Från landsbygden.

Hangvar, 8 Juni.
Eldsvåda utbröt pingstdagens morgon hos hemmansägaren R. Jakobsson vid Vestöös i Hall, då en s. k. statbygnad till grunden nedbrann. Elden hade uppkommit genom en gnista, som fastnat på det med spån belagda taket. I huset boendes befintliga saker räddades. Huset var brandförsäkradt.

En känbar förlust gjorde hemmunsägaren V. Valin Stenstu i Othem häromdagen då hans ett kokreatur framfödde två tvillingekalfvar. Både kon och kalfvarne dogo innan man hann nedslagta dem.

Höstskörden sath fodervallarne se lofvande ut i år, men vårsädet är klent på sina ställen, t. o. m. på höga och torra jordar har det gulnat, men upphjelpes, om vi blott snart få ett godt regn.

Höskörden på ängsmarkerna ser lofvande ut och säges på många år ej varit så vacker vid denna tid som just i år.

Vamlingbo, 9 Juni 1892.
Arbetet med det nya småskolehuset härstädes har i denna vecka tagit sin början. Apropå detta bygge kan följande vara af intresse att antecknas. En hemmansägare hade i samråd med en byggmästare åtagit sig bygnadens uppförande för en summa af tolfhundra kronor, hvarom kontrakt med vederbörande skolråd äfven upprättades. Så förgick en liten tid, hvarefter de tvänne kompanvjonerna kommo i tvist med hvarandra, hvilket hade till följd att byggmästaren (som ej stod i kontraktet eom entrepenör) fann för godt att »strejka». Nu stod hemmansägaren der rådvill. Dock lyckades han omsider att få fatt i en annan byggmästare, som nu på egen hand uppgjorde ackord med skoirådet om utförandet af detta arbete för en summa af 1,100 kr.

Vidskepelse råder ännu här och hvar i socknarne, En bonde från trakten, som fått i sitt hufvud att hans kreatur voro förtrollade, d. v. s. »skämda» som det på bygdespråket heter, af någon illasinnad person, lät häromdagen hämta en s. k. klok gumma trån en granngocken, för att få bot för kreaturen och på samma gång en ljuf hämd på den förmente trollkonstmässiga personen som »förgjort» kräken. Gumman som dock var klokare än bonden föreskref som läkemedel bland annat kraftig föda och foderbenmöl, alldenstund nämda kreatur undergått en grundlig kur i svält. Nog af kuren, den föreskrifna, lär visst ha haft god verkan, ty ett, tu, tre, blefvo hästarne så ystra att de föllo i aken med vår bonde som, för att sjelt slippa helskinnad från affären, måste ge dem fria tyglar, hvarefter de ramponerade åtskilligt af gel- och vagnstyg.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 10 Juni 1892
N:r 87

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *