupptäckta, såvida de ej tilläfventyrs äro samma personer som de här ofvan nämda.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 Februari 1892
N:r 21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *