Ett glädjebudskap

nådde oss i går morgse, då telegrafiskt meddelades från Sandhamn, att Polhem hunnit ur den derutanför liggande packisen kl. 9,15 på morgonen och sålunda vore att hit vänta på aftonen.
Redan vid 6-tiden i går qväll syntes också spanande hopar nere vid hamnen. Och man behöfde ej kika förgäfves, ty kl. 1/2 7-tiden kunde Polhem upptäckas vid horisonten och en timme senare låg den duktiga ångaren förtöjd i hamnen och aflevererade till den väntande postskjutsen 9 stora postsäckar, 5 tagna från Klintehamn, 4 egen tillhörighet.
Kapten Smitterberg, som hade skäl att vara belåten med sitt arbete, höll på att blifva alldeles ihjälfrågad, hvartill vi, så ondt det än gjorde oss, måste, å dragande kall och embetets vägnar, bidraga.
Vi fiogo på detta sätt veta, att »Polhem» nått Sandhamn i onsdags klockan 5 e m., då ångaren genast bökade sig ut i isen för att söka hjelpa den mellan Korsö och Grönskär fastfrusna »Klintehamn». Först gick »Polhem» rundt omkring kamraten, sökande att på detta sätt få honom loss, men det halp icke. Så var det att taga till med kablar. Tre stycken sprängdes, utan att »Klintehamns» läge rubbades mera än ett par streck; i nio timmar arbetade »Polhem» för att få »Klintehamn» fri, men kl. 4 i går morgse måste kapten Smitterberg öfvergifva hoppet om att lyckas i detta sitt bemödande. Sedan han fått posten öfver från Klintehamn, begyate »Polhem» sålunda att sjölf arbeta sig ur isen med det lyckliga resultat vi här ofvan nämt.
Kliatehamn ligger der den ligger. Ingenting annat än vindförändring kan hjelpa den loss. Dess läge är ingalunda farligt. Kol och proviant har den inne tillräckligt. Express afgick från Stockholm först igår middag. Intet telegram om förändradt läge för »Klintehamn» har i dag, då detta skrifves, hit ingått.
I dag på morgonen har »Polhem» afeått till Vestervik, dit kapten Smitterberg på grund af ett igår afton hit an: ländt telegram, hyste någon förhoppning att inkomma.
Så länge »Klintehamn» ligger overksam,kommer »Polhem» att gå tre gånger i veckan härifrån till Vestervik, nämligen söndags, tisdags och fredags morgnar.
Rörande »Polhems» resa upp till Stockholm i söndags och måndags och hvarom vi förut talat, har Stockholmstidningen att förtälja:
Ångaren »Polhem» från Visby lade till vid Skeppsbron måndags afton kl. 9,30, efter att hafva utkämpat en het dust med skärgårdsisen.
Polhem lemnade Visby lördags afton kl. 9. Öfverfärden brukar vanligen taga en tid af ungefär 14 timmar, men denna gång, tack vare den stränga vinter vi de senaste dagarne haft, dröjde det 48 1/2 timmar innan Polhem inlöpte i hamn. Hafvets arbetare ha det ofta hårdt nog ute på öppna sjön ikamp mot vind och våg, men denna gång var det icke der striden stod, utan det gälde att inom skärs bryta sig en väg genom den tätt sammanpackade isen.
Då Polhem kommit i jämbredd med Grönskärs fyr, möttes den af en af svår sydost hårdt sammanpackad drifis. Isflingor och issörja hade under den senaste skarpa kölden sammanfrusit till en enda kompakt massa af 6—7 fots tjocklek, och genom denna hade ångaren att bana sig väg. Man får en föreställning om hvilka svårigheter Polhem hade att bekämpa, då man erfar, att på den blott 1 1/2 mil långa biten mellan Grönskärs fyr och Sandhamn, som eljest plägar tillryggaläggas på 1/2—3/4 timme, måste nu användas nära 9 timmar. Polhem gick med aktern först för att issörjan och isflakarne skulle genom propellern undanträngas och ångarens framkomst derigenom underlättas. Eller också backade man för att taga fart och forcera isen, men ofta utan att komma mera än en fartygslängd framåt.
Man arbetade till kl. 10 på aftonen och arbetet återupptogs kl. 4 måndagsmorgonen.
På ett par ställen uppmättes isen å ömse sidor om rännan (Polhem gick på ena sidan i den gamla rännan) och befans den vara på ett ställe 16 tum och på ett annat 13 tum tiock kärnis.
Vid Vaxholm, dit ångaren ankom vid åttatiden i måndags afton, mötte Thor, men då var också sjelfva isbrytningsarbetet öfverståndet. Den hjelp, en ångare som t. ex. den 24 fot breda Polhem kan hafva af Tor och dess gelikar, torde också kunna reduceras till ett minimum.
Polhem medförde från Visby fyra passagerare.
Särskildt ilandförandet af posten till Sandhamn med en norsk s. k. pram lär ha varit mycket vådlig. Tung var båten att draga i issörjan, och manskapet, som forslade posten, hade hela vägen att vada i vatten och issörja nära nog till midjan.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 26 Februari 1892
N:r 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *