Polhem

anlände hit från Stockholm kl. 5 i morgse efter en i allo lyckosam färd utan något som helst hinder at drifisen, hvilken med den de senaste dagarve rådande vinden drifvit till sjös.
Såsom ett fullständigande af hvad vi i telegram i Gotlands Allehandas måndagsnummer hade att omförmäla rörånde ångarens öden sedan torsdagen i förra veckan, då den började drifva med isen, kunna vi nu meddela:
På torsdagen drog vinden en smula på vest, dock ej så mycket att den ändrade isens läge. Vinden tilltog under vatten i styrka och blåste fredags morgon friskt från sydvest. Man gjorde då försök att komma ut i den ränna, som uppstått derigenom att vinden skilt isen, men det var fåfängt. Fartyget, som emellertid blifvit omhvärfdt af drifis på alla sidor, började nu drifva med isen, som satte ut från land för den sydvestliga brisen.
Man dret hela fredagen samt följande natt och dag och natten till söndagen allt under det flitiga lodningar anstäldes för att undersöka fartygets läge. Någon öfverhäsgande fara för fartyget ansåg befälet ej förefionas, ej ens om vinden kastat om tiil rent ostlig, ty den hvarf på hvarf uppstaplade isen, som omgat fartyget, hade dels det djup, att ångaren, ej kunde stöta på grund, dels den utsträckning, att ångaren, äfven om isen satte inåt land, skalle befinna sig på tillräckligt lång distans derifrån. Men ställningen var likvisst vågsam och kräfde befäls och manskaps hela uppmärksamhet, särdeles från lördagen, då tjocka uppkom och dolde utsigten. Men lyckligtvis funnos här fyrar i trakten. Denna dags afton kl. 7 hördes ett signalskott från Svenska Högarnes fyr, som ligger vid pass 24 minuters väg Borr om Sandhamn, och signalerna fortforo med ett skott för hvarje qvart till kl. half fyra söndags morgon, då dimman började lätta. Sam: tidigt inträdde äfven en ljusning för Polhem och dess passagerare. Kl. 4 varseblef man en spricka på isen, kursen sattes rakt i denna, cch forceringen började med godt resultat. Polhem kom ut i öppet vatten och styrde så koaan till Sandhamn genom den ränna, som ångaren Express nyss förut gjort, när den på morgonen afgått från Sandbamn till Hangö. (Express hade nämligen på torsdagen måst vända åter tilll Sandhamn, enär isen fannits omöjlig att forcera.) Polhem ankom kl. 10 till Sandhamn, och bärmed var ett slut satt för den långvariga färden, Resan från Sandhamn till Stockholm medförde inga besvär, alldepstund öppen ränna fans i isen, så långt den sträcker sig, ett stycke innanför Fjäderbolmarne Isens tjocklek växlade här mycket, mäktigast var den i Ram ösundet mellan Oskar-Fredriksborg och Vaxholm, på en del ställen deremot var den tämligen spröd.
Polhem hade ännu om bord 20 däckspassagerare samt 12 å 14 första klassens.
Man kan föreställa sig, att stor oro skulle uppstå bland dessa för fartygets äfventyrliga läge, men passagerarne satte tilltro till befälet och fartyget. Under de långa qvällarne fördrefs tiden på bästa sätt, man konverserade, läste och stundom tog man sig en svängom. Ej heller hade man bekymmer för födan, ty förråd funnos för flere veckor.
På ölrangonerna begynte man dock slutligen få knappa in och mjukt bröd bakades på jäst, som preparerats af rifven po tatis, socker och smör.
Under hela söndagen och måndagen var ångaren belägrad af tusentals Stockholmare, som med nyfikenhet betraktade särskildt de lefvande sälungarne.
Späcket och hudarne af de dödade sälarne ha sålts till sämskmakaren Sidvall för ett pris af 1—3 kronor stycket. De tre lefvande sälarne afyttrades till en hr Pettersson som bar till födkrok att förevisa slika bafvets djur. Ungarne som förvaras i särskilda lårar, uppfödas gom dibarn med uppvärmd mjölk ur flaskor med papp.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 24 Mars 1892
N:r 46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *