Från sjön.

— En svensk brigg Axel, kapten Sporsén, från Oskarshamn blet 28 Januari af ångfartyget Nauma inbogserad till Namsos i Norge.
Fartyget afgick från Hartlepool i England 14 Jan. Måndagen 18 utbröt en orkanlik storm i Nordsjön. KI. 9 på aftonen bröt en störtsjö öfver fartyget, bortsiet och krossade ruffen samt bräckte hela fördäcket. Storbåten krossades. och den: andra båtenifick betydlig skada. Skansklädnaden ramponerades och en af pumparne blef obrukbar. Vattnet trängde in i kajutan och fartyget fick en så våldsam stöt, att kaptenen, com gått till kojs, kastades ut på golfvet. En kommod, som stod i kajutan, krossades och en del skeppspapper förstördes dervid.
Sjön slog i raseri öfver fartyget och började slutligen fylla rummet. Situationen var i hög grad kritisk, För att nu få fartyget att falla af för vinden och för att rädda det från att sjunka, kapades stormasten. Fartyget reste sig nu och föll af för vinden.
Vattnet trängde in i rummet till en höjd af 4 1/2 fot och stod högt upp i lasten, som bestod at salt.
Man var på höjden af Stavanger, då stormen kom, och nu dref man för vinden i 7 dagar nordvart bän ända upptill 64:de breddgraden — och tillryggalade under denna tid.
omkring 500 mil, Med «döden för ögonen arbetade man utan afbrott vid pumpen.
Ändtligen blef vinden mera vestlig, så att det blef möjligt att komma in under demnorska kusten. Emellertid saknade man sjökort för dessa farvatten och kapten Sporsén hade blott en liten kartbok till sitt förfogande. Nödflagg hissades, men, hvarken lots eller någon annan kom till hjelp. Så gick ett större ångfartyg förbi på ickeslängrecafstånd än att man kunde blifva observerad; der manslåg med kapad stormast och nödflagg på fockmasten och nu troddecman, attkjelpen var nära; men ångfartyget gick sin trade fram förbi.
Det enda segel man hade på fockmasten, hissades och kaptenen satte kurs mot bränningen samt var nog lycklig att fiona; ett smalt inlopp. Fartyget gled in i Ellingaasen och kom in till Björö.
Vid samma dag företagen besigtning blef fartyget af sjörätten förklaradt för kondemneradt.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 Februari 1892
N:r 24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *