Från landsbygden.

Södra Gotland, 23 Aug.
Rågskörden kan nu sägas vara till största delen afmejad, här i söder under en utmärkt tjenlig väderlek, hvilket föranledt att numera äfven tjenligt utsäde kan erhållas, till följd af jomnare mognad. På många åkerfält stå dock ännu väldiga rågstackar och skylar ute när detta skrifves, men blir vädret tjenligt är det snart inforsladt. En särskildt riklig skörd af detta sädesslag i strå har detta år nära nog öfverallt, i jemförelse med föregående år erhållit, och tyckes det äfven som det blir rikligt i måttet, ty efter 1 lass (d. v. s. 60 band) har erhållits ända till två hektoliter, ja t. o. m. deröfver, och det är ju ganska vackert.

Rågsådden har ännu icke kunnat företagas, dels till följd af brådskan med afmejningen och dels af brist på tjenlig myr.

Ett om stor råhet vittnande okynne utför: des häromdagen af ett par pojkar från en af de sydligaste socknarne, Förhållandet var följande: Några flickor hade gått ned till sjöstranden för att bada i den vackra augustiqvällenp. Då de, qvarlemnande sina kläder på stranden, i fullkomlig paradisdrägt begifvit sig ut i det våta elementet, kommo pojkarne, som på afstånd sett flickornas manöver, och knepo alla kläder, hvarmed de sprungo till skogs och gömde dem. De badande, som naturligtvis af jungfrulig blygsel ej tordes springa efter de otäcka pojkarne befunno sig nu i en allt annat än behaglig situation; utan något att skyla sig med måste de nn ligga i vattnet, som började blitva tämligen kyligt och kusligt. Omsider firgo de nödstadde flickorna syn på en lustseglande båt, som nalkades åt det håll, der de befunno sig och uppbjudande all sin förmåga lyckades de äfven göra sig hörda af de trenne unge män som voro i båtev, hvilka, när de fingo höra förhållandet, skyndade i land och eftersatte pojkarne, (som igenkänts och namngifvits af flickorna), hvilka de anträffade vid deras ett stycke derifrån belägna hem. Nu erhöllo de oförsynta slynglarne först en vältörtjent bastonad för sitt brutala beteende, hvarefter de tvungos att, i sällskap med de hurtiga ynglingarne, taga reda på de gömda klädespersedlarne, som voro instuckna i en sädesåker, att återbära dem till ort och ställe, och sedan snopna som hundar kila i väg mot hemmet, till stor glädje för de halit förfrasna flickorna, som nu ändtligen bletvo i tillfälle att komma på det torra.

Som ett prof på klokhet hos djur kan följandt förtjena att antecknas: En landtman äger en tacka som ej vill gifva sin unge di oftare än hon af menniskor blir tvungen dertill. Nu ha fåren sin betesplats i en hage intill gården, och för hvarje gång som den lilla lamungen vill hafva en »styrkedryck» hoppar kan i väg till gården der han genom idkeliga bräkningar ger tillkänna sin afsigt. När då någon af husfolket kommer ut, följer han dem som en hund till modren, då han ej är sen att krypa in under denna och ta sig en »tår på tand».

Riklig skörd. Just nu fick jag veta att en person efter en knapp tunnas utsäde af råg erhållit 13 säger tretton lass, och att flera personer fått t. o. m. 2,25 hektol. efter 60 band råg.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 24 Augusti 1892
N:r 129

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *