Från landsbygden.

Norra Gotland, 14 Juni.
Upprepadt nidingsdåd. Det för någon tid sedan skedda nidingsdådet, hvarigenom några handl. Engström i Stenkyrka tillhöriga unga alléträd nästan afekuros, har ånyo för litet sedan »gått igen», Denna gången ha de unga träden afbrutits i kronan. Vore önskligt att föröfvare af slika lågheter erhölle allvarsamt straff för sina tilltag.

Mot å fjorårets sista kyrkostämma i Stenkyrka fattadt beslut angående värmlednings anskaffande i kyrkan hade några församlingsbor klagat hos k. m:ts bef., som dock faststält detsamma.

En ort, som vid åskväder liksom Skäggs alltid är mycket hårdt »ansatt», är Stenkyrkehuk. I närheten deraf slår också gemenligen åskan ner. Som fyrtorn af järn fins alldeles bredvid boningshuset, som dessutom har höga träd tätt vid, är det vid åskväder ej just så roligt hafva sin varelse derstädes.

Årsväxten är den grannaste i mannaminne. Rågen dock ojämn, der den tog skada af förra höstens torka. Till och med har på ett par ställen händt, att den delvis, fast i mindre skala, nedplöjts och lemnat rum för potatie, men öfver hufvud taget är den annars utmärkt, Alla andra sädesslag äro ock vackra. Foder lofvar det bli godt om i år. Väderleken öfvermåttan gynsam.

Sjuklighet råder litet hvarstädes — influensan tycks ännu spöka härstädes.

Reducering. Som bekant begärde lotsstyrelsen expropriationsnämd vid bedömande at priset å fyrtomten vid Hallshuk, som af jordägarne blygsamt nog uppskattades till ett värde af 500 kr. På hela tomten, som ej är annat än afrösningsjord, kan med svårligbet, tro vi, 10 spann matjord fås.
Nämdea har fixerat priset till 80 kr. — en i vårt tycke ändå öfverdådigt styf betalning.
I allmänhet har man fått för sig, att »kronan» skall betala hvad som helst. Att det är misstag ibland, synes af ofvanstående.

Öja, 14 Juni.
Ett hemskt har fynd påträffats i en gödselhög vid Stockvika gård härstädes, nämligen liket af ett nyfödt barn, som antagligen en längre tid legat derstädes, enär datsamma öfvergått till förruttnelse. Att ett barnamord här föreligger är ej tvifvel underkastadt, men att få rätt på den onaturliga modren, tyckes ej blifva så lätt. Alltnog, misstankar lära vara fästa på en flicka i grannskapet, som för kort tid sedan schappade i väg från sitt husbondefolk till annan ort, men af blifvande undersökning skall väl bringas ljus i saken. Man antager såsom säkert att det lilla liket blifvit nedgräfdt i gödselstacken, medan ännu kä\’en var i jorden, ty i annat fall hade ej en sådan plats valts, der man ändå kunde veta att upptäckt skulle göras. Saken är — så säges det — öfverlemnad till vederbörande kronobetjening.

Ett riktigt »blötregn», i högsta grad välkommet, föll sistl. söndag härstädes. Äfven i natt har regn fallit, och allt, både säd och gräg, trifves och växer, så att man kan glädja sag deråt. — Landtmännen ha i år hopp om en god skörd.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 15 Juni 1892
N:r 90

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *