Öfver belysningen på våra gator

har under många år klagats och detta med rätta. Klagomålen hafva rört dels otillräckligheten af sjelfva ljuskällorna, de kattögonlikt flammande gasoljelamporna, dels svårigheten att afpassa det s. k. polismånskenet, hvaraf följden blifvit att lyktorna, då de bäst behöfts, förblifvit otända och stundom tvärtom. En motion föreligger hos stadsfullmäktige om åtgärder till afbjelpande af sist antydda missförhållande.
Att emellertid på de allra senaste åren ingen ändring i sättet för stadens belys ning vidtagits har tvifvelsutan sina skäl. Då stenbundenheten i den mark, hvarpå staden är belägen, endast med svårighet medgifver nedläggandet af gasrör och då för öfrigt belysning med gas alltmera trängts till sidan af det elektriska ljuset, bar skäl icke förefunnits att bär som i många andra städer anlägga gasverk. Vi få hoppa öfver gasens stadium och med detsamma ge oss in på det elektriska.
Ett förslag till stadens fullständiga be: lysning utomhus har på begäran af drätselkammaren nyligen uppgjorts af de Lavals ångturbinbolag i Stockholm. Det afser att i stället för de nuvarande 170 lamporna med en beräknad ljusstyrka af omkring 10 normalljus hvardera skaffa oss 200 st. elektriska glödlampor om 35 normalljus och dessutom 6 båglampor för belysning af hamnområdet.
Hela anläggningen skulle kosta omkring 75,000 kronor och den årliga utgiften för staden uppgå till 6 eller 7 tusen kronor mot 4,500 kr., som belysningen för närvarande kostar.
Vi ha ännu icke varit i tillfälle att taga närmare del af förslaget i dess helhet. Dock vore det beklagligt, ifall omständigheterna skulle tvinga till användande af glödlampan, som inom hus är förträfflig, men för yttre belysning mindre lämplig.
Som bekant torde vara bekostas hamnens belysning ur hamnkassan. Då denna flödar rikligt, vore ju ett tillfälle för hamndirektionen att ju förr desto hellre låta införa elektrisk belysning vid hamnen. Derigenom skulle erfarenhet vinnas om både ett och annat, då fråga uppkommer att belysa äfven gatorna med samma slags ljus.
Eno fråga härvidlag, som är ganska svår att afgöra, är huruvida staden sjelf bör lägga sig ombord med affären (med en deraf uppväxande ny tjenstemannakår) eller låta den genomföras af ett bolag med staden som största konsument. Många skäl för och emot båda dessa former för sakens utförande kunna anföras.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 12 September 1892
N:r 140

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *