Endre och Dede hushållsgille

har i dag haft sammanträde, som leddes af landshöfding Poignant, Bland ämnen, som der voro föremål för öfverläggning, var väghållningen, i fråga hvarom man uttalade sig för att de olikheter härutinnan, som förefinnas inom norra och södra häradet, borde utjämnas.
Betodlingen kom äfven på tal och listor utdelades till ombud inom hvarje socken med uppdrag att skaffa förbindelser från jordägare att under 10 år vid Roma station leverera visst parti sockerbetor; Förr än sådana förbindelser erhållas för minst 1,000 tunnlands areal, kan man icke få sockerbrak till stånd. Detta har man tänkt sig böra förläggas till Varplösa egendom i Björke.
Torfströ för tillgodogörande af den animala spilningen var, upplystes det, icke mycket användt inom gillets om råde. Det var för dyrt så länge halmen gälde endast 2 till 3 kronor. Ingeniör Sylvan redogjorde i ett föredrag för betydelsen af torfströets användning i landthushållningen.
Försvarsfrågan var derefter uppsatt till behandling. Utan öfverläggning anslöto sig dervid de närvarande, på ordförandens förslag, till de åsigter, som vid Gotlands försvarsförbunds möte i Visby 31 sistl. Oktober uttalades rörande flottans betydelse för vårt lands försvar.
I händelse fästning komme att anläggas vid Tingstäde uttalade sig mötet för att denna måtte sättas i förbindelse med Gotlands jernväg.
Vid premieringen af kreatur utdelades följande pris:
Tjurar:

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 15 Juni 1892
N:r 90

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *