Jultomtarnes barnfest

fira des i går å stadshotellet. Midt i salen prunkade en väldig gran, tindrande af ljus och rikt behängdi med godter af alla möjliga slag.
Vid 6-tiden började salen fyllas. Hvad det ändå fias mycket barn i Visbyl Man såg. dem här i ett par hundratal i alla möjliga kostymer och format, från den lilla tultingen, som nyss lärt sig gå, till flickan i slynåren och pojken i målbrottet.
Mammor och pappor höllo tillsvidare småttingarne i styr. Aftonens gäster, de af Jultomtarne i år klädda barnen, hade ännu ej anländt. De pläga vanligen inträda vid tonerna af en liflig marsch, men denna gång hade musiken strejkat. Slutligen marscherade de emellertid in, 9 gossar. och 19 flickor, nyklädda från topp till tå. De placerades på ömse sidor om den tändargransa med sina mödrar bakom sig. Och Jultomtarnes ordförande helsade de små gästerna välkomna. Han minde om, att julen är en fridensifest, då lifvets äflan, och täflan för några dagar mister sin skärpa. Och hvad som gjorde julen till en fridens högtid; det var kärleken, som. Han ville ingjuta i allas hjertan, Han till minne af hvars födelse julen firades.
Härpå vidtog ringdansen kring julgranen. I början ivar den mindre liflig då den enda musik som bestods var det samfälda sjungandet af den gamla trallen «Nu är det jul igen«. Omsider anlände dock artillerimusiken i och då blef det mera lif i spelet. I mångdubbla ringar gick dansen i växlande fart, än åt ena hållet, än åt det andra, och desmåstampade takten duktigt. De hade innerligt roligt, det syntes på leende läppar och tindrande ögon.
Så en stunds hvila och så i långdans genom rummen, oaflåtligt fram och tillbaka.
Till dess klockan blef 1/2 9; Då plundrades granen till förmån för de 18 tomtegästerna och med dess läckerheter jämte den sedvanliga trakteringen af bullar, kaffa, socker m. m., tågade de jämte sina mödrar ned i hotellets andra våning, der en riklig aftonmåltid af smörgåsar och hvitgröt väntade dem.
Så småningom. troppade också de öfriga barnen af. Småttingar skola gå till hvila tidigt.
Som afslutning på denna del af festen gjorde biskopen. en kort religiös betraktelss med bön, hvarpå samfäldt en psalmvers spelades och sjöngs.
Härpå vidtog en liflig dans för «den äldre ungdomen«, Don fortgick till bortåt midnatt.
Af de 18 i år beklädda barnen hade Jultomtarne på sin lott 16 och grosshandlare Nordström som vanligt två.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 31 December 1892
N:r 202

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *