Från landsbygden.

Silte, 31 Aug.
Rågsådden här i trakten her varit mycket ojämn, så att en del ha sått något och en del låtit vara, emedan det icke bar varit någon myr i jorden, men i dag kl. 7 på morgonen började det regna och fortfor till fram mot middagen.

Hvetet har i dessa dagar till största delen blifvit afskuret men äro på många ställen en stor del hvetesax mycket angripna af rost, hvarför hvetet derigenom till en del går förloradt.

Sydvestra kusten, 1 Sept.
Vetenskapliga undersökningar. Då vi förra veckan reste vestra landsvägen söderat sågo vi innanför landsvägen på Näs-alvaret en herre sysgelsättande 5—6 man. Det tunna jordlagret undanskyffiades och sprängning på obestämdt Map företogs. — Gotlands bergsbildningslager, beskrifna af professor G, Lindström, har en tysk vetenskapsman velat jäfva som oriktiga och skola de nu vidare undersökas af geologen Moberger från Skåns för att såmedels söka få utrönt hvilken af de nämda herrarna ha rätt. Denna undersökning, som börjat vid Hoburgen, är meningen med vissa afstånd fortsättas ön igenom. (Lika kloka bli de kanske sedan — men man lefver för vetenskapen. Staten består fiolerna och vi få blott lite till på debetsedeln).

Nybygge i vildmarken. En vacker jordegendom med flere hundra tunnland utmärkt jord har uppstått i vildmarken mellan Grötlingbo och Näs genom skiftet i Bu-ställer (bostärr) der Martarfve fått sitt skifte, Egendomen, tillhörig den ännu driftige och verksamme handlanden Jakobson å Burgsvik har kostat honom blott i odlingskostnader flere tusen kronor. Stället är histoiskt. Det var här på dessa ägor den rike och myndige vigershöfdingen för flere århundradan sedan residerade och om hvilken många sagor äro gängse i trakten. Bland andra den, att presten i den närllagandsa Grötlingbo kyrka, hvilken han till största delen på egen bekostnad uppbygt, ej tordes börja gudstjensten förr än denne herre kommit till kyrkan.

Ägodelningsrätten hade förliden vecka sammanträde vid Stenstuge i Hablingbo. Då Silte fjor begärde skifte, begärde äfven Stenstuge hemmansåboar som hade sina ägor sammanblandade med Silte, samtidigt skifte öfver sina hemman, hvilket var snart förrättadt af jägmästar Sylvan. Klagomål anfördes af tvänne missnöjda öfver utbytesjordarna. Rätten faststälde Sylvans arbete. Hela vinsten af klagomålet blef denna, att de klagande fingo skogsuthuggningen förlängd ytterligare två år men för öfrigt en extra utgift till rätten på 270 kr. som erlägges af de 44/8 mantal i skifteslaget hvaraf Stenstuge betalar hälften. Hela socknen har 5 skifteslag. Skiftet i socknen står för dörren, men ingen vill bedja det — stiga in.

Helsovårdsnämderna på landsbygden ha nu sin plikt likmätigt dessa dagar särskild anledning att tillämpa helsovårdsstadgan och de utsända cirkulären rörande koleran. Äfven presterskapet torde härvidlag på lämpligt sätt ingripa för att på allt sätt lära en okunnig allmänhet rusta sig för kolera-gästen.

Stormen de senaste dagarne, som efterträdde den olidliga hettan, bar till sist rifvit upp ett i visst fall efterlängtadt regn.

Rågsådden är i det närmeste afskild och på flera ställen har brodden öfvergått till grön färg. I går förmiddag blef här riktig rotblöta. Luften ser fortfarande hotande ut och det börjar se bekymmersamt ut att få berga de öfverallt utestående hvetestackarne.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 2 September 1892
N:r 134

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *